Kombinujete kafu i cigare? Nećete verovati šta se tada dešava u vašem organizmu!

Ukoliko i vi spadate medju one koji koriste i cigare i kafu, ovo svakako morate videti! Nećete verovati šta se tada dešava u vašem organizmu, pogledajte!

Kafa je napitak koji ne šteti vašem organizmu, dok se o šttenosti cigareta već zna mnogo toga. Veće doze kafe vremenom mogu smanjiti gustini kostiju, ali ukoliko svakodnevno unosite oko 1.000 mg kalcijuma i volite da pijete kafu, nemate razloga za brigu.

kafa i cigare

Kofeinu treba oko sat vremena da počne da deluje na vas (manje u slučaju da vam je želudac prazan) i njegovo dejstvo traje od četiri do šest sati. Kafa mnogima pomaže podstičući osećaj budnosti i povećanje krvnog pritiska, ali ukoliko preterate sa njenim unosom postajete nervozni, neispavani, dehidrirani i umorni.

S druge strane, udisanjem dima od cigarete, štetite svom centralnom nervnom sistemu, nivo šećera u krvi raste, krvni sudovi se skupljaju, oštećujući aretrije. Nutricionisti objašnjavaju da kafa zakiseljava organizam, a u kombinaciji sa cigaretama kiselost je još veća, a ona dodatno uništava želudac. Savetuje se da se prva jutarnja kafa pije pola sata posle doručka.

I kafa i cigarete su stimulansi, ali dok jedna stvar ograničava protok krvi, druga ga ubrzava i povećava. One u kombinaciji dodatno opterećuju srce. Organizam počinje da radi protiv sebe i stvara se ambijent za neproporcionalni gubitak energije i pojavu depresije koja onda uzrokuje fiziološku i psihičku želju da se nastavi s konzumacijom kafe i cigareta. Samim tim se povećava zavisnost od obe stvari.

Ukoliko želite da to sprečite, stručnjaci savetuju da počnete da vežbate ili da povećate intenzitet svojih treninga, savetuje 24sata.rs.

Sponzorisano:

Loading...