Kako zaustaviti štucanje? Evo rešenja!

Štucanje se definiše kao nekontrolisano i naglo grčenje dijafragme koje se ponavlja nekoliko puta u toku jednog minuta.

Štucanje ponekad može trajati nekoliko minuta i spontano se samo od sebe zaustaviti, ali neretko ono može trajati i toliko dugo da vas bukvalno zamori i da vam oteža normalno funkcionisanje.

Iako je ponekad nemoguće ustanoviti uzrok nastajanja štucanja, štucanje najčešće nastaje usled nadražaja nerava koji su smešteni u mozgu i koji imaju zadatak da kontrolišu ritam disanja i funkciju disajnih puteva. Do nadražaja ovih nerava, dolazi uglavnom u toku konzumiranja namirnica koje imaju preterano intezivan ukus, kao što su ljute namirnice, ali i u toku konzumiranja alkoholnih ili gaziranih pića ili pića koja su preterano hladna u toku konzumiranja.

Ukoliko ste neko ko često ima problem sa štucanjem i ukoliko štucate toliko dugo da se usled toga umorite, predlažemo da kroz sadržaj ovog teksta naučite kako da prekinete i zaustavite štucanje.

Kako zaustaviti štucanje

Kako zaustaviti štucanje?

Postoji zaista puno načina na koje možete zaustaviti štucanje. Ovo su neki od najjednostavnijih, a pritom najefikasnijih načina:

1. Udahnite što dublje možete i što duže zadržite dah. Kada osetite da više ne možete da izdržite i da morate da izdahnete vazduh, to i uradite. Primetićete da ste prestali da štucate. Ovaj način zaustavljanja štucanja, deluje tako što se prilikom zadržavanja udaha, u organizmu naglo povećava nivo ugljen dioksida, a to uzrokuje opuštanje dijafragme. U trenutku kada se dijafragma potpuno opusti, prestaje štucanje.

2. Popijte čašu vode i to tako da imate oko deset kratkih i brzo ponavljajućih gutljaja. Kada popijete deseti gutljaj vode na ovaj način, primetićete da ste zaustavili štucanje. Ovaj način zaustavljanja štucanja, deluje tako što konzumiranje vode na ovakav način izaziva kontrakcije jednjaka, a kontrakcije jednjaka, utiču na to da se prekinu kontrakcije dijafragme, odnosno da se zaustavi štucanje.

3. Pojedite nešto kiselo. Konkretno, možete uzeti par kapi soka od sveže ceđenog limuna, ali i kafenu kašičicu jabukovog sirćeta ili kiseli krastavac. Ovaj način zaustavljanja štucanja, deluje tako što kisele namirnice uzrokuju kontrakcije mišića unutar usne duplje i kontrakcije mišića jednjaka, a to se odražava tako što zaustavlja kontrakcije dijafragme i zaustavlja štucanje.

4. Jagodicu palca na bilo kojoj ruci, uštipnite koliko god jako možete da izdržite i sačekajte da prođe nekoliko minuta, pre nego što prestanete sa štipanjem. Bol koji osetite čineći opisani postupak, uticanje na nerve u mozgu i “skrenuće pažnju” vašeg mozga, tako da će mozak prestati da utiče na stvaranje kontrakcija dijafragme, odnosno na štucanje.

5. Isplazite jezik koliko možete i tako isplaženog jezika pokušajte nekoliko minuta da dišete. Na taj način, trebalo bi da prekinete kontrakcije dijafragme i da zaustavite štucanje.

6. Lezite okrenuti na leđa na ravnu podlogu i iz tog položaja u intervalu od oko dva minuta udišite vazduh koliko god duboko možete, a zatim ga zadržavajte po oko deset sekundi i izdišite. Na ovaj način, takođe ćete uspeti da opustite dijafragmu i da sprečite njene kontrakcije, a samim tim ćete i zaustaviti štucanje.

7. Stanite pravo priljubljeni leđima uz zid i glave uzdignute potpuno uspravno. Iz tog položaja, jednu ruku površinom celog dlana naslonite na dijafragmu (deo stomaka iznad želuca) i kada ste to uradili, naizmenično udišite što dublje vazduh i izdišite ga, istovremeno pritiskajući dlanom dijafragmu. Ovaj postupak ponavljajte nekoliko minuta, odnosno sve dok ne primetite da ste prestali da štucate.

8. Uzmite jednu kafenu kašiku meda, čokoladnog krema ili sladoleda i lagano topite u ustima i lagano progutajte. Na taj način, trebalo bi da uspešno zaustavite štucanje, jer ćete delovati na opuštanje nerava. Ono što je važno napomenuti, jeste da ukoliko izaberete sladoled koji ćete na opisani način upotrebiti u svrhu zaustavljanja štucanja, treba da se pobrinete da sladoled potpuno istopite i blago zagrejete u ustima pre nego što ga progutate. Gutanjem hladnog sladoleda, mogli bi ste da produžite ili da intezivirate štucanje.

Ukoliko vam jedan (bilo koji) od gore navedenih saveta i opisanih načina na koje možete zaustaviti štucanje ne pomogne, ne mojte se razočarati i nemojte odustati, već isprobajte neki drugi opisani način. Sigurno ćete pronaći onaj koji će u vašem slučaju delovati najefikasnije i koji će vam zaustaviti štucanje.

Kada pronađete najefikasniji način koji u vašem slučaju deluje na zaustavljanje štucanja, nemojte ga menjati i upražnjavajte ga kao proveren, svaki put kada je to potrebno, odnosno svaki put kada štucate.

Sponzorisano:

Loading...