Izgubite 4 kilograma za samo 7 dana. I to uz pomoć voća, pogledajte kako!

Ova dijeta brzo dovodi do vitke linije, posebno ako se za ishranu koristi niskokalročno voće kojeg trenutno ima u izobilju. Ako vam je potrebno da veoma brzo izgubite neki kilogram viška, ovo može da bude rešenje.

Ali voćna dijeta je veoma restriktivna i ne bi trebalo da se drži duže od nedelju dana jer može da izazove niz zdravstvenih tegoba. Umesto da voćnu dijetu pratite duže vreme, u toku nedelje možete odvojiti jedan ili dva dana za čišćenje organizma.

Voćna dijeta koja uključuje voće, kao i orahe i semenke može da dovede do značajnog mršavljenja, u zavisnosti od toga koje voće jedete i u kojim količinama. To je odlična dijeta za mršavljenje i čišćenje organizma, jer voće sadrži malo kalorija, a velike količine vitamina, minerala i antioksidanasa. Međutim, voćna dijeta može da izazove ozbiljne deficite važnih nutrijenata, osim ako se uloži napor da se unosi dovoljno proteina u ishrani. Zato se preporučuje da ovu dijetu držite najduže sedam dana.

Izgubite 4 kilograma za samo 7 dana

Naime, voće je siromašno proteinima, pa ako se odlučite za jelovnik zasnovan isključivo na voću može sa kilažom doći i do smanjenja mišićne mase, a kako su mišići najveći potrošači kalorija svaki gram mišićnih vlakana je dragocen za očuvanje vitke linije. Koliko težine možete izgubiti na voćnoj dijeti zavisi od unosa kalorija. To zavisi od toga koje voće jedete i u kojim količinama. Avokado, na primer, sadrži 160 kalorija, a orasi čak 400 na 100 grama.

Voćna dijeta koja bi sadržala veće količine masnih voća i oraha ne bi dovela ni do kakvog mršavljenja, dok ukoliko jedete niskokalorično voće kao što su jabuke, lubenice ili bobičasto voće može doći do dramatičnog, ali kratkotrajnog, mršavljenja. Naime, ako uopšte ne unosite proteine (esencijalne amino kiseline) uzaludno ćete smršati pomoću voćne dijete, jer već posle nekoliko nedelja možete očekivati da vam se izgubljeni kilogrami vrate.

Zdrava voćna dijeta, dakle, nikako ne podrazumeva da ceo dan jedete samo voće. Ekstremni gubitak težine ne bi bio jedini efekat do koga bi vas mogla dovesti takva restriktivna dijeta, već bi se mogli pojaviti i simptomi nedostatka proteina i esencijalnih masnih kiselina, a može doći i do nedostatka kalcijuma, gvožđa, cinka, vitamina D i B, posebno nedostatka vitamina B 12.

Nutricionista Ankica Simić ističe da je pre početka voćne dijete veoma važno da znate da treba da unosite određeni nivo kalorija u cilju održavanja dobrog zdravstvenog stanja.

– Broj kalorija potrebnih po osobi će se razlikovati od jedne osobe do druge, jer sve zavisi od vaših redovnih dnevnih aktivnosti, posla i načina života, ali sve ispod 1.000 – 1.200 kalorija na dan je malo. Ishrana bogata voćem ne obezbeđuje dovoljno kalorija. U 100 grama voća ima u proseku 40-50 kalorija i oko deset grama šećera, što nije baš zdravo.

Umesto da se preteruje u voću, pametnije je pojesti dve-tri voćne užine u toku dana ili jedan voćni obrok, odnosno maksimalno oko kilogram voća dnevno. Za ručak možete pojesti povrće u kombinaciji sa mesom ili jajima, a neke žitarice za doručak ili večeru ili kombinacija žitarica i povrća ili salata od povrća i sira. Takva izbalansirana ishrana je mnogo zdravija i daje dugoročnije rezultate. Umesto da voćnu dijetu pratite duže vreme, u toku nedelje možete odvojiti jedan dan za čišćenje organizma i obrok ili dva u toku dana zameniti voćem – savetuje nutricionista.

7 dana najduže može da se drži voćna dijeta

Do najvećeg gubitka težine dolazi posle trećeg dana, a za sedam dana možete izgubiti do četiri kilograma. Prema savetu nutricioniste Ankice Simić, voćnu dijetu nemojte držati duže od nedelju dana i trudite se da svakog dana unesete više od 1.200 kalorija dnevno što je osnovni preduslov za zdravu dijetu.

izvor: Blic žena

Sponzorisano:

Loading...