Kila na želucu – simptomi, ishrana i lečenje kile na želucu

Kila na želucu, želudačna kila ili hijatus hernija – sve su to imena za isto zdravstveno stanje koje može prilično da bude neprijatno i da utiče na kvalitet svakodnevnog života obolelog pacijenta.

Svaki put kada neki unutrašnji organ ili deo organa bude potisnut u područje kome ne pripada, to se zove hernija. Hijatus je ime za otvor koji se nalazi na dijafragmi. Ona (dijafragma) je muskularne građe i zapravo odvaja grudni koš od abdomena.

U normalnom zdravstvenom stanju, ezofagus ili jednjak ide kroz hijatus i spaja se sa stomakom, odnosno želucem. Kada pacijent ima želudačnu kilu, onda želudac upada u grudi kroz taj otvor. Postoje dva glavna tipa hijatus hernije: klizeća i paraezofagealna. Kod klizeće hijatalne hernije, želudac i deo jednjaka koji se spaja sa želucem, skliznu u grudni koš kroz otvor hijatus. Ovo je češći tip kile.

Paraezofagealna hernija je manje uobičajena, ali, samim tim, daje više razloga za zabrinutost. Jednjak i želudac ostaju u svojim normalnim pozicijama, ali deo želuca je stisnut kroz hijatus i pomera se odmah do jednjaka. Iako ne morate imati nikakvih simptoma, opasnost leži u tome što želudac može biti uklješten ili može biti prekinuto njegovo snabdevanje krvlju.

Većina kila na želucu su asimptomatske i otkrivaju se slučajno. Retko se dogodi da se komplikacija opasna po život pojavi akutno. Većina ljudi sa želudačnom kilom nemaju nikakve simptome. Kod malog broja individua, hijatalna hernija može da preraste iz refluksa kiseline ili može da pogorša postojeći refluks. Komplikacije kile na želucu mogu uključiti sledeće:

 • unutrašnje krvarenje iz ezofagusa, erozija ili ezofagealnog čira koje vodi do anemije zbog gubitka gvožđa;
 • uklještena hijatalna hernija (retko, u vezi sa paraezofagealnom kilom).

Fizički pregled obično ne daje nikakve rezultate. Određena stanja mogu da dovedu do razvoja želudačne kile, uključujući sledeća:

 • slabljenje mišića i gubitak elastičnosti s godinama;
 • trudnoća;
 • gojaznost;
 • abdominalni ascites.

Dijafragmatična kila može biti urođena ili stečena. Stečena hijatalna hernija je dalje podeljena na netraumatsku (češće) i traumatsku herniju. Prva se deli dalje na dva tipa: klizna hijatalna hernija i paraezofagealna hijatalna hernija (mada je moguća i mešovita varijanta).

Dijagnoza

Tipičan razlog za evaluaciju je prisustvo simptoma bolesti gastroezofagealnog refluksa ili radiografija grudnog koša koja će pokazati želudačnu kilu.

Barijumsko snimanje gastrointestinalne serije može rezultirati sledećim nalazima:

 • spuštanje barijuma na donji kraj ezofagusa;
 • povremeno slobodan refluks barijuma.

Barijumsko snimanje pomaže da se napravi razlika između klizne i paraezofagealne hernije.

Endoskopija gornjeg gastrointestinalnog trakta može biti izvedena u sledeće svrhe:

 • da bi se izvršila dijagnoza hijatalne hernije;
 • da bi se izvršila dijagnoza komplikacija kao što su erozivni ezofageitis, čirevi na želudačnoj kili, Baretov jednjak ili tumor;
 • da bi se omogućila biopsija bilo kog abnormalnog ili sumnjivog područja.

Kada su simptomi posledica refluksa kiseline i gorušice, ciljevi lečenja uključuju sledeće:

 • sprečavanje refluksa želudačnog sadržaja;
 • poboljšanje čistoće jednjaka;
 • smanjenu proizvodnju kiseline.

Kod malog broja pacijenata, ovi ciljevi se postižu kombinacijom sledećih tretmana:

 • promenom faktora koji se tiču životnih navika;
 • neutralizovanjem kiseline ili inhibicijom mehanizama koji proizvode kiselinu;
 • povećanjem ezofagealne i želudačne pokretljivosti.

Ako se pojavi anemija kao posledica gubitka gvožđa u krvi, onda ona vrlo dobro odgovara na terapiju zvanu inhibitor protonske pumpe.

Hirurški tretman uključuje uklanjanje kile i zatvaranje abnormalno širokog ezofagealnog otvora. To se radi samo kod nekolicine pacijenata koji imaju komplikacije gorušice i refluksa uprkos agresivnoj terapiji PPI.

Šta sve može izazvati želudačnu kilu?

Sumnja ide na sledeće uzročnike i faktore:

 • gojaznost;
 • loš položaj i držanje tokom sedenja;
 • često kašljanje;
 • naprezanje sa konstipacijom;
 • često savijanje ili nošenje tereta;
 • pušenje;
 • kongenitalni nedostaci;
 • nasledni faktor.

Koji su simptomi i znaci kile na želucu?

Za većinu ljudi, hijatalna hernija sama po sebi ne uzaziva nikakve simptome. Ali simptomi mogu uključivati sledeća stanja:

 • bol ili pritisak u grudima;
 • gorušicu;
 • teškoće sa gutanjem;
 • kašljanje;
 • podrigivanje;
 • štucanje.

Ponekad želudačna kila izaziva bol u grudima ili bol u želucu, kada želudac bude uklješten iznad dijafragme kroz uski ezofagealni hijatus.

Retko, sa fiksnom hijatalnom hernijom, snabdevanje krvlju se prekida, pa zarobljeni deo želuca ne može da primi potrebne sastojke, uzrokujući veliku bol i ozbiljnu bolest.

Kila na želucu može uzrokovati simptome nelagodnosti i to kada je povezana sa stanjem koje se zove gastroezofagealni refluks ili narodski vraćanje kiseline. Tada se stomačna kiselina i enzimi za varenje vraćaju u jednjak kroz oslabljeni sfinkter koji bi inače trebalo da funkcioniše kao ventil “u jednom smeru” između jednjaka i želuca. Kila na želucu doprinosi slabljenju ovog sfinktera, tj. njegovih mišića.

Gorušica i kila na želucu mogu izazvati bol koji je veoma sličan bolu koji osećamo kada imamo anginu pektoris, uključujući bol u grudima, pritisak u grudima koij se širi zrakasto na ruke i vrat, itd.

Medicinsko lečenje kile na želucu i hirurška operacija

Lekari obično mogu prepisati lekove protiv kiseline kao što su lansoprazol, omeprazol, rabeprazol. Hirurške intervencije su retko kad neophodne, izuzev u baš hitnim slučajevima (kada je želudac priklješten).

Kada morate hitno otići u bolnicu?

Kada imate pritisak u grudima ili bol u grudima, naročito ako imate srčano oboljenje ili neki od koronarnih faktora rizika, kao što su: dijabetes, pušenje, visok nivo holesterola, visok krvni pritisak (hipertenzija), stariji ste od 55 godina, imate porodičnu istoriju bolesti angine pektoris.

Lekaru morate otići i ako povraćate krv, imate tamnu stolicu, palpitacije, ako kašljete ili imate temperaturu, skraćen vam je dah i ne možete da progutate čvrstu hranu ili tečnost sa lakoćom.

Kakvi sve pregledi postoje koji mogu utvrditi pravo stanje vezano za želudačnu kilu?

Kada osetite simptome koji vas upućuju na eventualno postojanje kile na želucu, lekar će obaviti testove koji će isključiti neke ozbiljnije uzroke, kao što su, na primer, bolesti srca.

Medcinska služba bi trebalo da sprovede temeljna istraživanja kako bi utvrdila srodne simptome, okolnosti i faktore rizika za različite bolesti. Lekaru treba navesti sve o vašim prehrambenim navikama i aktivnostima koje pogoršavaju ili olakšavaju simptome.

Kompletan fizički pregled će se fokusirati na organe za varenje, pluća i kardiovaskularne sisteme. Rektalni pregled i analiza stolice mogu biti neophodni da bi se utvrdilo da li postoji krvarenje iz digestivnog trakta.

Inicijalni testovi će podrazumevati EKG (elektrokardiogram), rendgen pluća, analizu krvi.

Mogući prateći testovi podrazumevaju gutanje barijuma i endoskopiju.

Kako izgleda endoskopija?

Gastroenterolog kroz usnu duplju ubacuje malu kameru koja se nalazi na samom kraju fleksibilne cevčice i stavlja je u digestivni trakt (uz neprestano ubacivanje vazduha). Na taj način se stiče uvid u konzistenciju sluzokože digestivnih organa.

Prevencija

Pacijenti koji imaju predispozicije za dobijanje želudačne kile trebalo bi da povedu računa o svojoj telesnoj težini i da smršaju ukoliko imaju višak kilograma. Takođe, trebalo bi da izbegnu prekomerno naprezanje, savijanje i zatezanje.

Treba uvesti značajne promene u načinu života, a naročito u prehrambenim navikama.

Ako se hijatalna hernija tretira adekvatno i ako se promene životne navike, onda se mogu smanjiti negativne posledice ovog zdravstvenog stanja. Ukoliko se ne leče, mogu se pojaviti komplikacije kao što je uklještena želudačna kila. Kod kile na želucu koja je povezana sa gorušicom i refluksom, moguće komplikacije mogu da obuhvataju krvarenje, perforaciju jednjaka i znatno povećan rizik za rak jednjaka.

Promene u životnim navikama i način ishrane sa želudačnom kilom

Promene u životnim navikama su neophodne kako bi se izbegle neželjene posledice i komplikacije.

Pacijent bi trebalo da modifikuje svoje dnevne aktivnosti, da smanji i svede na minimum dizanje teških stvari, da izbegne naprezanje i savijanje u pasu. Takođe, trebalo bi da vodi računa o svom držanju, naročito dok sedi.

Pacijenti bi morali da vežbaju redovno, ali da sprovode lagane treninge, kao i da smršaju.

Preporučujue se spavanje sa strane i sa glavom podignutom na visinu od desetak santimetara.

Nakon jela bi trebalo da se kreće, a ne da se sedi ili leži.

Promena u ishrani podrazumeva izbegavanje kofeina, čokolade, pržene i masne hrane, peperminta i alkohola.

Obroci se uzimaju u razmaku od 2-3 sata i to male porcije.

Ishrana sa želudačnom kilom

Kila na želucu može pretvoriti obroke u pravu noćnu moru. Simptomatska želudačna kila vraća želudačnu kiselinu u jednjak, izazivajući gorušicu, otežano gutanje i bol u grudima. Da bi se želudačna kila držala pod kontrolom, lekari preporučuju smanjenje telesne težine, prestanak pušenja, male obroke na tri-četiri sata i izbegavanje masne i kisele hrane.

Evo predloga kako bi trebalo da izgledaju vaši obroci i šta bi trebalo da se nađe na vašem dnevnom meniju.

Posna mesa

Dajte prednost posnim vrstama mesa i izbegavajte masne vrste, ukoliko imate hijatalnu herniju. Mesa sa visokim procentom masnoća, uključujući mnoga crvena mesa i prerađena mesa, mogu pogoršati stanje. Izaberite posne izvore proteina, kao što su pileće grudi bez kožice, skuša i bakalar. Ako volite pljeskavice i ćufte od mesa, zamenite mlevenu junetinu mlevenim ćurećim mesom. Mahunarke (pasulj, grašak, bob, sočivo) su zdrav izvor proteina, kao i tofu i drugi sojini proizvodi. Pecite ili grilujte meso, umesto da ga pržite i izbegavajte ekstremno začinjene prelive, marinade i dresinge.

Povrće i voće

Povrće je odličan izbor za užine jer većina povrća neće ugroziti želudačnu kilu. Tamno lisnato povrće, kao što su brokoli i spanać, pružaju mnogo kalcijuma i vitamina B, dok žute paprike babure i šargarepe nude dosta antioksidanasa.

Voće sadrži antioksidanse koji pomažu u smanjenju ili sprečavanju nastanka simptoma želudačne kile. Jedite kajsije, trešnje, maline, borovnice i dinje. Izbegavajte kiselo i citrusno voće, kao što su paradajz, grejpfrut, limun i pomorandže, jer to otežava gorušicu.

Zrnevlje, ulja i mlečni proizvodi

Uvek radije izaberite integralna zrna nego rafinisane proizvode, kako biste dodali vlakna svojoj ishrani. Braon pirinač, ovsena kaša, kinoa, integralna testenina i raženi hleb su pametan izbor. Izbegavajte prerađenu hranu koja sadrži rafinisane skrobove i šećer, kao što su komercijalno pakovani kolači, keksevi, krekeri, grickalice, čips i naravno beli hleb. Rafinisani skrobovi su napunjeni transmasnim kiselinama, pa bi bilo dobro da izaberete zdrave masnoće kao što su maslinovo ulje i kokosovo ulje.

Kada birate mlečne proizvode, onda gledajte da to budu proizvodi sa što manje masnoća, zbog toga što visokomasni proizvodi pogoršavaju simptome želudačne kile. Jedite mrvljeni sir, jogurt, pavlaku i mleko sa manje masnoća.

Napici

Voda je najbolji izbor kada su u pitanju napici koji ne smetaju hijatalnoj herniji. Izbegavajte voćne sokove, kafu i sve druge napitke od bilo koje vrste kafe. Alkohol i gazirana pića takođe uzrokuju velike probleme. Biljni čajevi su fini, ali se držite podalje od čaja od peperminta jer on ume da izazove gorušicu.

Prirodni načini za poboljšavanje tegoba izazvanih želudačnom kilom

Topla voda. Ispijanje tople vode ujutru naštinu, a zatim vežbanje sa izdizanjem na prstima je odličan način da spustite želudačnu kilu.

Dok ste još u krevetu, popijte čašu vode (sobne temperature) ili mlaku vodu. To će pomoći da se opuste stomačni mišići, kao i dijafragma i dodaće težinu stomaku, pa će to povući kilu na dole. Zatim ustanite, podignite ruke u visini ramena, savijte ih u laktovima i sastavite prste na rukama na vašim grudima. Ova vežba će pomoći da se proširi dijafragma i da se otvori hijatus.

Zatim, podignite se na prste što je više moguće i brzo se spustite na pete. Uradite to nekoliko puta zaredom. To će pomoći da težina vode povuče stomak na dole.

Zatim, dok držite ruke iznad glave, udahnite nekoliko puta brzo i kratko, a neka vam usta budu sve vreme otvorena (oko 15 sekundi). To će zategnuti dijafragmu i zatvoriti rupu.

Ujutru izbegavajte da pijete kafu, čaj, sok ili hladnu vodu.

Jabukovo sirće. Jabukovo sirće je odličan lek za smanjenje simptoma poput gorušice i kiseline usled hijatalne kile. Iako je kiselo, jabukovo sirće proizvodi alkalne efekte u organizmu.

Dodajte 1 do 2 kašičice sirovog, nefiltriranog jabukovog sirćeta u čašu tople vode. Popijte je lagano pre obroka. Učinite to svaki put kada imate gorušicu ili kiselinu.

Cimet. Ovaj popularan začin pomaže u smirivanju i ublažavanju simptoma uznemirenog želuca. Može da ublaži bol i nadimanje, naročito nakon obroka. Takođe deluje kao prirodni antacid.

Dodajte pola kašičice cimeta u prahu u šolju tople vode, pokrijte i ostavite da proključa nekoliko minuta. Ovaj čaj pijte dok je topao, 2-3 puta dnevno. Pored toga, uključite cimet u svoje kuvanje.

Sponzorisano:

Loading...