Kako izazvati menstruaciju prirodnim putem

Pojava prve menstruacije (menarha) označava početak reproduktivne sposobnosti svake žene. Mesečni ciklusi omogućavaju formiranje zrele jajne ćelije koja je spremna za oplođenje i nastanak potomstva.

U slučaju da menstruacija izostane, da je previše obilna, ili se krvarenje pojavi više puta u toku jednog meseca, znak je da bi trebalo da se zabrinemo i posetimo svog ginekologa.

Kako izazvati menstruaciju prirodnim putem

Uzroci izostanka menstruacije

Postoje brojna stanja koja mogu dovesti do poremećaja menstrualnog ciklusa u vidu amenoreje odnosno izostanka menstruacije.

Na prvom mestu moramo pomenuti trudnoću kao fiziološko stanje. Amenoreja predstavlja zapravo jedan od verovatnih znakova trudnoće.

Nadalje, tu su i razna patološka stanja koja mogu dovesti do kašnjenja odnosno izostanka redovnog mesečnog krvarenja. Tu spadaju sindrom policističnih jajnika ali i izrazito stresne životne situacije. Potom tu je i iscrpljenost usled neadekvatne ishrane (uglavnom kod primene raznih dijeta) ili pak preterane fizičke aktivnosti, naglo gojenje ili pak naglo skidanje kilograma, ali i primena raznih kontraceptivnih sredstava koja mogu promeniti naš hormonski status i dovesti do amenoreje.

Izazivanje menstruacije prirodnim putem

Ono što je veoma bitno da napomenemo jeste, da ukoliko vam je menstruacija izostala a postoji mogućnost za nastanak trudnoće, nikako samostalno ne primenjujete niti kakva prirodna niti medicinska sredstva a da prethodno niste posetili svog lekara radi pregleda i konsultacije.

Što se tiče prirodnih načina da izazovete, odnosno ubrzate dolazak zakasnele menstruacije, tu su pre svega brojne metode relaksacije, odnosno opuštanja organizma u celini, kako bi se i vaše telo i vaš hormonski status uravnotežio i postigao homeostazu. Na prvom mestu možete sebi omogućiti prijatna opuštanja u toplim kupkama. Napunite kadu vodom nakon napornog dana, dodajte svoju omiljenu kupku ili mirišljavu so, napravite ogromnu penu, i dajte sebi i svom telu makar pola sata oduška. Topla kupka će dalje učiniti svoje, opustiće mišiće vašeg trbušnog zida kao i vaše unutrašnje organe i poboljšati cirkulaciju kroz iste.

Postoje i podaci da je vitamin C izuzetno koristan za podsticanje menstruacije. Smatra se da je unos 3000 jedinica na dan u roku od 3 dana dovoljan da izazove zakasnelo krvarenje. Ipak, postoje i teorije protiv ovakve upotrebe vitamina C, jer se smatra da je dozvoljen dnevni unos ovog vitamina oko 1000 jedinica, i da bi gore pomenuta količina bila suvišna i da bi mogla naneti štetu organizmu. Mi vam zato preporučujemo da jednostavno unosite vitamin C prirodnim putem, preko voća i povrća kakvi su limun, narandža, kivi, crvene paprike i drugo…

Nadalje, vežbanje se smatra dobrim načinom izazivanja menstruacije, bilo da ste izabrali neke laganije treninge, ili intenzivnije vežbe, uz naravno napomenu da ni u čemu ne smemo preterivati kako ne bismo dobili kontra efekat.

Tu su potom i nezaobilazni čajevi. Kao izuzetno korisni pominju se čaj od đumbira, kukuruzne svile, aloe vere, peršuna, kima, komorača.

Smatra se da i pored svih gore pomenutih metoda, veliki uticaj u podsticanju krvarenja ima i socijalizacija odnosno druženje sa ljudima, smeh, pozitivizam, opuštanje, a postoji i jedna zanimljivost, a to je više puta potvrđena stavka da devojke koje se intenzivnije druže, obično menstruaciju dobijaju u isto vreme ili makar sa dan – dva razlike.

Medicinski pristup kod izostale menstruacije

Postoje i brojni lekovi koji mogu pomoći da menstruaciju dobijete ranije nego što ste planirali, ali svakako biste pre svega  morali pitati svog lekara za savet o njihovoj upotrebi. Nakon par analiza dobijate odgovor koji lek je za vas najbolji. Najviše korišćeni ili makar spominjani u literaturi jesu Primolut Nor, Orgametril, Dabrostone i Duphastone. Radi se uglavnom o preparatima progestagena, tačnije hormona koji zamenjuje prirodni ženski hormon progesteron. Ovim  preparatima vrši se supstitucija organizma progesteronom, i izaziva krvarenje.

Naravno, još jednom napominjemo da ni jednu od gore pomenutih metoda i preparata ne smete uzimati bez da ste se posavetovali sa izabranim ginekologom, a naročito u slučaju postojanja mogućih indikacija o trudnoći.

Sponzorisano:

Loading...