Hajdučka trava – lekovita svojstva biljke i čaj

Hajdučka trava ili latinski “achillea millefollium”, u narodu je poznata i pod brojnim drugim nazivima kao što su: romanika, kunica, stolisnik, hajdučica, sporiš ili zapadna hajdučka trava.

Pod kojim god od navedenih naziva da vam je poznata ova biljka, ono što je potrebno da znate o njoj jeste to da je izuzetno lekovita. Upravo zbog toga, hajdučka trava se već dugo koristi kao sredstvo u narodnoj medicini. Jedan od najpopularnijih i najviše korišćenih proizvoda od ove biljke je čaj od hajdučke trave.

Koje su fizičke osobine hajdučke trave?

Iako je hajdučku travu veoma jednostavno pronaći u prodavnicama zdrave hrane, ipak vam od koristi može biti mogućnost prepoznavanja ove biljke u prirodi. Kada naučite da je prepoznate, sami je možete ubrati, osušiti i od nje pripremiti recimo čaj.

Zato, hajde da utvrdimo koje su to fizičke osobine ove biljke.

Hajdučka trava ima tanku stabljiku koja može da izraste do visine od čak 80 centimetara. Listovi ove biljke su perasti, odnosno izgledaju tako da iz stabljike izrastaju u formi lista koji je izgrađen od puno sitnih listića. Na jednoj stabljici hajdučke trave ima puno takvih listova, ali i puno cvetova koji su takođe sačinjeni od puno sitnijih cvetića koji su uglavnom bele boje, ali mogu biti i boje lavande.

Kakav je sastav hajdučke trave?

Sastav hajdučke trave je izuzetno bogat i lekovit. U prilog tome, govori i mitološka legenda koja kaže da se mitološki junak Ahil, mazao po celom telu tinkturom od hajdučke trave, kako bi bio otporan na strele i kako bi iscelio svoje već zadobijene povrede i rane.

Konkretno, hajdučka trava sadrži sledeće sastojke:

– Saponine,
– Tanine,
– Gorke biljne materije,
– Hamazulene,
– Masne kiseline,
– Proazulene,
– Druge lekovite materije.

Kako se priprema i u kojoj meri se konzumira čaj od hajdučke trave?

Za pripremu čaja od hajdučke trave potrebno vam je:

– Jedna ravna kafena kašičica sušene i usitnjene hajdučke trave (koristi se cvet i listovi),
– Dvesta pedeset mililitara vode.

Voda se stavi na ringlu da provri, a zatim se u nju ubaci hajdučka trava. Čaj se nakon toga poklopi, ostavi da odstoji pet minuta, procedi se i popije dok je topao.

Važno je napomenuti, da dnevno ne treba piti više od dve šoljice ovog čaja, jer u protivnom, veća količina kod nekih osoba može izazvati kontraindikacije.

Koje su kontraindikacije nakon konzumiranja veće količine čaja od hajdučke trave?

Kontraindikacije koje se mogu javiti su:

– Osetljivost kože na uticaj sunca,
– Pojava osetljivosti želuca.

Da li postoje stanja u kojima ne treba konzumirati čaj od hajdučke trave?

Postoje stanja u kojima ne treba konzumirati čaj od hajdučke trave. Ta stanja su:

– Period trudnoće,
– Period dojenja,
– Period od dve nedelje pre operacije,
– Period kada ste pod terapijom medikamentima za razređivanje krvi,
– Stanja osetljivosti ili nadraženosti digestivnog trakta.

Zašto je dobro piti čaj od hajdučke trave?

Ovo su stanja organizma u kojima je dobro konzumirati čaj od hajdučke trave:

– Prisustvo smanjenog apetita:

Zbog gorkih biljnih sastojaka koje sadrži, čaj od hajdučke trave se može koristiti kao veoma efikasno sredstvo za podsticanje apetita.

– Prisustvo problema sa funkcijom želuca:

Ovaj čaj, osim što pospešuje apetit, takođe veoma uspešno reguliše celokupnu funkciju želuca. Konkretno, reguliše probleme sa varenjem, otklonja simptome gastritisa i otklanja prisustvo grčeva u želucu.

– Prisustvo problema sa funkcijom jetre:

Čaj od hajdučke trave olakšava rad jetre. Zbog toga, posebno se preporučuje osobama koje imaju problem sa funkcijom ovog organa.

– Prisustvo problema sa funkcijom žučne kese:

Ukoliko vam je poremećena funkcija žučne kese, taj problem ćete rešiti ukoliko redovno konzumirate čaj od hajdučke trave (u preporučenoj količini od najviše dve šolje dnevno).

– Prisustvo smetnji u toku menstrualnog ciklusa:

Ukoliko su vam menstrualni ciklusi praćeni bolom ili osećajem pritiska u stomaku, popijte šoljicu čaja od hajdučke trave i simptomi pomenutih smetnji će nestati.

– Prisustvo prehlade praćene povišenom telesnom temperaturom:

Kod prisustva prehlade praćene povišenom telesnom temperaturom, čaj od hajdučke trave izaziva znojenje i snižava telesnu temperaturu.

Sponzorisano:

Loading...