Faktu mast za hemoroide – upotreba, iskustva, rezultati i cena

Faktu mast je odlična mast za ublažavanje tegoba koje izazivaju hemoroidi. Većina masti za lečenje hemoroida, koje se nude na tržištu, sadrže kortikosteroide, dok je faktu bez kortikosteroida.

Iskustva korisnika pokazuju da je ova mast vrlo uspešno lečila njihove tegobe, a komercijalni distributeri u izveštajima dokazuju da je faktu mast bila uvek na prvom mestu kao najprodavaniji medikament iz ove grupe lekova.

Faktu mast – sastav i delovanje

Mast za hemoroide – faktu, u svom sastavu ima 50 mg polikrezulena i 10 mg cinhokain-hidrohlorida. Zajedničko delovanje ovih aktivnih sastojaka ublažava upale, infekcije (baktericidno delovanje) i usmerava se na hemostatske i adstringentne akcije. Zahvaljujući aktivnim komponentama u određenim prilikama, faktu može imati dejstvo na nekrotično tkivo, jer će obaviti deskvamaciju tkiva koje je oštećeno i proizvesti koagulaciju. Hemostatsko dejstvo se odigrava zahvaljujući kontrakciji oštećenih krvnih sudova.

Većina preparata koji se preporučuju za lečenje hemoroida uglavnom sadrže antiseptik, tj. cink-oksid, zatim benzokain (anestetik), talk i efedrin. Smatra se da ovakva kombinacija ima najviše učinka.

Faktu mast (10 mg/g + 50 mg/g) pored aktivnih sastojaka, sadrži i prečišćenu vodu, natrijum-hidroksid, makragol, silicijum-dioksid (koloidni), natrijum-edetat i butilhidroksitoluen.

Ova mast će delovati rehabilitujuće ako se koristi za tretiranje šuljeva, tj. hemoroida i to onih koji kao prateću pojavu imaju inflamaciju i krvarenje; zatim za akciju protiv analnog svraba, ekcema i fisure (ranice na anusu).

Mast se upotrebljava po preporuci lekara, koga treba obavestiti ukoliko uzimate još neke lekove za lečenje hroničnih bolesti ili ste osetljivi na aktivne i pomoćne sastojke masti.

Trudnice i majke koje doje mogu uzimati i koristiti faktu mast kod vrlo jasne indikacije hemoroida uz prethodnu konsultaciju sa svojim lekraom.

Šta su zapravo hemoroidi?

Hemoroidi nisu varikoziteti; to su grupisana vaskularna tkiva (arteriole, venule), glatki mišići i vezivna tkiva, obložena normalnim epitelom analnog kanala. Hemoroidi su prisutni in utero i opstaju tokom svakodnevnog života odraslih. Ukoliko dođe do hemoroidnog krvarenja, onda je to arterijska krv, a ne venska.

Hemoroidi se klasifikuju po anatomskom poreklu unutar analnog kanala i po položaju u odnosu na nazubljenu liniju. Zbog toga, hemoroide možemo kategorizovati na unutrašnje i spoljašnje hemoroide.

Spoljašnji hemoroidi se razvijaju od ektoderma i pokriveni su skvamoznim epitelijumom, dok su unutrašnji hemoroidi izvedeni iz embrionalnog endoderma i obloženi kolumnarnim epitelijumom analne sluzokože. Slično tome, spoljašnje hemoroide innerviraju kutani nervi koji snabdevaju perianalnu regiju. Unutrašnje hemoroide ne snabdevaju somatski senzorni nervi, pa oni ne mogu izazvati bol. Na nivou zubaste linije, unutrašnji hemoroidi su usidreni u donji mišić kroz mukozalni suspenzorni ligament.

Termin hemoroid obično se odnosi na simptome uzrokovane hemoroidima. Hemoroidi su prisutni kod zdravih osoba, zapravo, oni postoje in utero kod skoro svakoga. Kada ti vaskularni jastučići proizvode simptome, oni se nazivaju hemoroidi.

Hemoroidi uglavnom uzrokuju simptome kada se uvećavaju, upale, trombizuju ili ispadnu. Većina simptoma dolazi od povećanih unutrašnjih hemoroida. Abnormalni otok analnih jastuka prouzrokuje dilataciju i opstrukciju arteriovenoznog pleksusa. Ovo vodi do širenja suspenzornih mišića i eventualne prolapse rektalnog tkiva kroz analni kanal. Opstruisana analna sluzokoža se lako traumatizuje, što dovodi do rektalnog krvarenja, koje je tipično svetlocrvene boje zbog visokog nivoa kiseonika u krvi unutar arteriovenoznih anastomoza. Prolapsa dovodi do pucanja i ispuštanja sluzi sa predispozicijom za uklještenje.

Iako mnogi pacijenti veruju da su hemoroidi uzrokovani hroničnom konstipacijom, dugačkim sedenjem i snažnim naprezanjem, malo je dokaza koji podržavaju postojeću uzročnu vezu.

Većina lekara se slaže da ishrana sa niskim sadržajem vlakana uzrokuje naprezanje prilikom vršenja nužde. Ovaj povećani pritisak uzrokuje opstrukciju hemoroida, verovatno zbog venskog pritiska, tj. povratka. Trudnoća i abnormalno veliki pritisak na mišiće unutrašnjeg sfinktera mogu takođe izazvati hemoroidne probleme. Veruje se da produženo sedenje na WC-u izaziva slične probleme u perianalnoj regiji, a to rezultira uvećanim hemoroidima. Starenje uzrokuje slabljenje struktura podrške, što olakšava prolapsu. Slabljenje struktura podrške može se dogoditi i ranije, još u 30. godini života.

Da ponovimo – hemoroidi nisu varikozne vene, ali veoma liče na njih. Oni su zaparvo otečene vene u anusu, tj. u donjem rektumu. Postoji veliki broj uzroka za razvoj hemoroida, a najverovatnije je da pravi uzroci leže u naprezanju tokom vršenja velike nužde ili zbog uvećanog pritiska na vene u ovoj regiji tokom trudnoće. Mogu biti locirani unutar rektuma ili se mogu razviti pod kožom oko anusa.

Hemoroidi su veoma prisutna tegoba, jer 3 od 4 odrasle osobe ima hemoroide, s vremena na vreme. Ponekad ne izazivaju simptome, pa ih tada i ne konstatujemo, ali ponekad mogu dovesti do svraba, nelagodnosti, krvarenja i bolova.

U izuzetnim slučajevima se dogodi da se formira ugrušak unutar hemoroida. Ovo nije opasno stanje, ali može biti izuzetno bolno, pa je potrebno drenirati hemoroid.

Simptomi hemoroida koji govore da je potrebno da koristite faktu mast

Znaci i simptomi hemoroida mogu uključivati:

 • bezbolno krvarenje tokom pražnjenja;
 • svrab i iritaciju u analnoj regiji;
 • bol i nelagodnost;
 • oticanje oko anusa;
 • izbočina pored anusa, koja može biti osetljiva ili bolna.

Simptomi hemoroida obično zavise od njihove lokacije. Unutrašnji hemoroidi leže unutar rektuma i oni se ne mogu videti niti osetiti, pa retko kad izazivaju nelagodnost. Ali, naprezanje i iritacija dok stolica prolazi kroz anus, može oštetiti hemoroide i njihovu površinu, pa to onda dovede do krvarenja.

Povremeno se desi da naprezanje gurne unutrašnji hemoroid kroz analni otvor, pa onda dobijemo prolapsu hemoroida. Spoljašnji hemoroidi se nalaze ispod kože oko vašeg anusa. Kada su iritirani, spoljašnji hemoroidi mogu svrbeti i krvariti.

Kako izgleda lekarski pregled i dijagnoza hemoroida?

Pregled analne regije je za svakog čoveka neprijatna stvar. Međutim, ovo treba shvatiti kao sastavni deo održavanja sopstvenog zdravlja i ne treba se libiti otići lekaru. Ako su vaše tegobe vrlo uznemirujuće, bolne i ako vas hemoroidi muče već duže, nikako nemojte odlagati ovaj pregled.

Lekar će pregledati vaš anus svojim prstima u rukavicama ili uz pomoć instrumenta koji se smešta u anus. Anoskop je šuplja, osvetljena cevčica za posmatranje nekoliko najbližih centimetara rektuma. Proktoskop je sličan anoskopu, ali uz pomoć njega lekar uspeva da vidi mnogo dublje.

Lekar vam može zatražiti da uradite još neke dodatne testove kako bi isključio druge opcije i stanja.

Ako vaši hemoroidi izazivaju samo blagu nelagodnost, vaš lekar može preporučiti kremu, mast ili čepiće. Ovi proizvodi uglavnom ublažavaju bol i svrab, ako ništa drugo, ono makar privremeno.

Ako su, međutim, vaši hemoroidi zapušeni krvnim ugruškom i nalaze se sa spoljne strane, onda će lekar najverovatnije biti primoran da uradi inciziju i drenažu.

Prevencija – kako sprečiti pojavu hemoroida?

Najbolji način da sprečite pojavu hemoroida jeste da poštujete i poslušate sledeće savete:

 • jedite hranu bogatu vlaknima; što više povrća, voća i integralnih žitarica; na ovaj način ćete omekšati stolicu, što će pomoći da izbegnete naprezanje koje izaziva hemoroide;
 • pijte dosta tečnosti; pijte 6 do 8 čaša vode i drugih napitaka (ne alkohol) svakoga dana kako biste omekšali stolicu;
 • nemojte se naprezati dok vršite nuždu;
 • idite u wc čim osetite potrebu, ne odlažite odlazak;
 • vežbajte redovno; ostanite aktivni kako bi ste pomogli u prevenciji konstipacije i kako biste smanjili pritisak na vene, koji nastaje nakon dugih perioda stajanja i sedenja; vežbanje može dovesto do gubitka težine koja takođe igra ulogu u stvaranju hemoroida;
 • izbegavajte dugo sedenje.

Da biste lečili nastale hemoroide dosta pomaže sedenje u kadi punoj tople vode, održavanje dobre higijene analne regije (nikako brisanje toalet papirom, već vlažnim maramicama bez alkohola i parfema i tuširanje), aplikacija hladnih kompresija ili mazanje topikalnih krema koje možete kupiti na preporuku lekara ili bez recepta.

Vodite računa o svojim aktivnostima, nemojte dizati težak teret ako ste skloni pojavi hemoroida, sredite telesnu težinu, jer gojaznost hoće da pomogne u razvoju hemoroida.

Trudnice često pate od hemoroida, pa se kod njih preporučuje vrlo pravilna ishrana, unošenje dosta tečnosti i aktivnost u granicama normale.

Zašto je faktu mast dobar izbor?

Svaki gram faktu masti sadrži 50 mg polikrezulena i 10 mg cinhokain hidrohlorida. Glavna aktivna komponenta faktu masti je polikondenzacioni proizvod koji se sastoji od metilen-premošćenih metakrezolusulfonskih kiselina amortizovanih za proktološku upotrebu. Pored toga, sadrži lokalnu anesteziju cinhokain hidrohlorid.

Faktu ima višestruke akcije koje se uglavnom mogu pripisati polikrezulenu. On zaustavlja krvarenje koagulacijom krvnih proteina i indukuje kontrakciju mišićnih vlakana malih krvnih sudova. Koagulacijska svojstva i pH kiseline dovode do antibakterijske akcije protiv Escherichia coli, Staphyloccocus i Streptococcus, potom Pseudomonas aeruginosa, Preoteus vulgaris, Candida i drugih mikroorganizama. Tako je rana zaštićena od infekcije. In vitro periodična istraživanja različitih patogena nisu otkrila nikakvu promenu u senzitivnosti. Koagulacija nekrotičnog tkiva, kao i patološki izmenjenog tkiva, čisti ranu i promoviše zarastanje. Cinhokain ima lokalnu anestetičku akciju koja olakšava bol i svrab.

Uobičajene kreme protiv hemoroida sadrže lokalne anestetike poput benzokaina, zatim efedrin, talk, neki antiseptik, itd. Sve kreme za lečenje hemoroida bi trebalo da sadrže protivupalna jedinjenja koja će pomagati u olakšavanju simptoma koji nastaju nakon upale vena.

Međutim, postoji jedan problem sa ovim kremama, a to je da je jedinjenje antiinflamatornog tipa u ovakvim kremama obično kortikosteroid. Istina je da kortikosteroid može momentalno zaustaviti upalu, ali ako se kortikosteroidi dugo koriste, onda to nije nikako dobro po ostale aspekte našeg zdravlja. Lokalni anestetici koji se stavljaju u ovakve kreme su prokain, lidokain, tetrakain ili cihokain. Ovakva anestetska jedinjenja trenutno deluju i brzo oslobađaju pacijenta od bola. Jedinjenja poput ovih ne prodiru u kožu, ali postepeno oslobađaju svoje sastojke, pa tako dugačko deluju, što je u ovom slučaju veoma važno.

Faktu mast ne sadrži kortikosteroide, pa se zato preporučuje.

Kako se koristi i aplicira faktu mast?

Faktu proizvod se može naći u obliku masti, ali i u obliku supozitorija (čepića).

Faktu mast bi trebalo da se aplicira na pogođenu površinu 2 do 3 puta dnevno. Obavezno pročitajte uputstvo koje je odštampano uz lek ili neka vam lekar da određeno uputstvo o aplikaciji u odnosu na vaše specifično stanje.

Faktu mast se obično aplicira u rektum uz pomoć aplikatora koji dolazi sa mašću. Aplikator pri vrhu ima fleksibilnu cevčicu sa malim prorezima te kada se stisne sadržaj tubice, mast izlazi kroz proreze i ulazi u oštećeno područje jer je cevčica ubačena u anus.

Mast se koristi uglavnom nakon vršenja nužde.

Imajte na umu da možete uflekati svoju odeću, jer se mast topi na telesnoj temperaturi.

Mast se primenjuje onoliko dugo koliko je lekar preporučio.

Interakcije sa drugim lekovima

Ne postoje poznate interakcije faktu masti sa drugim lekovima, ali ćete u svakom slučaju svom lekaru reći ukoliko uzimate još neke lekove pre početka korišćenja ovog medikamenta.

Faktu mast za hemoroide i eventualni neželjeni efekti

Faktu mast može da izazove sledeće neželjene efekte:

 • osećaj iritacije i svraba;
 • crvenilo na koži;
 • stvaranje papula i alergijskih reakcija.

Svi ovi neželjeni efekti nestaju vrlo brzo.

Faktu mast može da izazove alergijske reakcije, ali veoma retko.

Simptomi alergijske reakcije na faktu mast uključuju:

 • svrab;
 • crvenilo;
 • oticanje;
 • anafilaktički šok.

Kontaktirajte vašeg lekara ako primetite bilo koji od ovih neželjenih efekata.

Ova mast u sebi sadrži kao pomoćni sastojak butilhidroksitoluen. Ova supstanca ponekad ume da izazove reakcije na koži lokalnog tipa (kontaktni dermatitis i sl.). Ako dođe u kontakt sa očima ili sluzokožnom membranom, takođe izaziva iritaciju kod nekih osoba.

Sponzorisano:

Loading...