Dijeta 10 posto – jelovnik, saveti, rezultati i iskustva

Svaki višak kilograma, pogotovo ako je primetan i drastičan, osim što stvara estetski, odnosno vizuelno nepoželjne promene na telu, ujedno može negativno uticati i na zdravlje.

Konkretno, kod osoba kod kojih je prisutan problem sa viškom kilograma, povećava se rizik od nastanka povišenog krvnog pritiska, rizik od nastanka poremećaja funkcije srca, kao i rizik od nastanka brojnih drugih zdravstvenih komplikacija.

Imajući sve te činjenice u vidu i vođeni željom da se oslobode viška kilograma, ljudi često pribegavaju dijetama u kojima prepoznaju naizgled jedino rešenje i način da se oslobode viška kilograma.

Međutim, problem nastaje onda kada prilikom držanja dijete, za kratak vremenski period dođe do smanjenja većeg broja kilograma, nego što je to zdravo i nego što to telo realno može da podnese, a da pritom ne stvori reakciju koja se naziva jo-jo efekat.

Kako usled držanja dijete, ne bi došlo do jo-jo efekta, preporučeno je nikako ne prekoračiti granicu u meri i brzini gubljenja kilograma i za period od tri nedelje sprovođenja dijete izgubiti najviše 10% težine od ukupne telesne mase.

Ovo pravilo, jedno je od glavnih pravila dijete 10 posto.

Koja još pravila podrazumeva dijeta 10 posto?

Kako bi pravilno bila sprovedena, dijeta 10 posto, treba da se sastoji iz dve faze. Prva faza, treba da traje ukupno tri nedelje i ona predstavlja period u kome je uz određeni plan ishrane potrebno izgubiti 10 posto težine.

Nakon prve faze dijete, sledi druga faza. Druga faza je period od takođe tri nedelje, koji se nadovezuje direktno na period prve faze. U drugoj fazi dijete, potrebno je adaptirati telo na novu telesnu masu i povesti računa o tome da ne dođe do jo-jo efekta, odnosno do vraćanja kilograma. To se postiže takođe, tačno određenim planom ishrane.

O tome kako je tačno koncipiran plan ishrane u prvoj, a kako u drugoj fazi dijete 10 posto, pročitajte u nastavku teksta.

Plan ishrane u prvoj fazi:

Prva nedelja prve faze:

Ponedeljak:

Sva tri obroka, treba da su sačinjena od svežeg, barenog ili grilovanog povrća. Možete se odlučiti za bilo koje vrste povrća.

Uz to, dozvoljeno je da koristite začine i maslinovo ulje kao preliv preko povrća.

Utorak:

Sva tri obroka, treba da su sačinjena od barenog ili pečenog mesa. Pritom, nije bitno za koju vrstu mesa ćete se odlučiti, bitno je samo da ne jedete meso prženo na masti ili na ulju. Možete koristiti začine i maslinovo ulje kao preliv već pripremljenog jela.

Sreda:

Sva tri obroka, treba da su sačinjena od barenog pirinča ili palente. U toku pripreme obroka, možete koristiti začine kojima ćete obogatiti ukus jelu.

Čestvrtak:

Sva tri obroka, treba da su sačinjena od mleka i mlečnih proizvoda.

Petak:

Sva tri obroka, treba da su sačinjena od kuvanih, poširanih ili pečenih jaja. Bitno je samo da ne konzumirate jaja pržena na ulju. Možete koristiti začine.

Subota:

Sva tri obroka, treba da su sačinjena od svežeg ili kuvanog voća (kompota) i prirodno ceđenih sokova. Ne treba koristiti šećer ili druge vrste zaslađivača.

Nedelja:

Sva tri obroka, treba da su sačinjena od barenog ili pečenog mesa. Pritom, možete koristiti i riblje meso. Upotreba začina i maslinovog ulja je takođe dozvoljena.

jelovnik za dijetu deset posto

Druga nedelja prve faze:

Ponedeljak:

Sva tri obroka, treba da su sačinjena od barenog ili pečenog mesa i barenog ili svežeg povrća. Obroke možete začiniti po želji ili preliti maslinovim uljem. Pritom, kada je reč o mesu, ne smete konzumirati pohovano meso, a kada je reč o povrću, ne smete konzumirati krompir i mahunarke.

Utorak:

Važe ista pravila kao i za ponedeljak.

Sreda:

Sva tri obroka, treba da su sačinjena od barenog pirinča i svežeg ili barenog povrća. Svi začini su dozvoljeni.

Četvrtak:

Sva tri obroka, treba da su sačinjena od mleka i mlečnih proizvoda, ali i od svežeg ili barenog voća ili povrća i od barenih, poširanih ili pečenih jaja. Uz to možete koristiti sve vrste začina ili maslinovo ulje kao preliv za jelo.

Petak:

Sva tri obroka, treba da su sačinjena od barenih, poširanih ili pečenih jaja kojima možete obogatiti ukus bilo kojim začinima. Ne smete samo konzumirati jaja pržena na ulju.

Subota:

Sva tri obroka, treba da su sačinjena od svežeg ili barenog voća (kompota) i od sveže ceđenih sokova. Ne smete koristiti šećer niti bilo koju drugu vrstu zaslađivača.

Nedelja:

Sva tri obroka, treba da su sačinjena od barenog ili pečenog mesa i barenog ili svežeg povrća. Obroke možete začiniti po želji ili preliti maslinovim uljem. Pritom, kada je reč o mesu, ne smete konzumirati pohovano meso, a kada je reč o povrću, ne smete konzumirati krompir i mahunarke.

Treća nedelja prve faze:

Ponovite isti plan ishrane koji važi za prvu nedelju u prvoj fazi.

Plan ishrane u drugoj fazi:

Kao što smo već napomenuli, osnovni cilj druge faze dijete 10 posto, jeste da postepeno i pravilno adaptira organizam na novu telesnu masu i da spreči nastanak jo-jo efekta, odnosno da spreči vraćanje kilograma nakon sprovedene prve faze dijete.

U toku trajanja ove faze, koja podsetićemo vas takođe traje tri nedelje, važno je pridržavati se sledećih pravila:

– Dnevno piti 750 mililitara zelenog čaja (tri puta po 250 mililitara),
– Dnevno piti 200 mililitara jogurta,
– Dnevno piti 2 litra vode,
– Izbegavati masne namirnice, kao i hleb, proizvode od testa, brzu hranu, grickalice i slatkiše.

Većina onih koji su se pridržavali tih pravila, postigli su željene rezultate i njihova iskustva su jako dobra sa ovom dijetom, ali svakako to zavisi od osobe do osobe ko će kakve rezultate postići.

Sponzorisano:

Loading...