Dehidrator hrane – način upotrebe i iskustva

Još odavno smo, makar medijski, zagazili u eru zdrave ishrane, detoksikacije i čišćenja organizma. Sve je veći broj onih koji su nepoverljivi prema namirnicama i hrani koju nam serviraju strani, ali i domaći proizvođači.

Svakoga dana makar jedna osoba na planeti donese odluku da se posveti vegeterijanskom pa čak i veganskom načinu prehrane i da tako zaštiti sebe i svoj organizam od mnogih bolesti koje danas haraju, a čija je pojava sve učestalija.

Zašto sušimo hranu?

Sušenje hrane predstavlja jednu od mera tj metoda konzerviranja hrane kojom se iz nje uklanja višak vode i vlage, te se na taj način onemogućava da se u hrani razviju bilo kakvi mikroorganizmi poput plesni ili bakterija. Pored toga što se na ovaj način uklanja višak vode, takođe se dehidratacijom koncentriše prirodni miris hrane, pojačava aroma i šećer.

Dehidrator hrane – način upotrebe i iskustva

Hrana se suši još od davnina. Pre pojave savremenih kućnih aparata ljubitelji suvih šljiva, grožđa, kajsija i drugih namirnica sušili su svoje omiljeno voće u rernama ili pak na vazduhu, odnosno na suncu.

Dehidrator hrane – upotreba

Ukoliko ste ljubitelj zdrave ishrane a ne želite da mnogo vremena provedete u kuhinji, imate višak voća ili povrća ili pak krećete na neko putovanje i potrebne su vam zdrave grickalice, možda je vreme da nabavite i sopstveni dehidrator hrane.

U savremenim sušačima hrane, popularno nazvanim dehidratori, možete obrađivati sve – od mesa, preko voća, povrća, raznih vrsta semena i bilja, pa čak možete pripremati i prerađivati i sopstveni sir ili jogurt. Najsavremeniji dehidratori imaju uglavnom po nekoliko nivoa pa u njima možete sušiti i više namirnica istovremeno.

Sušenje hrane odvija se u samo 3 koraka. Za početak odabranu namirnicu preperete, isečete i stavite u vaš lični sušač hrane i u roku od nekoliko sati vi imate kompletan obrok različitih boja na vašem tanjiru, koji ste sami kreirali.

Kako smo i pomenuli, tokom sušenja hrana pojačava svoju aromu i šećer, ona postaje ukusnija i slađa za jelo. Kao takvoj, nije joj potrebno dodavati kakve dodatne arome, začine niti dodatke.

Takođe, za razliku od kuvane ili pečene hrane, hrana sušena u dehidratoru je hranljivija, tj ona nije izgubila svoje hranljive sastojke i to je jedna od najznačajnijih uloga koju dehidrator ima. Brzo, lako i jednostavno pripremite i više nego ukusan obrok, a da ne morate da sate provodite kraj šporeta kuvajući, dinstajući ili pekući.

Ukoliko putujete, idete na izlet, kampovanje, ili jednostavno gledate film sa prijateljima kod kuće i potrebne su vam ukusne i zdrave grickalice, jednostavno odaberite svoju omiljenu namirnicu, ubacite u sušač i za samo par sati dobijate ukusan i nadasve zdrav proizvod.

Takođe, hrana koju ste dobili sušenjem spremna je i idealna za vakumiranje i odlaganje, jer kako je iz nje uklonjen sav višak vlage, ona postaje otporna na brojne mikroorganizme poput gljiva kvasca, buđi ili pak bakterija.

Nutritivni značaj sušene hrane

Hrana koja je prošla proces dehidracije je izuzetno zdrava. Kao što je već i pomenuto, ona je zadržala sve hranljive sastojke koji bi se u procesu kuvanja ili pečenja definitivno izgubili.

Dehidrirano voće kakve su šljive, urme, kajsije, banane obiluju hranljivim biljnim vlaknima, zatim jako su dobar izvor i vitamina i minerala, posebno vitamina A, niacina, kao i vitamina E, ali i minerala gvožđa, natrijuma, kalijuma, kalcijuma, cinka, selena, magnezijuma i drugih.

Zahvaljujući obilju šećera, pre svega fruktoze koja se u njoj zadržava, ova hrana pomaže sportistima i daje im snagu i izdržljivost u sportovima koji to i zahtevaju (trčanje na duže staze, vožnja bicikla i drugi razni treninzi izdržljivosti).

Smatra se da je sušenje hrane kod kuće znatno sigurnije i da će vam uštedeti vreme a i novac. Ukoiliko biste stalno kupovali gotove sušene proizvode, nikada ne biste bili sigurni i znali na čemu ste, tj ne biste mogli znati da li je u voću koje ste kupili ostalo vlage i vode i da li je možda dodat kakav aditiv radi pojačanja arome ili dobijanja lepšeg izgleda.

Iskustva sa dehidratorima

Osobe koje već uveliko koriste ovaj aparat u kućnim uslovima smatraju da ukoliko ste se odlučili da definitivno krenete sa upotrebom sirove tj presne hrane, tj da promenite svoje životne navike u pravcu veganstva, ovakav jedan aparat bi vam u velikoj meri dobrodošao.

Bademi, lešnici i orasi kako oprobaoci kažu dobijaju novi, puniji ukus, postaju hrskaviji i idealni za grickanje. Sa druge strane neki su se već uz dehidrator izveštili u pripremi ozbiljnijih jela, te tako već uveliko pripremaju kakve burgere od pečuraka, semene pločice ili pak čipseve od kelja. Dehidrirane kruške, jabuke i banane su idealne za grickanje i slatke su poput kakvih finih žele bombona.

Ono što je važno za napomenuti jeste da pojedine namirnice zahtevaju i 24-oročasovno sušenje u dehidratoru, ali da to ne predstavlja nikakav problem ukoliko ste se odlučili šta ćete za koju priliku pripremati i sušiti. Svakako nećete imati kakva velika posla oko svoje mini sušare, osim da ponekad bacite pogled kako proces napreduje. Hrana u njoj svakako neće zagoreti.

Iako dehidratori još nisu doživeli svoju punu ekspanziju na našim prostorima, izvesno je da će se to uskoro dogoditi jer je sve veći broj onih koji se odlučuju na veganski način prehrane, na konzumaciju isključivo presne hrane, voća i povrća, kao i sveže ceđenih sokova. Cena ovih aparata kreće se od minimalnih 5000 dinara za one najpovoljnije, pa i do 500 i 700 eura za najsavremenije dehidratore današnjice.

Sponzorisano:

Loading...