Da li med goji?

Med je od davnina poznat po svojim lekovitim svojstvima. Još u vreme starih Grka i Egipćana zabeleženi su nutricionistički efekti ove dragocene namirnice, a med se i danas dosta koristi u alternativnoj medicini. Zahvaljujući svom antibakterijskom i antiseptičkom dejstvu, kao i brojnim hranljivim sastojcima, med može da pomogne u lečenju mnogih zdravstvenih problema. Naime, med sadrži vitamine B kompleksa i minerale poput magnezijuma, kalijuma, kalcijuma, gvožđa, sumpora itd.

Takođe, u medu se nalaze fruktoza i glukoza, zahvaljujući čemu med odmah nakon unošenja daje instant energiju organizmu. Zbog toga je med odličan izbor za početak dana.

Da li med goji

Ipak, oduvek se vode polemike oko toga da li med goji ili ne. Istina je da je med dosta sladak, ali on sadrži proste šećere koji pomažu u topljenju sala. Dosta je kaloričan, pa na 100 g meda ima čak 350 kalorija. Međutim, dobra stvar je ta što se med jede u malim količinama jer je veoma sladak i mala količina biće vam dovoljna. Ujutru se obično uzima jedna kašika meda i to je sasvim dovoljno za ceo dan. Zadovoljiće vašu potrebu za slatkim a sadrži samo 64 kalorije. Ukoliko se bavite fizičkom aktivnošću i ukoliko se dosta trošite u toku dana, onda možete uzeti i više od jedne kašike. Ipak, veoma je važno vreme kada konzumirate med. Najbolje je da ga uzmete pre i posle treninga jer na taj način ćete imati dovoljno energije.

Dakle, med svakako ne može da vas ugoji ukoliko ga konzumirate u umerenim količinama. U svakom slučaju predstavlja mnogo bolju i zdraviju varijantu od bilo koje slatke grickalice koja je bogata šećerom. Međutim, problem je što ljudi misle da sve što je zdravo treba jesti u većim količinama. Čak i dijabetičari mogu da uzimaju med, ali preporučuje se da to bude u konsultaciji sa lekarom i da uvek biraju bagremov med. Jedite med i uživajte u njegovom slatkom ukusu i zdravstvenim koristima, ali nemojte preterivati. Osim što se usled preteranog konzumiranja meda možete ugojiti, takođe možete imati brojne zdravstvene probleme. Uvek se trudite da birate domaći med.

O tome da med može da pomogne u mršavljenju svedoči i činjenica da postoje i dijete koje su zasnovane na medu. Naime, autori jedne takve dijete preporučuju da se pre spavanja uzme jedna ili dve kašike meda, jer će se tako izbalansirati nivo šećera u krvi i telo će u toku spavanja koristiti energiju iz masnih naslaga. Preporučuje se da za vreme ove dijete trenirate 2-3 puta nedeljno i onda će efekti biti najbolji.

Sponzorisano:

Loading...