Gde boli pankreas i šta uraditi?

Pankreas (gušterača) je jedna od najbitnijih žlezda u organizmu i ima bitnu funkciju za održavanje zdravlja organizma. Gušterača se nalazi u gornjem delu abdomena iza trbušne maramice i naleže na kičmeni stub u nivou prvog lumbalnog pršljena.

Pankreas se nalazi duboko u stomaku, te se ne može osetiti fizičkim pregledo stomaka niti pritiskanjem abdomena. Težina pankreasa iznosi 70-90 g dok je dužina 12-15 cm. Svojim oblikom pankreas podseća na položeno slovo ,,J,,.

Građa pankreasa

Pankreas se sastoji iz tri dela:

 • glava (caput pancreatis) sa produžetkom (processus uncinatus) je najširi deo pankreasa i nalazi se na desnoj strani stomaka
 • srednji deo je telo (corpus pancreatis)
 • rep (cauda pancreatis) je dugačak i suženi deo na levoj strani stomaka i nalazi se u blizini slezine

Funkcija pankreasa

Gušterača se sastoji iz dva funkcionalna dela – egzokrinog i endokrinog dela.

Prvi, egzokrini deo ima ulogu u lučenju bistrog, alkalnog soka bogatog želudačnim enzimima, koji je potreban za preradu hrane u crevima i oni se mečaju sa žuči iz jetre. Da bi sve funkcionisalo kako treba dnevno treba da se izluči litar i po pankreasnog soka. Glavni enzimi pankreasnog soka su: amilaza, lipaza, tripsin, himotripsin i proteaza. Oni si neophodni za varenje belančevina, masti i ugljenih hidrata.

Endokrina funkcija pankreasa odnosi se na rad Langerhansovih ostrvaca, koja se nalaze na različitim mestima u egzokrinom pankreasu. Najviše ih ima u repu pankreasa i smešteni su između njegovih meškova. Ostrvca se sastoje iz pet tipova ćelija:

 • Alfa-ćelije koje luče hormon glukagon čije je osnovno dejstvo povećanje koncentracije glukoze u krvi, te ima suprotan efekat od dejstva insulina.
 • Beta-ćelije izlučuju hormon insulin koji smanjuje koncentracije glukoze u krvi.
 • Delta-ćelije luče hormon somatostatin, koji inhibiše lučenje drugih hormona-insulina, glukagona, gastrina, hormona rasta…
 • PP-ćelije luče pankreasni polipeptid koji ima funkciju u samoregulaciji pankreasnih sekrecionih aktivnosti i čija se sekrecija povećava posle proteinskih obroka, vežbanja dok samostatin i intravenozna glukoza snižavaju sekreciju.
 • E-ćelije kojih nema u pankreasu čoveka.

Oboljenja pankreasa

 • Zapaljenje pankreasa

Ovo oboljenje nastaje oslobađanjem pankreasnih enzima u okolno tkivo. Razlikujemo hronični i akutni pankreatitis.  Što se tiče akutne vrste ovog oboljenja najodgovorniji faktori za nastanak ove vrste su alkohol i kamen u žučnim putevima. Ostali faktori su: promene na dvanaestopalačnom crevu, virusne  infekcije, bakterijske infekcije, injekcije, zapušenje izvodnih kanala pankreasa, određeni lekovi… Pacijenti bol opisuju kao veoma jak i konstanatan koji se širi u pojasnom delu i traje nekoliko dana.

Bol se obično javlja ispod leve lopatice ili u donjem delu leđa. Naglašavaju i to da im je mnogo zgodniji sedeći položaj od ležećeg gde je bol mnogo intenzivniji. Neki od simptoma akutnog pankreatitisa su: povraćanje, povišena telesna temperatura, malaksalost, nadimanje, žutica, znojenje, bledilo kože, pad pritiska, slab puls, otežano disanje… Može se javiti posle obilnog masnog obroka u kombinaciji sa alkoholom ili samo nakon konzumiranje velike količine alkohola.

Dijagnoza se postavlja brzo zahvaljujući određenim analizama. Što se tiče lečenja prvo se smiruju bolovi uz zabranu unosa hrane i vode na usta. Kod lakših slučajeva bolovi nestaju nakon 3-7 dana  dok se kod težih slučajeva mogu javiti komplikacije koje mogu da izazovu čak i smrt pacijenta. Simptomi i kod lakših i kod težih slučajeva su isti, te lekar mora biti posebno oprezan. Pacijentima se zabranjuje konzumiranje alkohola i preporučuje se posebno propisana dijete, jer ishrana igra bitnu ulogu.

Lekari naglašavaju da je unos dovoljne količine vode u organizam vrlo bitna stavka, a takođe upozoravaju da osobe mlađe od 19 godina ne bi trebalo da uzimaju aspirin ,,na svoju ruku,, jer može doći do pojave Reye sindroma koji je jedan od uzročnika akutnog pankreatitisa.

Hronični pankreatitis je dugotrajna upala penkreasa, koji uglavnom nastaje nakon nekoliko akutnih upala. Prema statistici ova bolest pogađa najviše mušku populaciju starosti 30-40 godina. Bolest se najčešće vezuje sa konzumacijom alkohola ali i začepljenje izvodnih kanala pankreasa tumorima ili cistama takođe mogu biti uzročnici bolesti. Najčešći simptomi su: bol u gornjem delu stomaka, mučnina, dijareja, povraćanje…

Gubitak težine je još jedan specifičan simptom i on nastaje pri smanjenju enzima, koji su zaduženi za normlano varenje hrane. Kao komplikacije ove bolesti, može se javiti šećerna bolest. Pacijent se mora hospitalizovati gde će biti pod kontrolom lekara i primati terapiju (lekove protiv bolova, insulin, kortikosteroide, enzimi sintetisana). Ako je bolest uznapredovala mora se izvršiti operacija gde će se hiručkim putem odstraniti svi izvodni kanali zbog kojih nastaje upala. Pacijent mora voditi računa o ishrani kao i da živi život bez poroka (cigarete, alkohol).

 • Rak pankreasa

Tumori pankreasa se dele na benigne (dobroćudni) i maligne (zloćudni). Mnogo se češće javljaju maligni među kojima dominira kancer. Maligne tumore pankreasa možemo podeliti na primarne, gde tumor potiče direktno od pankreasa i na sekundarne, gde  tumor, koji je nastao na drugom organu ,,napada,, pankreas. Prema statistici od raka pankreasa više boluju muškarci koji imaju preko 60 godina.

Jedna od karakteristika karcinoma pankreasa je da brzo metastazira. Prvo se širi na ostale delove pankreasa, zatim na susedne organe. Karcinom može da da obuhvati i glavu (65 %) i telo (30 %) i rep (5 %) pankreasa.  Ove vrste kancera se uglavnom otkivaju vrlo kasno (oko 85 % kancera se otkrije kasno), te su šanse za izlečenje veoma male.

Simptomi raka pankreasa

Pre svega treba napomenuti da kanceri tela i repa na početku bolesti ne ispoljavaju nikakve siptome, te je veoma teško otkriti kancer na početku bolesti. Kada se ispoljavaju simptomi kancera ovih delova, oni su najčešće: nagli gubitak težine i apetita, malaksalost, zamaranje i bol u gornjem delu abdomena.

Bolovi postaju intenzivniji nakon jela ili prilikom ležanja. Rak glave pankreasa, u poređenje sa ostalim delovima, daje simptome dosta rano. Neki od njih su: žutica, promena boje stolice koja postaje beličasta ili siva, obojena mokraća, svrab kože, osetljiv trbuh, česta krvarenja, uvećanje žučne kese i jetre, usporena srčana frekvencija…

Faktori rizika

 • Starije životno doba- kao što smo napomenuli, od ove bolesti češće oboljevaju stariji muškarci.
 • Alkohol i konzumiranje cigareta.
 • Loša ishrana, to jest ishrana bogata zasićenim mastima i preterana konzumacija crvenog mesa dok je unos voća i povrća sveden na minimum.
 • Gojaznost i nedostatak fizičke aktivnosti – osobe čiji je indeks telesne mase veći od 30 su pod većim rizikom.
 • Nasledni faktor-jedan od bitnijih faktora. Ako u porodici imate osobe koje boluju od ovog karcinoma ili karcinoma dojke, jajnika, debelog creva trebalo bi da obratiti posebnu pažnju na vaše zdravlje.

Što se tiče lečenje ove bolesti jedini način je hiruško lečenje-to jest delimično odstranjenje pankreasa ili odstranjenje gušterače i dvanaestopalačnog creva. Praksa je pokazala da se kod oko 15 % pacijenata tumor može odstraniti a da je izlečiv tek kod 3 % . Kod najkomplikovanijih slučajeva moguća je i totalna pankreatektomija (totalno odstranjenje pankreasa).

Kod jednog broja bolesnika, gde nije moguća hirurška intervencija, može se primeniti hemioterapija i zračenje. 80-90 % pacijenata, kod kojih je dijagnostifikovana ova bolest, ne mogu biti podvrgnuti hiruškom lečenju, i to zbog prisustva udaljenih metastaza (uglavnom jetra i trbušna maramica) ili zbog zahvaćenosti okolnih velikih krvnih sudova tumorom.

Po statistici 80 % bolesnika kod kojih je primenjeno hiriško lečenje, nakon operacije žive još tri godine, a pet godina preživi veoma mali deo – tek 15 %.

Saveti za zdrav pankreas

,,Zdravlje na usta ulazi,,-spisak namirnica za zdrav pankreas

 • Od voća preporučljivo je konzumirati višnje, trešnje i borovnice jer štite ćelije od oštećenja – dobar su izvor antioksidanata. Crno grožđe je takođe odlično.
 • Karfiol, brokoli, prokelj, kupus  sadrže fitohemikalije koje štite od raka.
 • Spanać je povrće koje je vrlo bogato gvožđem i vitaminom B koji su veoma bitni za pankreas. Preporučljiv je što veći unos lisnatog zelenog povrća.
 • Poznato je da paradajz sadrži vitamin C ali i druge antioksidanse. Preporučujemo supu od paradajza i drugih povrća.
 • Jogurt je odličan izvor probiotika, korisnih bakterija koje su dobre za imunitet i organe za varenje. Preporučljivo je da konzumirate jogurt bez šećera.
 • Kukuruz, bundeva, šargarepa su odlični za gušteraču.
 • Beli i crveni luk sadrže dosta hranljivih materija koje su bitne za zdravlje pankreasa ali i za prevenciju kancera.

Da bismo očuvali naše zdravlje moramo ići na redovne lekarske preglede, moramo bitni fizički aktivni, zdravo se hraniti i pokušati da živimo bez stresa.

Pošto je život bez stresa  prosto nemoguć, moramo makar naučiti da se izborimo sa njim na pravi način.

Sponzorisano:

Loading...