Kako se jede avokado

Avokado, osim što ima izuzetno karakterističan i neobičan ukus, specifičan je i po svom upečatljivom izgledu.

Konkretno, ukus avokada u najvećoj meri asocira na ukus majoneza, pa se ova vrsta voća najčešće primenjuje u ishrani u sklopu slanih jela.

Po izgledu, kora avokada asocira na kožu aligatora, pa se zbog toga, on naziva još i “aligatorska kruška”.

kako se otvara i jede avokado

Koje su još važne osobine avokada?

Ono što vam takođe možemo reći u vezi sa avokadom, jeste da je njegova postojbina Srednja Amerika. Odatle, uzgajanje ove vrste voća proširilo se po brojnim zemljama sveta, a njegova primena postala je posebno popularna početkom prošlog veka, kada su ga evropski mornari koristili na brodovima, mazajući ga na hleb umesto butera.

Iako je spoljašnjost avokada, odnosno njegova kora tamno zelena i hrapava, unutrašnjost avokada je znatno drugačija. Konkretno, meso ovog voća ima žućkastu nijansu.

Što više sazreva, kora avokada postaje sve mekša i to je znak da je voćka ukusna. Ipak, čak i onda kada vam se pri ruci nađe avokado koji je nedovoljno zreo, to ne treba da vas brine, jer ova voćka ima osobinu da sazreva i nakon što je ubrana. Tada, trebaće vam najviše nekoliko dana strpljenja i vaš nedovoljno zreo avokado će se pretvoriti u sočnu, potpuno zrelu i ukusnu voćku.

Tada možete ga jesti na više načina. Da bi brže sazreo, nedovoljno zreo avokado je potrebno držati na sobnoj temperaturi.

Kako jesti avokado?

Da bi ste jeli avokado, potrebno je da ga najpre oljuštite i odvojite od velike koštice koja se nalazi u njegovoj srži. Zatim, avokado, možete upotrebiti i spremiti na više načina.

Uglavnom, najbolje ga je ispasirati i koristiti u vidu posoljenog namaza ili sastojka za neki sos.

U oba slučaja, u avokado možete dodati brojne vrste začina, jer je njegov ukus kompatibilan sa ukusima različitih vrsta začinskog bilja. Recimo, odličan sos ćete dobiti ukoliko pasirani avokado pomešate sa sitnim peršunom, maslinovim uljem i pasiranim belim lukom. Takav sos, možete koristiti uz piletinu ili uz prepečen hleb i salatu od različitih vrsta svežeg povrća.

Jedan od u svetu najpoznatijih soseva od avokada, jeste meksički sos “guacamole”.

Kako se priprema “guacamole” sos?

Ovaj sos, priprema se tako što se što sitniji komadići zrelog avokada, pomešaju sa takođe što sitnijim komadićima čili paprike, komadićima paprike i komadićima crnog luka. Tome se doda malo peršuna, soli po ukusu, nekoliko listova korijandera, malo bibera i malo limunovog soka. Ovaj sos, najčešće se služi uz tortilje, ali vi ga možete poslužiti i kao dodatak brojnim glavnim jelima, kao što su jela od pilećeg mesa, jela od krompira i drugo.

Zašto je dobro jesti avokado?

Avokado je dobro jesti iz više razloga, ali sa količinom potrebno je da budete oprezni. To je važno jer je zahvaljujući visokom nivou nezasićenih masnih kiselina, avokado izuzetno kaloričan i kao takav može pospešiti gojaznost ukoliko se jede u preteranim količinama.

Sa druge strane, konzumiranjem avokada, smanjićete rizik od nastanka raka dojke ili raka prostate, jer ova vrsta voća sadrži izobilje karotenoida luteina. Pored toga, avokado sadrži još i veliku količinu vitamina A, vitamina B6 i vitamina E.

Sponzorisano:

Loading...