Kalijumova so u ishrani

So je jedan od najvažnijih začina u našoj ishrani od kojeg u velikoj meri zavisi sveukupno stanje i zdravlje našeg organizma.

Međutim, važno je da u organizam ne unosite više od 5 g soli dnevno, kako se ne bi poremetio balans vode u telu. Umesto obične kuhinjske, odnosno natrijumove soli, sve više se preporučuje da u ishranu unesete kalijumovu so, koja predstavlja mnogo zdraviju varijantu.

Kalijumova so u ishrani

Kalijum je mineral koji je neophodan ljudskom organizmu i prisutan je u svim ćelijama. Kalijum pomaže u izbacivanju štetnih materija, reguliše rad nervnog sistema i balans vode u organizmu, pomaže da se regenerišu ćelije i da hranljive materije stignu do krvi. Međutim, kalijum svakodnevno gubimo u vidu znoja ili urina i zato ga je potrebno stalno nadoknađivati. Pošto ima visoku elektrohemijsku aktivnost, kalijum treba svakodnevno unositi u velikim količinama. Osim što se kalijumova so nalazi kao prirodan sastojak u nekom povrću, ova so se može kupiti u gotovo svakoj prodavnici, najčešće u kombinaciji sa natrijumovom solju.

Kalijumova so se koristi u ishrani onda kada je koncentracija kalijuma u krvi niža od normalne. To se uglavnom dešava usled nekih bolesti, kao što su osteoporoza, dijabetes, angina, srčani i moždani udar, artritis itd. Ipak, kalijumova so se najviše preporučuje osobama koje imaju povišeni krvni pritisak.

Treba znati da je kalijum hlorid manje slan od natrijum hlorida i da je pomalo gorak. Zato se, radi poboljšanja ukusa i balansa vode u organizmu, kalijum hlorid često meša sa natrijum hloridom i dobija se takozvana kombinovana kalijumova so. Zato uvek pažljivo pročitajte deklaraciju i ne preterujte ni sa količinom ove soli. Dozvoljena količina od 5 g soli dnevno je sasvim dovoljna. Ukoliko ne možete da jedete obrok bez soli, odlučite se za ovu kombinovanu kalijumovu so, koja je u svakom slučaju zdravija od natrijumove soli koju svakodnevno koristimo u kuhinji.

Takođe, uvek imajte u vidu da osim soli koju dodajete ishrani postoji i so koja se koristi pri proizvodnji namirnica, a to je svakako natrijumova so. Jedini način u ovom slučaju je da se uvek opredelite za sveže i smrznute namirnice koje sadrže manje soli.

Osim što postoje bolesti koje dovode do nedostatka kalijuma u organizmu, postoje i bolesti koje dovode do povećane koncentracije kalijuma u krvi. U tom slučaju zabranjeno je koristiti kalijumovu so i sve namirnice koje su bogate kalijumom. Srčani bolesnici naročito treba da budu oprezni i da ovu so konzumiraju u malim količinama, jer neka istraživanja su pokazala da ova so može dovesti do infarkta.

Sponzorisano:

Loading...