Kako se jede mango

Kada govorimo o mangu, neizostavno je naglasiti činjenicu da je ovo jedna od najstarijih vrsta voća i da je prisutan u ishrani ljudi već više od pet hiljada godina. Otuda, ne iznenađuje ni podatak da se mango naziva kraljem voća.

Međutim, ovu titulu, mango nije osvojio isključivo zahvaljujući dužini svoje zastupljenosti u ishrani, već i zahvaljujući svom izuzetno bogatom vitaminskom sastavu i osobinama.

Više o tome po kakvom sastavu se odlikuje mango, kako se jede i kako utiče na organizam, pročitajte više u nastavku teksta.

Šta sve sadrži mango?

Mango predstavlja izuzetno bogat izvor vitamina A, vitamina C i vitamina E. Takođe, ovo voće sadrži i obilnu količinu provitamina vitamina A, odnosno beta keratina, ali i gvožđa i biljnih vlakana. Zbog toga, preporučeno ga je jesti što češće i u većim količinama.

Koncentracija pomenutih vitamina u sadržaju manga, povećava se sa stepenom njegove zrelosti, što znači da je posebno korisno i preporučljivo jesti izrazito zreo mango. U takvoj fazi, unutrašnjost manga ima tamnu nijansu i to predstavlja garanciju da se u njemu nalazi najviše viamina A.

Znak da je mango dovoljno zreo, predstavlja trenutak kada je njegova kora mekana pri dodiru. Inače, boja kore zrelog manga varira od zute do crvene nijanse i uslovljena je vrstom manga. Bez obzira na vrstu, svaki mango sadrži iste sastojke i jednako je zdrav i poželjan u ishrani. Njegov ukus je sladak i asocira na mešavinu ukusa ananasa i ukusa breskve.

Kako se jede mango?

Mango možete jesti na više načina. Najlakši i ujedno najčešći način na koji se jede mango, jeste u vidu svežeg voćnog obroka.

Da bi ste na taj način pojeli mango, potrebno je da ga oljuštite, odvojite od koštice, iseckate na sitnije delove i pojedete u svežem stanju.

Ukoliko je mango izrazito zreo, nemorate ga ljuštiti, dovoljno ga je oprati, odvojiti od koštice, iseći na kriške kao lubenicu i jesti kašikom.

kako jesti mango

Pored ovog, postoje i drugi načini na koje se može jesti mango i oni se odnose uglavnom na mešavine manga i drugih vrsta namirnica.

Odličan ukus, dobićete ukoliko svež, oljušten i iseckan mango pomešate sa drugim vrstama tropskog voća, ali verovali ili ne, njega možete pomešati i sa slanim namirnicama i koristiti ga kao dodatak jelima.

Kada se mango koristi u kombinaciji sa slanim namirnicama, odnosno kao dodatak jelima, potrebno je da ga oljuštite, odvojite od koštice, a zatim ispasirate tako da dobijete teksturu sosa od manga. Takvim sosom, možete preliti piletinu, ali i morske plodove, kao što su jastozi, škampi i slično. U tom slučaju, u sos od manga, možete dodati i čili ili malo soka od sveže isceđenog limuna.

Zbog čega je dobro jesti mango i kako on utiče na organizam?

Mango je kao što smo naglasili izuzetno zdrava vrsta voća. Konkretno, jako pozitivno utiče na organizam, posebno u periodu trajanja mesečnog ciklusa kada se smanjuje količina krvi u organizmu i kada raste potreba za gvožđem.

Takođe, mango je preporučljiv u ishrani kod osoba koje imaju problem sa anemijom. Zato, korisno ga je jesti i nakon operativnih zahvata ili povreda kada je organizam izgubio određenu količinu krvi.

Sponzorisano:

Loading...