Grejpfrut voće – zdravstvene prednosti

Grejpfrut je citrusno voće koje takođe ima mnogo zdravstvenih koristi, a to dokazuju brojna istraživanja.

Grejpfrut je bogat izvor vlakana, vitamina C, pektina i kalijuma i deluje kao antioksidant u telu.

Grejpfrut voce - zdravstvene prednosti

Najaktivniji sastojci grejpfruta

U nastavku su hranljive materije koje su prisutne u grejpfrutu:

 • Vitamin C (73,3%)
 • Vitamin A (23,7%)
 • Vlakno (5,6%)
 • Antioksidant likopen
 • Kalijum (5%)
 • Fitonutrijenti zvani limonoidi
 • Pektin
 • Flavonoid zvani naringenin
 • Vitamin B1 (3,3%)
 • Vitamin B5 (3,6%) i
 • Kalorije (40 u 128 g)

Upotrebe grejpfruta

Grejpfrut se konzumira u različitim oblicima, a koriste se različiti delovi ovog citrusnog voća. U nastavku su neki od načina korišćenja grejpfruta:

 • Sok od grejpfruta
 • Ekstrakt od semena grejpfruta
 • Eterično ulje grejpfruta
 • Para od grejpfruta

Gde se gaji

Grejpfrut je otkriven u 18. veku, na Barbadosu. U ranom 19. veku, drveće grejpfruta je posađeno na Floridi, ali tek kasnije tokom 19. veka grejpfrut je postao komercijalno održivi usev. Danas je Florida najveći proizvođač grejpfruta, kao i Teksas, Arizona i Kalifornija. Brazil, Izrael i Južna Afrika su ostale zemlje koje proizvode grejpfrut u komercijalne svrhe.

Zdravstvene koristi

Grejpfrut ima mnoge zdravstvene koristi:

Bori se protiv prehlade

Grejpfrut je prepun vitamina C, koji pomaže da se imuni sistem bori protiv prehlade i simptoma povezanih sa prehladom.

Upalna stanja

Mnoga upalna stanja se mogu sprečiti vitaminom C, kao na primer astma, reumatoidni artritis i osteoartritis, jer je vitamin C poznat po tome što sprečava da slobodni radikali izazovu upale.

Kardiovaskularno zdravlje

Još jedna velika korist vitamina C je to što pomaže kod kardiovaskularnog zdravlja, pa tako grejpfrut može takođe da pomogne da se spreči moždani udar ili srčani napad.

Holesterol

Studija objavljena u Časopisu za poljoprivredu i prehrambenu industriju (Mart, 2006) pokazala je da grejpfrut može da smanji nivo lošeg holesterola (LDL) i triglicerida.

Rak prostate, pluća i debelog creva

Istraživanja su pokazala da voće bogato likopenom (kao što je grejpfrut) može da smanji šanse od pojave raka prostate u velikoj meri. Istraživanja su takođe dokazala da konzumiranje zelenog čaja ima slične koristi. Još jedna studija u Americi je pokazala da grejpfrut obezbeđuje zaštitu od raka pluća i debelog creva.

Alchajmerova bolest

Na univerzitetu u Glazgovu ocenjeno je 13 popularnih i komercijalno dostupnih voćnih sokova. Tu je grejpfrut rangiran kao voće sa najvećom antioksidantskom aktivnošću. Dokazano je da dugoročno konzumiranje ovakvih sokova može da obezbedi značajnu zaštitu od Alchajmerove bolesti, jer antioksidantska aktivnost kontroliše razvoj ove bolesti.

Obnavljanje DNK

Časopis za nutritivnu biohemiju (Februar, 2006) objavio je laboratorijsku studiju koja tvrdi da naringenin, flavonoid priutan u grejpfrutu, obnavlja oštećeni DNK u kancerogenim ćelijama koje se nalaze u prostati kod ljudi.

Sprečava kamen u bubregu

Britanski časopis za ishranu objavio je studiju po kojoj redovno ispijanje oko ½ litre soka od grejpfruta, pomorandže ili jabuke smanjuje šanse od formiranja kamena u bubregu ili kamenja kalcijum oksalata povećanjem limunske kiseline i PH vrednosti.

Dezinfekcija vode

Ekstrakt semenki grejpfruta može se koristiti za dezinfekciju vode jer ubija bakterije. Bezbedno pijenje vode je od ključnog značaja i to je najveći problem u razvijenim zemljama, kao što je i pronalaženje odgovarajuće sigurne vode za poljoprivredu. Zbog toga je grejpfrut jeftin, lak i efikasan način da se ovo postigne.

Eterično ulje grepfruta

Eterično ulje grejpfruta se koristi u sapunima i kozmetičkoj industriji jer daje miris. To je osvežavajuće ulje koje pomaže kod varenja, jača imuni sistem, pročišćava limfni sistem i smanjuje zadržavanje vode, pomaže kod problema sa kožom, deluje kao tonik za nervni sistem i ublažava ukočenost mišića.

Neželjeni efekti

Interakcije grejpfruta sa drugom hranom i lekovima mogu biti ozbiljne i zato vodite računa i obavestite vašeg doktora pre nego što počnete da ga konzumirate, ukoliko koristite još neki lek dok redovno konzumirate grejpfrut.

Sponzorisano:

Loading...