Kako da odaberete produženi boravak za svoje dete? 

Pre nekoliko decenija produženi boravak je u Srbiji bio sastavni deo školskog obrazovnog sistema.

Produženi boravak je podrazumevao da dete provode ceo dan u školi i da tu pohađa aktivnosti poput nastave, sportskih i slobodnih aktivnosti, zatim deca su tu radila domaće zadatke i pohađala različite sekcije.

Takođe doručak ili/i ručak je bio obezbeđen u okviru škole. Roditelji kada završe sa poslom dolazili bi po decu koju bi vodili kući gde bi imali zajedničke aktivnosti.

Potrebe roditelja su ostale iste kao i pre više decenija, a ono što se promenilo je to da sada samo neke škole imaju opciju produženog boravka i da se sve više registruje privatnih produženih boravaka u Srbiji.

Škole koje ispunjavaju sve zahteve Ministarstva prosvete i u kojima je nastava raznovrsna i kvalitetno organizovana imaju produžene boravke za svoje đake, dok se roditelji iz ostalih škola moraju okrenuti privatnim ustanovama koje nude ove usluge.

Produženi boravak je odlična stvar za dečiju socijalizaciju, pogotovo za stidljiviju decu koja na redovnoj nastavi ne mogu da dođu do izražaja, a za roditelje je to spas pogotovo, ako kod kuće nemaju babe i dede koji bi mogli da čuvaju decu posle škole.

Kada deca ručaju i završe domaće zadatke prelaze na sportske i kreativne aktivnosti.

Ono što je obaveza roditelja u nekim ustanovama ovog tipa je da obezbede obrok za svoje dete.

Da li je produženi boravak neophodan ili je to samo hir novog doba?

Pošto živimo u vremenu gde roditelji često rade više poslova ili moraju da ostaju duže na poslu svakog dana deci je potrebna određena briga i nakon škole jer roditelji nisu u mogućnosti da budu tu za svoju decu.

Da bi roditelj bio produktivan na svom poslu on mora da zna da je njegovo dete na bezbednom gde će mu se pružiti sva potrebna edukativna pomoć i gde će steći dobre radne navike.

Sa drugom decom u produženom boravku dete će se socijalizovati pod nadzorom stručne osobe koja će im omogućiti i kreativni program nakon pisanja domaćih zadataka.

Produženi boravak pri državnim školama i produženi boravak u privatnoj ustanovi trebao bi da ima isti sistem vrednosti, da je nastava i aktivnosti organizovane po istom principu, i pristup deci bi trebao biti sličan jer se podrazumeva da u obe ustanove rade kvalifikovani radnici.

Ako ste kao roditelj primorani da odaberete privatni produženi boravak prvi faktor koji treba da uzmete u obzir je udaljenost od škole u koju dete ide, jer na taj način nećete kao roditelj previše misliti o bezbednosti svog deteta i ono će brzo u pratnji dežurnog nastavnika otići nakon škole u boravak.

Ono što je još jedan bitan faktor prilikom odabira produženog boravka je radno vreme. Naime obrazovna ustanova ovog tipa mora da ima duže radno vreme od radnog vremena zaposlenog roditelja da bi roditelj stizao na vreme po dete svakog dana.

Takođe treba proveriti da li produženi boravak radi vikendom jer često je praksa da roditelji rade svih sedam dana u nedelji, ili samo subotom.

Sponzorisano:

Loading...