Da li pirinač goji?

Pirinač je u Japanu sastavni deo gotovo svakog obroka, a samo se dodaju različiti prilozi. Na japanskom se ,,pirinač“ i ,,obrok“ kažu isto – gohan, što svedoči o tome koliko je pirinač važan u njihovoj nacionalnoj kuhinji. Osim u Japanu, pirinač se koristi širom sveta za pripremanje različitih jela i specijaliteta, kako slanih tako i slatkih. Smatra se da postoji preko 20 000 vrsta pirinča, ali najpopularniji su beli, žuti i braon pirinač. I kod nas se pirinač dosta jede, najčešće u vidu pilava ili sutlije, ali i kao prilog raznim jelima.

Da li pirinač goji

Osim što je jako ukusan i što sadrži mnoštvo hranljivih materija, često se postavlja pitanje da li pirinač goji i da li može da se konzumira u toku držanja dijete. Naime, velika zabluda je da pirinač goji. Pirinač je dijetalna namirnica koju možete često konzumirati bez bojazni da ćete se ugojiti. Naime, jedna porcija pirinča sadrži oko 170 kalorija, što nije mnogo. Naravno, pirinač ne treba konzumirati u preteranim količinama jer u tom slučaju može dovesti do gojenja, kao što je slučaj i sa gotovo svim drugim namirnicama.

Takođe, treba imati na umu da kalorijska vrednost jela od pirinča zavisi ne samo od samog pirinča, već i od svih ostalih sastojaka. Prilozi mogu biti dosta kalorični, pa izbegavajte da služite pirinač uz salamu, slaninu ili prženo meso. U tom slučaju, jelo će biti dosta kalorično i ukoliko često konzumirate slične obroke možete se ugojiti. Izbegavajte  i dodatke poput putera ili margarina, jer oni će jelu dodati nepotrebne masnoće. Najbolja varijanta je da pirinač kuvate u vodi i onda da dodate povrće po želji. To je najzdravije jelo od pirinča, a ujedno ima i najmanje kalorija.

Dakle, veoma je važan način na koji spremate pirinač. Prženi pirinač uvek ima mnogo više kalorija nego kuvani, pa se zato uvek opredelite za kuvanu varijantu. Takođe, postoji i jelo od pirinča koje je namenjeno isključivo gubitku kilograma. To jelo zove se bat i pravi se od kuvanog belog pirinča. Ne dodaju se nikakvi dodaci i ovako spremljen obrok sadrži najmanje kalorija.

Pirinač je sastavni deo mnogih popularnih dijeta i može da pomogne u gubitku kilograma. Međutim, treba ga konzumirati umereno i voditi računa o načinu na koji ga pravimo, kao i o prilozima koje dodajemo. Uživajte u pirinču, ali uvek izaberite zdraviju varijantu njegove pripreme. Pirinač je ukusna i zdrava žitarica koja vas neće ugojiti i koja će vas održati sitim duže vreme.

Ukoliko vas zanima generalno kako da dovedete svoju linuju u bolje stanje, a da se ne ugojite, možete razmisliti i o tretmanima estetske hirurgije kao što je npr liposukcija.

Sponzorisano:

Loading...