Sadnja i uzgoj avokada u stanu ili kući

Avokado (lat. Persea americana) je voćka poreklom iz Južne i Srednje Amerike, koja se smatra jednim od najnutritivnijih jestivih plodova. Avokado raste na drvenastoj biljci, zimzelenoj, koja može rasti i do 20 m u visinu. Listovi biljke su duguljasti dužine od 10 do 12 cm. Zreo plod je težak i čuva se u fržideru do 2 dana. Ime avokado vodi poreklo od astečke reči, čiji bi prevod bio “aligatorska kruška”. Taj naziv duguje kori, koja ima oblik u teksturu kože aligatora. Postoji čak 80 različitih sorti avokada. Voćka je izuzetno hranljiva, sadrži nizak procenat masti, ne sadrži holesterol, a saddrži vitamine, najpre B6, C i E, ali i druge i brojne minerale. Avokado se može jesti sirov, dakle, samostalno, ali ga najčešće konzumiramo kao sastavni deo salata ili u sklopu guakamola namaza.

Ne savetuje se kuvanje avokada, jer mu ono uništava aromu. Avokado je, takođe, čest sastojak sušija. Interesantno je da se avokado može uzgojiti u kućnim uslovima, na našim prostorima. Uzgojen avokado oplemenjuje svaki dom zelenilom, a znajte da nije nemoguće ni da da plodove. Za uzgoj ove voćke, za sam početak, potrebno vam je malo toga – 3 čačkalice, 1 ćaša sa vodom i čitanje ovog članka, radi daljeg uputstva.

Sadnja i uzgoj avokada u stanu ili kući

Sadnja i uzgoj avokada

Objasnićemo vam kako da uzgojite avokado u kućnim uslovima. Nemojte misliti da je nemoguće, jer ako smo uspeli mi, uspećete i vi. Dakle, nakon što pojedete avokado, očistite košticu, kako na njoj ne bi bilo ostataka pulpe. Pazite da ne oštetite smeđu kožicu koja prekriva košticu, pa čišćenje činite uz pomoć mlaza vode. Kada procenite šta je gornji, a šta donji deo koštice (gornji je šiljatiji), probušite košticu uz pomoć 3 čačkalice, tako da one budu oslonac kada košticu postavite na čašu punu vode. Koštica treba napola da bude zaronjena u vodu, a napola treba da viri napolje. Stavite avokado na prozor koji je na sunčanoj strani, a zatim jednom nedeljno menjajte vodu.

Nakon mesec dana pojaviće se prvi izdanak. Ponekad će za pojavljivanje izdanka biti potrebno i dva meseca. Budite strpljivi. Pre nego što proklija, vrh koštice če pući, a opna braon boje će početi da se ljušti, nakon čega će izdanak izbiti iz pukotine, dok će se na drugoj strani koštice pojaviti korenčići. Koren mora uvek imati dovoljno vode. Iz pukotine će rasti drvce i kada ono dospe 15 cm, skratite ga na polovinu, jer će to da podstakne dalje granjanje i rast koji neće ići isključivo u visinu. Kada ponovo dostigne istu visinu, vreme je za sadnju biljke u saksiju, i to u zemlju bogatu humusom. Avokadu pogoduje lako i blago kiselo zemljište, a pola koštice treba da bude u zemlji, a druga polovina treba da bude nad zemljom. Biljku često zalivajte, ne da bude prenatopjena, ali zemlja treba da je uvek vlažna. Žito lišće je pokazatelj preteranog zalivanja, i u tom slučaju ne zalivajte biljku nekoliko dana.  Ukoliko želite da biljka nastavi da se širi, kada dostigne novu visinu od 30 cm, otkinite joj vrhove, i to učinite barem još jednom.

Plod avokada u kućnim uslovima

Avokado svakako može roditi i u kućnim uslovima, ali rađa tek (ili već) nakon nekoliko godina, ponekad treba čekati i 15 godina. Kako bi što pre došlo do ploda, imajte što više biljaka, jer će doći do međusobnog oprašivanja, kao i bržeg razvoja pojedinačnih biljaka. Kao što vidite, avokado voli društvo, pa mu ga nemojte uskratiti. Imajte najmanje dve biljke jednu do druge.

Nutrutivna vrednost avokada

Na 100 gr ploda avokada ide oko 160 kcal, a tačno 2% avokada čine proteini, 14.6% masti, a 8.5% ugljeni-hidrati. Avokado sadrži 6.7 gr dijetalnih vlakana i 0.6 gr šećera.

Takođe, sadrži 0.2 mg bakra, 12 mg kalcijuma, 30 mg magnezijuma, 7 mg natrijuma, 10 mg vitamina C, 1.4 mg vitamina B kompleksa, 0.1 mg riboflavina, 1.74 mg niacina, 2 mg vitamina E i beta-karoten u količini od 62 µg, kao i druge korisne sastojke.

Lekovitost avokada

Konzumacija avokada je višestruko dobra. Korisna je za zaštitu kardiovaskularnog sistema; za snižavanje lošeg holesterola; za regulaciju krvogi pritiska. Smatra se da konzumacija avokada ima preventivno dejstvo kod raka dojke, kao i kod raka prostate.

Takođe, poznato je da avokado ima antioksidansno, antivirusno i antigljivično dejstvo. Nije manje poznato da potpomaže lečenju različitih čireva, grčeva u stomaku, različitih upala u organizmu, a dokazano je da pogoduje probavi i sistemu varenja. Ulje koje je izolovano od avokada nanosi se prilikom sunčanja, i dokazano je da ovo ulje štiti kožu prilikom sunčanja više nego bilo koje drugo ulje. Ono, pored toga što štiti kožu od štetnog dejstva sunčevih zraka, štiti kožu od opekotina, bubuljica, alergija i sunčanih pega. Iz istog razloga ga je odlično mazati ga na predele kože koja je stradala od opekotina. Iz svega navedenog, jasno je zašto je baš ulje od avokada čest sastojak kozmetičkih preparata.

Sponzorisano:

Loading...