Gelenderi – Kako odabrati najbolje za vaš dom?

Gelenderi bilo da su napolju na ogradi, ili predstavljaju deo unutrašnjeg stepeništa veoma su važni u našem domu.

Njihova glavna uloga je pre svega zaštitna, odnosno štite vas i vaše ukućane od potencijalnog pada.

Oni pružaju sigurnost da ne padnete sa stepeništa ili terasa, kako napolju, tako i unutra.

Prvi gelenderi koji su se pojavili, nećete verovati, su bili gelenderi od kovanog gvožđau 15. veku, a razvojem industrijalizacije u 18. veku  postali su popularni gelenderi od livenog gvožđa.

Liveno gvožđe i gelenderi od kovanog gvožđa su i danas u upotrebi i veoma su popularni, ali danas na tržištu postoji i veliki broj drugih materijala koji su u upotrebi.

Kako odabrati prave gelendere za vaš dom?

Da biste odabrali gelendere koji su baš za vaš dom potrebno je pre kupovine razmotriti neke parametre; a to su materijal, konfiguracija terena i stil vašeg stambenog prostora.

U redovima koji slede pokušaćemo da vam što bliže objasnimo koje sve vrste gelendera postoje i koje su njihove glavne odlike.

Ono što ne treba zaboraviti je da svi gelenderi moraju biti postavljeni u skladu sa zakonskim bezbedonosnim regulativama.

Koji materijal odabrati za gelendere?

Najpoznatiji materijali od koga se proizvode gelenderi su metal, staklo i drvo, a neki čak stavljaju gelendere od kamena, plastike ili nekih drugih kompozitnih materijala.

U ovom tekstu stavićemo fokus na gelendere od metala, stakla i drveta.

Metalni gelenderi – i zašto ih odabrati?

Danas na tržištu najpopularniji su gelenderi od nerđajućeg čelika i aluminijuma, kovanog i livenog gvožđa.

Uzmite u obzir da se gelenderi od metala najviše postavljaju na spoljne terase i stepeništa, iako ih neko montira i koristi i kao unutrašnje stepenište.

Ako izaberete gelendere od nerđajućeg čelika znajte da ako ih budete montirali napolju moraju imati vodootpornu završnicu da bi vam potrajali i imali završni sjaj. Ovo je materijal koji je najotporniji kada je korozija u pitanju na tržištu.

Aluminijum je lagan i izdržljiv materijal čiji gelenderi su otporni na rđu i koroziju. Veoma se lako održavaju, jedina im je mana što se ne uklapaju u sve stilove arhitekture.

U čelične gelendere spadaju sve vrste metala i gelenderi od kovanog gvožđa.

Morate znati da gelendere ovog tipa obavezno morate zaštititi bojom da sprečite rđanje i koroziju. Na taj način ovi gelenderi trajaće vam dugi niz godina.

Gelenderi od kovanog gvožđa su elegantna opcija koja spada u najčvršću opciju sa spiska; jedina mana može biti je cena, jer nisu povoljni.

Ako se odlučite za šuplje šipke to može biti jeftinija varijanta i sama ograda bi bila laganija. Postoje gelenderi od livenog gvožđa koji su jeftinija varijanta, ali nisu toliko kvalitetni kao gelenderi od kovanog gvožđa.

Gelenderi od stakla su veoma lepo dizajnersko rešenje koje vam daje mogućnost da posmatrate ceo krajolik dok sedite na terasi.

Dobro razmislite da li želite ove gelendere u svom okruženju jer imaju dve mane, a to su: moraju se često prati i brisati, i ovo je skupa varijanta.

Drveni gelenderi se često montiraju na unutrašenje stepenice u stambenim jedinicama, i oni daju taj prirodni izgled koji daje toplinu i harmoniju doma.

Sponzorisano:

Loading...