Kako smanjiti apetit?

Ukoliko se pojačan apetit javlja samo povremeno i ukoliko nastaje samo kao “posledica” pojačane fizičke aktivnosti usled koje vaš organizam vrši veću i bržu potrošnju energije, pa mu je shodno tome i potrebniji pojačan unos nove energije, onda za vas takva pojava sigurno ne predstavlja problem.

Međutim, ukoliko vam je apetit konstantno ili previše često pojačan, onda je vrlo izvesno da imate problem sa stvaranjem viška kilograma.

Ukoliko je tako, sigurno bar ponekad sebi postavite pitanje “kako smanjiti apetit?”. Upravo na to pitanje, mi smo odlučili da vam odgovorimo i da vam ponudimo konkretne savete koji će vam pomoći da smanjite apetit.

Kako smanjiti apetit

Kako smanjiti apetit?

Ukoliko vas muči pojačan apetit, poslušajte i primenite naše savete koji će vam pomoći da brzo i jednostavno prevaziđete ovaj problem.

– Planirajte obrok unapred:

Potrudite se da unapred odredite vreme obroka, kao i količinu namirnica koje ćete konzumirati prilikom tog obroka. Na taj način, sprečićete prekomeran unos namirnica i uspećete da iskontrolišete svoj apetit. Ukoliko budete istrajni u nameri da poštujete takav režim ishrane, vaš organizam će se već nakon nekoliko dana adaptirati i primetićete kako vam se apetit postepeno smanjuje i kako vam sve lakše polazi za rukom da ga kontrolišete. Ukoliko između obroka osetite glad i učini vam se da je nemoguće da obuzdate apetit, umesto što ćete posegnuti za namirnicama, popijte vodu ili neki drugi niskokaloričan napitak.

– Pokušajte da jedete što sporije:

Brojna istraživanja koja su sprovedena od strane nutricionista, pokazala su da ljudski organizam prilikom konzumiranja hrane funkcioniše tako što mozak tek nakon 20 minuta od početka obroka registruje osećaj sitosti. To znači, da bez obzira na to koliku ste količinu hrane uneli u svoj organizam u toku 20 minuta obroka, vaš mozak će ipak tek nakon 20 minuta registrovati sitost. Kako bi ste uspeli u nameri da jedete što sporije, predlažemo da što temeljnije žvaćete svaki zalogaj, ali i da uzimate manje zalogaje.

– Konzumirajte što veću količinu vode:

Osim toga što konzumiranje vode u većim količinama u toku dana utiče pozitivno na hidrataciju i na celokupno zdravlje organizma, ono istovremeno utiče i na lakše kontrolisanje apetita. Zato, što češće tokom dana konzumirajte vodu ukoliko za cilj imate da smanjite apetit. Ovaj savet, najdelotvornije će vam poslužiti ukoliko vodu budete pili svaki put kada osetite glad ili svaki put neposredno pre obroka. Na taj način, uspećete da odložite obrok, pa samim tim i da smanjite broj obroka tokom dana, a ujedno ćete uspeti i da umanjite trenutnu potrebu za unosom namirnica i brže ćete osetiti sitost.

– Konzumirajte što veće količine svežeg povrća:

Obroci pripremljeni od namirnica kao što su sveže povrće, imaju osobinu da brže stvaraju i zadržavaju osećaj sitosti u organizmu. To se dešava zahvaljujući biljnim vlaknima koja su sadržana u svežem povrću, a posebno u pojedinim vrstama svežeg povrća kao što su: blitva, spanać, šargarepa, špargla ili brokoli. Ovakve namirnice, pored toga što brzo stvaraju i duže zadržavaju osećaj sitosti u organizmu, ujedno i sadrže malo kalorija, tako da su idealne kao izbor onda kada želite da regulišete svoj apetit.

– Pažljivo birajte voće:

Mnoge vrste voća, nutricionisti ne preporučuju kao izbor onda kada imate problem sa viškom kilograma, ili kada jednostavno želite da iskontrolišete i smanjite svoj apetit. Razlog za to je to što mnoge voćne vrste u svom prirodnom sastavu sadrže visoke koncentracije biljnih šećera koji su visokokalorični i koji mogu uticati na stvaranje kilograma. Međutim, postoje i vrste voća koje su manje bogate šećerima, pa samim tim i kalorijama, a koje pritom sadrže visoke koncentracije vlakana koja brzo stvaraju osećaj sitosti. Takve vrste voća su na prvom mestu: pomorandze, šljive i jagode.

– Obratite pažnju na to kako stres utiče na porast vašeg apetita:

Kod pojedinih ljudi, izloženost stresu utiče na porast apetita. Takvi ljudi, kada su izloženi neprijatnim situacijama, nesvesno posežu za namirnicama. Razmislite o tome da li ste i vi takva osoba i da li je vaš apetit povezan sa količinom stresa kojem ste izloženi. Ukoliko zaključite da vam se glad javlja kao reakcija na stres, pokušajte da budete karakterno jači u takvim momentima i oduprite se potrebi za hranom. Videćete, to nije tako teško kako vam možeda zvuči i kako vam se čini.

Sponzorisano:

Loading...