Kako uz pomoć sporta da održite organizam u formi

Spoljašnja lepota dolazi iznutra. Kako bi zračili spolja, treba da poradite na svom telu i da posvetite negu organizmu kroz ishranu i vežbanje. Redovna fizička aktivnost koja podrazumeva rekreativno bavljenje sportom u velikoj meri utiče na prevenciju pojave različitih oboljenja.

Prema podacima WHO (svetske zdravstvene organizacije), nedovoljna fizička aktivnost je sama po sebi rizični faktor i okidač za mnoge bolesti. Hipertenzija, gojaznost i loš holesterol su samo neke od posledica nedovoljnog fizičkog angažovanja.

Redovno rekreativno bavljenje sportom je veoma značajno za zdrav način života i može čak do pedeset odsto da utiče na prevenciju pojave različitih oboljenja.

kako-uz-pomoc-sporta-da-odrzite-organizam-u-formi-1

Bez obzira na životni vek ili uslove rada jutarnja gimnastika je veoma značajna radi očuvanja zdravlja. Pored toga gimnastika može da otkloni sitne bore na licu i da uspori proces starenja.

Osnovni efekti fizičke aktivnosti su disajni volumen i efikasnije preuzimanje kiseonika iz vazduha. Teretane i fitnes centri u kombinaciji sa zdravim načinom ishrane mogu da uspore pojavu bolesti vezanih za starenje u velikoj meri. Osim toga fizička aktivnost podiže prag tolerancije na stres i olakšava oporavak iz stanja koje izazivaju stresne situacije.

Sportska gimnastika utiče povoljno na rad čitavog niza organa i delova lokomotornog aparata, tako da kosti postaju čvršće. Održava se odgovarajući nivo kalcijuma, pa su kosti gušće i teže, odnosno čvršće, zglobovi optimalno pokretljivi i dovoljno čvrsti.

Sportska gimnastika je jedan od retkih sportova koj povoljno utiču na pravilan razvoj celog tela. Mnoštvo različitih vežbi koje se primenjuju  tokom treninga daju odličnu motoričku osnovu za bavljenje bilo koji drugi sport.

Kada je reč o fizičkom vežbanju, a naročito kod dece, veoma je važno da se tokom treninga koriste prirodni oblici kretanja. Gimnastika sadrži apsoutno sve elemente koji razvijaju telo kako kod dece, tako i već formiranih odraslih osoba.

kako-uz-pomoc-sporta-da-odrzite-organizam-u-formi-2

Elastičnost i gipkost tela su veoma značajni u svakodnevnom životu. Višesatno sedenje u školskoj klupi ili u kancelariji neće biti toliko problematično uz redovan trening.

Ukoliko razmišljate na koji sport da upišete dete, budite sigurni da je gimnastika najbolja aktivnost  jer odlično utiče na gipkost i koordinaciju.

Osim toga ovaj sport ima veliki uticaj na pozitivan razvoj crta ličnosti kod dece, što ovom sportu daje i poseban obrazovno-vaspitni značaj.

Uz pomoć ovog sporta deca ali i odrasli kroz upoznavanje svog tela i individualno vežbanje na spravama savladavaju strah i upoznaju svoje telo.

Na ovaj način telo dobija dobru fizički pripremu, kao i jači imuni sistem što direktno utiče na kvalitetniji život. Sportski aktivan čovek, koji je u kondiciji može adekvatno da reaguje u bilo kojoj iznenadnoj situaciji u svakodnevnom životu.

Sponzorisano:

Loading...