Japanska jabuka kaki – lekovitost i kako se jede

Japanska jabuka je poznata u svetu i pod imenom kaki jabuka.

Kaki jabuka poreklo vuče iz Japana, gde se mogu naći stabla ove bilje starosti i više od pet vekova.

Japanska jabuka se od 12. veka gaji i u brojnim zemljama Evrope.

Iako je njeno ime po malo neobično njeno dejstvo je nesvakidašnje, a o njemu detaljnije čitajte u nastavku ovog teksta.

Osobine i lekovitost japanske kaki jabuke

Kaki jabuka je najlepša u zimskim danima. Tada sa njene stabiljke otpadne lišće, pa na golim granama ostanu narandžasti plodovi, poput lampiona, što je zaista nesvakidašnji prelep prizor.

Posebno je zanimljiv podatak da plodovi japankse kaki jabuke dosežu težinu od čak pola kilograma. Opna ploda je prozirna a ispod providne ljuske krije se mekano meso puno vitamina C. Opšte je poznato da je vitamin C odličan za jačanje imuniteta, pa konzumiranjem kaki jabuke poboljšaćete opšte stanje organizma i učiniti nešto dobro za svoje zdravlje.

Kada je reč o plodu japanske jabuke, najbolje je da birate one koji su meki pod rukom. Ako se odličite ipak za tvrdi plod, sačekajte nekoliko dana da sazri. Biće dovoljno da plod kaki jabuke ostavite na sobnoj temperauri i za četriri do pet dana će omekšati i biti idealan za korišćenje.

lekovitost i uzgoj japanske kaki jabuke

Šta sadrži plod kaki jabuke?

Osim što obliuje vitaminom C, ova voćka ima i dosta biljnih vlakana pa pomaže i u snižavanju nivoa holesterola i u regulisanju varenja. Kaki jabuka ujedno oblikuje i fruktozom, pa se preporučuje i u ishrani onih osoba koje imaju povišen nivo šećera u krvi.

Japanska jabuka obiluje flavonoidima, a naročito kvercetinom, što je čini poželjnom namirnicom u lečenju ali i u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Upravo zahvaljujući flavonoidima, ova moćna voćka štitiće vaš organizam i od štetnih uticaja slobodnih radikala.

Istočna tradicionlna mediicna koristi upravo kaki jabuku kao pomoć u lečenju upale creva, hemoroida, bolesti želuca, bolesti jetre i žuči i još mnogo toga što je čini jako zdravom i popularnom.

Takođe, kaki jabuka se koristi i kao priprodni laksativ a kaki jabuka je poznata i po svojim antibakterijskim i antibiotskim svojstvima.

Zbog svih ovih prednosti koje japanska jabuka kaki može imati za naše zdravlje, trebalo bi svakako da razmislite o njenom konzumiranju ukoliko budete naravno bili u prilici i mogućnosti.

Ukoliko vas zanima uzgoj japanske kaki jabuke, možete potražiti preko google pretraživača one koji prodaju sadnice pa se detaljnije raspitati oko samog uzgoja, cena i ostalo što vas zanima.

Sponzorisano:

Loading...