Kako smršati zdravo, brzo i na prirodan način – ultimativni vodič za mršavljenje!

Nagomilani kilogrami su prava noćna mora sa kojom se danas suočava veliki deo populacije.  Nekoliko kilograma viška mogu predstavljati estetski problem, ali prekomerna telesna težina, odnosno gojaznost mogu dovesti do mnogo ozbiljnijih tegoba sa kojima ljudski organizam mora da se izbori i koje itekako narušavaju zdravlje. Održavanje idealne telesne težine, dakle, nije namenjeno samo tome da izgledamo vitko i zgodno, već je od vitalne važnosti za pravilno funkcionisanje čitavog našeg bića. Mnogi ipak žele da se ne muče previše i da dobiju ono što žele na lakši i jednostavniji način, pa je za njih tu liposukcija.

Zatezanje stomaka i liposukcija su znači jedne od opcija, a za ostale koji žele da idu na drugačiji način tj da pokušaju sami da izgrade svoje telo, evo saveta u nastavku.

Ono što se najčešće dešava kada se uoči dobijanje na kilaži ili osoba gotovo u trenutku shvati da se ugojila, jeste posezanje za instant rešenjima kako bi se što pre vratila na svoju raniju težinu i brzo smršala. Besomučna potraga za čarobnom dijetom koja će kao rukom odneti sve te kilograme, koji se nikako nisu stvorili preko noći, tada stupa na snagu. Stalno isprobavanje, prekidanje i ponovno započinjanje suludih režima ishrane, bez menjanja životnih navika, već samo sa ciljem da se što brže smrša može ozbiljno ugroziti zdravllje. Instant dijete, bez promene u osnovnim načelima koja za cilj imaju uspostavljanje ravnoteže organizma, obično donose kratkoročne rezultate koji ne mogu da opstanu, te dolazi do vraćanja starim, lošim navikama, kilogrami se abnormalnom brzinom vraćaju u jo jo efektu, vitalne funkcije su narušene, a da ne govorimo o negativnom uticaju na psihu individue.

Ključ zdravog i prirodnog mršavljenja leži u promenama celokupnog poimanja života i usvajanju novih navika kojima organizam treba da se prilagodi i dostigne balans u kome je telesna težina jedna od važnih stavki. Kada govorimo o brzini, postoje razni načini da se proces mršavljenja ubrza i na zdrav način, no, to nikako nisu instant rešenja i funkcionišu isključivo uz prilagođavanje jednom novom, zdravom i prirodnijem režimu i ritmu.

Kako smršati zdravo, brzo i na prirodan način

Odluke i koraci na putu ka zdravom mršavljenju

Put ka mršavljenju na prirodan način nikako ne bi trebalo da bude surov, spartanski režim u bilo kom smislu, ali zahteva da osoba donese čvrstu odluku i pridržava se odrednica koje je sebi postavila u cilju željenih rezultata. Ono što je najvažnije jeste odlučivanje o promeni čitavog sistema ponašanja i delanja koji je doveo do viška kilograma i to nije nimalo lako. Zato postoje saveti i koraci koji mogu pomoći u borbi sa prekomernom kilažom.

Promena životnih navika – O mršavljenju treba razmisliti kao o procesu koji vodi ka jednom,ž novom, boljem i zdravijem načinu života, koji će nam biti prijatan i prirodan i nakon što izgubimo neželjene kilograme.

Ciljevi – Postavljanje ciljeva je najveća moguća motivacija koja pomaže u zdravom mršavljenju. Naravno, to ne podrazumeva nerealna očekivanja, kao što je ulazak u super tesnu haljinu za mesec dana od početka novog režima. Važno je fokusirati se na sve pozitivne strane koje će vam doneti vitko, vitalno i telo u formi.

Istrajnost – Ukoliko smo dobili određeni plan ishrane od našeg nutricioniste, aktivirali se i počeli da vežbamo, ali nikako da primetimo da se kilogrami tope, sigurno je da ćemo se osećati razočarano i vrlo nestrpljivo. Upravo zbog toga je važno čvrsto istrajati u našoj odluci i pridržavati se pravila. To ne znači da će efekti dijete i rekreacije magično nestati ako se desi da u nekom trenutku prekršimo pravilo ili ne uradimo nešto što naš program predviđa. Jednostavno je potrebno pridržavati se plana u najvećoj mogućoj meri i rezultati sigurno neće izostati. Ukoliko se čak i to desi, trebalo bi se posavatovati sa stručnim licem šta bi u tom slučaju mogli dodatno da učinimo ili promenimo.

Podrška – Pogotovo u situaciji kada osoba ima zaista prekomeran broj kilograma i to dugo vremena, podrška okruženja je od izuzetnog značaja. Porodica, prijatelji ili neka grupa mogu vam pomoći da lakše istrajete u novim odlukama i ne obeshrabrite se tokom puta ka željenoj težini.

Zdravo mršavljenje i ishrana

Dijete su nešto što prvo povezujemo sa pojmom mršavljenja, ali najčešće ih shvatamo potpuno pogrešno i verujemo da je njihov jedini cilj brzo i efikasno gubljenje kilograma, u suludo kratkom roku i sa kratkoročnim ciljem. Istina je da postoje i takve dijete, no one nisu primenjive ni na jedan dugoročni plan koji podrazumeva zdrav život i navike u skladu sa našom prirodom. Matematika instant dijeta u kojima se gubi veliki broj kilograma u par dana je jasna i logična. Abnormalni deficit kalorija i hranljivih materija dovodi do otpuštanja vode iz organizma, a ako se duže praktikuju, logično je da nedovoljan unos energije topi i salo i mišiće i da osoba mršavi. Ovakve dijete su opasne, jer organizam ne dobija dovoljno korisnih materija koje su mu potrebne za zdravo funkcionisanje, zdravlje se ozbiljno narušava, ako se rigorzan režim drži duže nego što je predviđeno i dolazi do brojnih tegoba. Strogi režimi ishrane mogu da budu samo jedan korak na putu ka prirodnom mršavljenju, samo ukoliko zdravstevno stanje osobe zahteva takav režim i stručnjaci se slažu da bi trebalo da ga praktikuje.

Dijeta zapravo uopšte ne znači isto što i mršavljenje. Pojam dijete podrazumeva određeni način ishrane, a ne instant program za gubitak kilograma. Ona predstavlja izblansiran režim koji pomaže organizmu da na zdrav i prirodan način, unoseći namirnice koje su mu potrebne, u optimalnoj količini koja je u skladu sa fizičkim stanjem, polom i uzrastom osobe, ostvari svoju idealnu telesnu težinu i uspešno je i sa lakoćom održi. Ako želite da smršate zdravo i da vaši rezultati budu dugoročni, najbolje je obratiti se stručnjaku nutricionisti, koji će na osnovu vaših podataka znati kakav program odgovara vašem organizmu. Većina nutricionističkih planova ishrane podrazumeva jednostavna, zdrava i prirodna načela.

Mršavljenje više od kilorama nedeljno je nezdravo – Kvalitetna dijeta podrazumeva da ne izgubite više od jednog kilograma za nedelju dana, jer u suprotnom znači da vaš organizam gubi i mišićna tkiva, a ne samo masne naslage i vodu, što slabi organizam i oštećuje ga.

Izbegavanje šećera – Višak šećera uglavnom predstavlja prazne kalorije koje se talože u salo. To nisu samo šećeri iz slatkiša, već i oni koji se nalaze u testeninama i hlebu. To naravno ne znači da se u toku dijete i generalno nikako ne smeju konzumirati navedene vrste namirnica, već da njihov unos treba biti ograničen.

Izbegavanje industrijske hrane – Fabrička hrana je prepuna hemijskih dodataka koji našem organizmu uopšte nisu potrebni, iritiraju ga i izazivaju. Po nekim načelima se smatra da ukoliko neku hranu ne možete sami da pripremite kod kuće, verovatno ne bi ni trebalo da je konzumirate.

Uravnotežen unos masti Za razliku od šećera, masti ne bi trebalo izbegavati, ali je važan njihov zdrav odabir, poput masti iz mesa i mlečnih proizvoda, ribe i jaja i to u optimalnoj meri. One su preko potrebne za dobro zdravlje i daju osećaj sitosti i energije.

Redovni obroci – Ono u čemu se svi nutricionisti slažu, to je da u toku dijete morate imati više manjih obroka u toku dana, kako bi metabolizam bio u punoj snazi, ubrzao se i dodatno pomogao mršavljenju. Najbitniji obrok je doručak, koji treba da sadrži i masti i proteine i ugljene hidrate, koji će dati potrebnu energiju za početak dana, probuditi organizam i pokrenuti metabolizam. Naravno, svi obroci treba da budu uravnoteženi i sačinjeni od zdravih namirnica.

Balansirani obroci – Važno je da obroci sadrže sve hranljive materije koje su potrebne ljudskom organizmu. Brojne redukcione dijete su zasnovane samo na jednom tipu hrane ili čak isključivo na jednoj ili par namirnica, što nikako nije zdravo za organizam i automatski predstavlja šok za telo i stvara neravnotežu. Efikasne dijete podrazumevaju sve oblike hrane i ne počivaju na načelu da će jedna magična namirnica učiniti da brzo smršate.

Brojanje kalorija više šteti nego što koristi – Zavaravanje sa brojem kalorija je česta zamka u koju upadaju osobe koje žele da se zdravo hrane. Manji unos kalorija logično znači i mršavljenje, ali je važno obratiti pažnju na tip kalorija koje se unose. Dijetalna i zdrava hrana nije nekalorična, kao što i mali broj kalorija u takozvanim nezdravim namirnicama nije koristan za organizam.

Zdrava i uravnotežena ishrana, dakle, podrazumeva konzumiranje svih vrsta namirnica, u optimalnim količinama i redovnim, laganim obrocima. To takođe znači da je potpuno normalno, pa i korisno, ponekad odstupiti od pravila i pojesti neku poslasticu ili hranu koja nije po deklaraciji zdrava. Štaviše, to pomaže da ne dođe do prejedanja nakon dijete koja isključuje veliki broj namirnica i pruža osećaj da se organizam navikava na jedan nov, balansiran i zdrav režim ishrane, u kome će moći da na prijatan i prirodan način održi idealnu kilažu.

Prirodni preparati za mršavljenje

Kao dodatak i pomoć u procesu mršavljenja ponekad je korisno koristiti prirodne preparate poput konzumiranja veće količine neke vrste namirnica ili uzimanja određenih biljnih i čajnih mešavina. Oni ne pradstavljaju nikakvu zamenu za obroke, već se mogu konzumirati uz dijetetski režim i zbog svojih prirodnih svojstava pomoći da se ubrza metabolizam i brže sagorevaju masti.

To takođe ne podrazumeva da su čajevi i biljni preparati namenjeni mršavljenju čarobni elksiri koji će zbrisati nagomilane kilograme. Potrebno je uzimati ih istrajno i to uz prethodnu konsultaciju sa lekarom i nutricionistom.

Zdravo mršavljenje i fizička aktivnost

Svaki lekar i nutricionista, kao i poklonici aktivnog i zdravog načina života će se složiti da nema potpune koristi isključivo od zdrave ishrane, ukoliko se ona ne kombinuje i sa redovnom fizičkom aktivnošću. Redovno kretanje i rekreacija su od vitalne važnosti za balans našeg uma i tela, održavajući naš organizam snažnim i otpornim u svakom smislu. Naravno, fizička aktivnost je od ključnog značaja za zdravo mršavljenje. Do njega ne dolazi samo ako smanjite unos kalorija, jer se one svakako moraju potrošiti, a recept je veoma jednostavan. Više kretanja je srazmerno manjem gomilanju kalorija, a samim tim i masnih naslaga.

Zdravo mršavljenje podrazumeva i zdravo vežbanje. To ne znači da se osoba koja želi da smrša mora baciti na intenzivne, iscrpne i mučne treninge, već da treba pronađe rekreaciju koja joj najviše pogoduje i uvede je u svoje regularne svakodnevne ritualne. To može da bude i obična lagana šetnja, džoging, grupni ili individualni trening, bavljenje sportom i tako dalje, u zavisnosti od ličnih preferencija i drugih faktora. Ako do sada nije vežbala, svakom vidu treba da pristupi postepeno i uz posebnu pažnju. Važno je ustrajati i u toj aktivnosti, kako bi ona postala normalan deo svakodnevice, uz balansiranu i zdravu ishranu.

Zaključak

Recept za zdravo mršavljenje podrazumeva postizanje balansa u životnim navikama i ravnoteže našeg fizičkog i umnog bića. Donošenje odluka o menjanju načina života, koje podrazumevaju zdravu, balansiranu ishranu bez odricanja i rigoroznih pravila i redovnu, takođe uravnoteženu, fizičku aktivnost, su ključ prirodnog puta ka vitkom, vitalnom i zdravom telu.

Sponzorisano:

Loading...