Espumisan kapi za grčeve kod beba – upotreba, iskustva i cena

Moja beba ne prestaje da plače, da li je muče grčevi? Grčevi izazivaju nekontrolisani plač kod inače zdrave bebe. Smatra se da vaša beba ima grčeve ako je mlađa od 5 meseci i plače više od tri sata uzastopce, tri ili više dana u nedelji, najmanje tri nedelje.

Grčevi nisu bolest i neće uzrokovati dugotrajnu štetu vašoj bebi, ali su teška stvar sa kojom moraju da se nose i bebe i roditelji.

Koji su simptomi grčeva kod beba? Grčevi se najčešće pojavljuju kada je beba stara 2 ili 3 nedelje (ili dve ili tri nedelje nakon porođajnog termina ako je prerano rođena). Bebe normalno plaču kada su mokre, gladne, uplašene ili umorne, ali beba koja prekomerno plače, često u isto vreme u toku dana (obično u kasnim popodnevnim ili večernjim časovima) je beba koja ima grčeve.

Ako vaša beba ima grčeve, možda ćete primetiti da su njeni jecaji glasniji u tim trenucima i da ona plače više nego obično i da te epizode počinju i završavaju se naglo.

Beba sa grčevima u stomaku može imati gasove. Gasovi ne izazivaju grčeve, ali gasovi mogu biti pojačani jer beba sa grčevima često guta vazduh dok plače. Možda ćete primetiti da vaša beba steže pesnice, izvija leđa, uvija se i naizmenično pruža i savija nožice dok plače. Ponekad se oseća bolje kada ispusti gas ili kada isprazni creva.

Koliko dugo traju grčevi kod beba? Grčevi imaju tendenciju da traju najviše šest nedelja, a zatim se situacija naglo poboljšava između 3. i 4. meseca starosti. Do 4. meseca starosti, 80-90% novorođenčadi prestane da ima grčeve. Kod preostalog malog procenta grčevi mogu potrajati još mesec dana. U međuvremenu je potrebno da naučite kako da pomognete vašoj bebi i da zatražite pomoć kada vam zatreba. Briga o bebi sa grčevima može biti veoma stresna.

Zašto bebe imaju grčeve? Grčevi su jedna od najvećih misterija. Stručnjaci procenjuju da između 8 i 40% beba ima grčeve. Stanje je podjednako uobičajeno i kod devojčica i kod dečaka, kod onih koje doje i kod onih koje uzimaju veštačko mleko. Niko ne zna zašto su neke bebe više sklone tome od drugih. Zna se da su bebe koje su rodile majke pušači imale veći rizik od grčeva. Neki stručnjaci veruju da su dugi napadi grčeva i plakanja fizičko oslobađanje za osetljive bebe.

Jedna teorija kaže da grčeve uzrokuje neravnoteža zdravih bakterija u crevima. Studije su pokazale da novorođenčad sa grčevima ima različitu intestinalnu mikrofloru od beba koje ne pate od grčeva. Pokazano je da lečenje probiotikom (posebno Lactobacillus reuteri) pomaže kod simptoma grčeva kod nekih beba. U svakom slučaju treba porazgovarati sa svojim lekarom o određenoj probiotskoj preporuci.

Jedan od mogućih razloga za pojavu grčeva može biti nerazvijen digestivni sistem. Varenje hrane je velika stavka za bebin mlad digestivni sistem. Kao rezultat, hrana može prolaziti isuviše brzo i može se dešavati da se u potpunosti ne razloži, što rezultira bolovima od gasova u crevima.

Poneke bebe mogu imati refluks kiseline, dok su druge osetljive, recimo, na neke namirnice koje majka (koja ih doji) unosi u svoj organizam.

U svakom slučaju treba razmotriti sve opcije kada je lečenje u pitanju.

Ako su u pitanju disbalansi u crevima zbog mikroflore, onda je uzimanje probiotika za bebe možda najbolje rešenje.

Svog lekara ćete konsultovati i u vezi sa kapima protiv gasova. Studije pokazuju da smanjivanje gasova može ublažiti nelagodnost kod beba.

Jedne od najpoznatijih kapi ovog tipa, na našem tržištu, su kapi Espumisan za bebe.

Postoji i sirup na prirodnoj bazi koji je još poznat i kao Gripe Water ili vodica za grčeve kod beba. Ova vodica se pravi na osnovu starih, tradicionalnih recepata jer sadrži ekstrakte matičnjaka, kamilice i komorača. Jedan od popularnih brendiranih proizvoda ovog tipa je Mommy’s Bliss i Colic Calm.

Bebama pomaže i blaga masaža stomačića, tople obloge, umirivanje pravljenjem fine atmosfere u sobi ili pak skretanjem pažnje na neke druge senzacije kao što su muzika, svetlo, zvuk fena, itd.

Espumisan kapi za bebe – upotreba i sastav

Ovaj proizvod se koristi za ublažavanje simptoma dodatnih gasova koji su izazvani gutanjem vazduha ili određenom hranom za bebe. Simetikon, glavni sastojak u ovim kapima, pomaže u razbijanju mehurića gasova u crevima.

Bočica sa kapima se dobro promućka, a proizvod se bebi daje obično nakon obroka i pred spavanje ili prema uputstvima lekara. Trebalo bi da pratite sve smernice koje su odštampane na uputstvu o korišćenju leka. Ako niste sigurni ni za jednu od informacija, konsultujte lekara ili farmaceuta.

Pipetu biste trebali da napunite do korektne doze, a onda da je lagano istisnete u bebina usta, niz unutrašnju stranu obraza. Takođe možete izmeriti neophodnu dozu, a onda je možete pomešati sa hladnom vodom ili sokom. Posle taj rastvor date bebi da popije. Odgovarajuća doza će zavisiti od uzrasta i težine deteta.

Ako sami lečite bebu, nemojte davati više od 12 doza simetikona dnevno.

Šta je simetikon? Ovaj lek se inače koristi za tretiranje simptoma previše stomačne kiseline, kao što su uznemiren želudac, gorušica i pojačana kiselina pri varenju. Takođe se koristi za ublažavanje simptoma pojačanih gasova, nadimanja i osećaja nelagodnosti u stomaku. Simetikon pomaže u razbijanju mehurića gasa u crevima. Aluminijum i magnezijum antacidi rade brzo kako bi smanjili kiselinu u želucu. Tečni antacidi obično brže deluju od tableta i kapsula. Ovaj lek deluje samo na postojećoj kiselini u želucu i ne sprečava proizvodnju kiseline.

Espumisan kapi se mogu kupiti i bez lekarskog recepta, ali morate biti pažljivi pri samostalnoj upotrebi. Ove kapi spadaju u gastrointestinalne lekove koji se mogu koristiti u svim uzrastima. Simetikon, kao aktivni sastojak, razgrađuje mehuriće gasova u mukusu našeg probavnog trakta i u hrani u stomaku. Gas koji se oslobađa tokom procesa varenja, uz pomoć ovih kapi, preuzimaju zidovi creva, a zatim ga uklanjaju uz pomoć normalne crevne aktivnosti.

U okviru leka, nalaze se i pomoćne supstance: sorbinska kiselina, hidroksi-propilceluloza, natrijum-ciklamat, saharin natrijum, polietilenglikol, gliceril-monostearat, pročišćena voda i aroma banane.

Tečnost u bočici je mlečno-bele boje i ima vrlo prijatan miris zbog arome banane.

Pored lečenja grčeva kod beba, Espumisan kapi mogu lečiti i tegobe koje su posledica skupljanja gasova  (meteorizam, flatulencija), ali i radi pripremanja pacijenata za ultrazvuk abdomena (radioskopiju, gastroskopiju, itd.).

Espumisan kapi se ne smeju uzimati ako je osoba alergična na simetikon, kao i na bilo koji drugi sastojak leka.

Ukoliko se problemi sa stomakom i grčevima kod beba nastave i posle upotrebe Espumisan kapi, najbolje bi bilo da se obratite lekaru.

Doziranje Espumisan kapi kod beba

Bebama do 1 godine starosti se daje 1 ml tečnosti (25 kapi) pre ili posle dojenja. Može se nakapati u bočicu za hranjenje.

Deci od 1 do 6 godina starosti se daje isto toliko, ali 3 do 5 puta dnevno.

Mladima od 6 do 14 godina do 2 ml tri do pet puta dnevno, a svima odraslima iznad 16 godina po 50 kapi tri do pet puta dnevno.

Cena Espumisan kapi i iskustva korisnika

Espumisan kapi su veoma popularne i mogu se nabaviti u skoro svim drogerijama i apotekama. Cena je oko 350 dinara za bočicu od 40 ml.

Roditelji koji su koristili Espumisan kapi da bi umanjili tegobe svojih beba su uglavnom pohvalno govorili o ovim kapima, mada kod neke dece, dejstvo prestaje nakon nekoliko uzastopnih korišćenja.

Sponzorisano:

Loading...