Dvopek dijeta – jelovnik i iskustva

Dvopek dijeta spada u veoma efikasne dijete koje za kratko vreme dovode do smanjenja velikog broja kilograma. Ova dijeta je poznata i kao citrus dijeta ili dijeta sa dvopekom i narandžama, jer su narandže veoma važne u planu ishrane. Zahvaljujući narandžama, koje su od davnina poznate po svojim lekovitim svojstvima, ova dijeta se smatra izuzetno zdravom. Narandže sadrže mali broj kalorija, a dijete sa narandžama smatraju se jednim od najefikasnijih dijeta za mršavljenje, ali i za sveopšte zdravlje organizma.

U nastavku ćemo vam predstaviti kako treba da izgleda jelovnik dvopek dijete, koje namirnice smete jesti, a šta treba da izbegavate. Videćete i šta je potrebno da radite kako se izgubljeni kilogrami ne bi vratili nakon prestanka držanja ove dijete.

Takođe, upoznaćemo vas sa iskustvima onih koji su probali dvopek dijetu i koji su uspeli da ostvare neverovatne rezultate.

Dvopek dijeta - jelovnik i iskustva

Jelovnik za dvopek dijetu

Što se jelovnika tiče, postoji tačno određen redosled namirnica kojeg se treba pridržavati i nijedna namirnica se ne sme izostaviti. Namirnice mogu da se uzimaju tople ili hladne.

Za vreme držanja ove dijete nije dozvoljeno da pijete alkoholna pića niti gazirane sokove, a kuvano povrće i meso možete da začinite vegetom. Doručak je svakoga dana isti.

I DAN

Doručak: 1 šolja čaja ili kafe bez šećera, 1 dvopek, 1 narandža

Ručak:  1 narandža, 1 kuvano jaje, 1 kisela pavlaka

Večera: 2 sveža paradajza ili 2 dl kuvanog paradajza, 2 kuvana jajeta, ½ zelene salate ili 1 krastavac, 2 dvopeka

II DAN

Doručak: 1 šolja čaja ili kafe bez šećera, 1 dvopek, 1 narandža

Ručak: 1 narandža, 1 jaje, 1 kisela pavlaka, 2 dvopeka

Večera: 125 g mlevene junetine, 1 paradajz, 1 narandža, 1 dvopek, 1 šolja kafe ili čaja bez šećera

III DAN

Doručak: 1 šolja čaja ili kafe bez šećera, 1 dvopek, 1 narandža

Ručak: 1 narandža, 1 kuvano jaje, 1 kisela pavlaka, 1 glavica salate ili 2 krastavca, 1 šolja čaja ili kafe bez šećera

Večera: 125 g mlevenog mesa, 1 narandža, 1 dvopek, 1 šolja čaja ili kafe bez šećera

IV DAN

Doručak: 1 šolja čaja ili kafe bez šećera, 1 dvopek, 1 narandža

Ručak: 125 g kravljeg sira, 1 paradajz ili 1 dl kuvanog paradajza, 1 dvopek

Večera: 125 g mlevenog mesa, 2 paradajza, 1 jabuka, 1 dvopek

V DAN

Doručak: 1 šolja kafe ili čaja bez šećera, 1 dvopek, 1 narandža

Ručak: 200 g kuvanog mesa ili ribe, 1 paradajz, 1 dvopek

Večera: ½ kg kuvane šargarepe, graška ili krompira, 1 jaje, 1 paradajz

Dvopek dijetu je potrebno držati 15 dana, odnosno podeljena je na tri ciklusa od po pet dana. Kako biste održali novu kilažu, potrebno je da nakon držanja ove dijete svakog ponedeljka primenjujete sledeći jelovnik:

Doručak: 1 čaša soka od limuna bez šećera

Ručak: 1 jabuka, 1 dvopek

Večera: 1 jaje, 1 dvopek, 1 paradajz

Svim ostalim danima možete jesti normalno, ali naravno nemojte preterivati u količinama hrane. Uvek se trudite da izbegavate namirnice bogate trans mastima i rafinisanim šećerima. Jedite što više voća i povrća, proizvoda od celog zrna žitarica, a mlečne proizvode uvek birajte sa malim procentom masti. Držite se u širokom luku od slatkiša, grickalica i brze hrane, ne samo da biste održali liniju, već i da biste ostali zdravi. Dakle, jedite umereno i zdravo, ali jedan dan u nedelji (preporučujemo ponedeljak) primenjujte specijalni režim ishrane koji smo vam predložili. Kilogrami vam se tako neće vratiti i rezultati dvopek dijete biće trajni.

Iskustva korisnika

Dvopek dijeta je proverena i ispitana dijeta koja ima mnoštvo pristalica. Autori ove dijete tvrde da se za samo 15 dana može skinuti čak 15 kg, odnosno da se svakoga dana gubi po jedan ceo kilogram, ali rezultati nisu baš takvi u praksi. Ipak, gotovo svi koji su probali ovu dijetu su veoma zadovoljni rezultatima i uspeli su da skinu veliki broj kilograma za kratko vreme. Većina korisnika je za 15 dana uspela da skine 7-10 kg, što je takođe izvanredan rezultat. Da biste ovo ostvarili neophodno je da se strogo pridržavate pravila dijete i da jedete namirnice koje su propisane jelovnikom. Ukoliko ih izmešate ili ukoliko izostavite neku namirnicu, rezultati će najverovatnije izostati. Užine u ovoj dijeti nisu predviđene, tako da nemojte konzumirati ništa između obroka. Ukoliko se budete pridržavali jelovnika, već nakon 5 dana izgubićete 2,5-5 kg, što će vam dati još veću motivaciju da nastavite dalje sa dijetom.

S obzirom da ćete tokom držanja ove dijete unositi manje ugljenih hidrata, moguće je da će doći do gubitka mišićne mase. Da biste nadoknadili mišićnu masu, važno je da se bavite fizičkom aktivnošću. Preporučuju se svakodnevne šetnje i neka vrsta treninga bar 2-3 puta nedeljno. To može da bude aerobik, trčanje, plivanje, biciklizam ili ples.

Ova dijeta se pre svega preporučuje osobama koje imaju veliki višak kilograma, pa će kod njih kilogrami lakše i da spadaju. Ukoliko niste previše gojazni, dobro razmislite pre nego što se opredelite za ovu dijetu ili je prilagodite svojim potrebama. Dvopek dijeta se preporučuje i ljudima koje u narednom periodu očekuje neka operacija, pa je zato doktori dosta prepisuju pacijentima. Osim što pomaže u mršavljenju, ova dijeta reguliše i probleme sa varenjem i pospešuje probavu. Takođe, dvopek dijeta povoljno utiče i na izgled kože i čini je mekom i sjajnom.

Kao što je već rečeno, dijeta sa dvopekom se drži 3 puta po 5 dana, ali često se preporučuje da nakon svakog ciklusa od 5 dana prekinete dijetu na 2 dana i da jedete normalno, ali da ne preterujete.

Kao i kod svake dijete, pored mnoštva zadovoljnih korisnika, postoje i oni koji nisu zadovoljni postignutim rezultatima. Naime, dosta je onih koji su uspeli da skinu kilograme ali su ih vratili odmah nakon prestanka držanja ove dijete. Stoga, mnogi govore o jo-jo efektima dvopek dijete. Ipak, sve je individualno i rezultati zavise isključivo od svakog pojedinca i njegovog ličnog truda i karaktera.

Dijeta sa dvopekom je veoma restriktivna pa je najbolje da se pre početka držanja ove dijete konsultujete sa lekarom. Ono što je od ključnog značaja jeste da sebi postavite neke realne ciljeve i da ne očekujete baš da ćete izgubiti svih 15 kilograma za 15 dana.

Sponzorisano:

Loading...