Da li kokice goje? Nećete verovati kada vidite odgovor!

Postoje brojne dileme na temu pitanja da li kokice goje ili ne?

Ukoliko i sami imate ovu dilemu, ne brinite, na korak ste od odgovora.

Da li kokice goje?

Obzirom na to da se prave od zrna kukuruza, kokice ne sadže veliku količinu kalorija i samim tim se jasno zaključuje da ne goje. Međutim, kalorijska vrednost kokica se povećava onda kada tokom njihove pripreme koristite dodatke koji povećavaju njihovu kalorijsku vrednost i zato treba da ste oprezni pri izboru takvih dodataka.

Kako bi ste jasnije razumeli o čemu govorimo, pokušaćemo jasnije da vam objasnimo kako i koliko određeni dodaci za pripremu kokica povećavaju njihovu kalorijsku vrednost.

U sto grama kokica, isključujući bilo kakve dodatke, sadržano je 382 kalorije. Međutim, u istoj količini kokica, za čiju pripremu ste upotrebili i kašiku ulja, sadržano je čak 135 kalorija više, što znači da ima ukupno 517 kalorija. Taj broj kalorija dodatno raste sa dodavanjem svakog narednog dodatka za kokice (maslac, različiti prelivi sa ukusom i slično).

kokice kalorije

Jedini dodatak koji ne utiče na porast kalorija u kokicama je so. Ipak, i kada je upotreba soli tokom pripreme kokica u pitanju, potrebno je da budete oprezni jer je so jedan od glavnih izvora natrijuma, a kada se unese u većim količinama, natrijum negativno utiče na ljudski organizam (izaziva zadržavanje vode u telu, izaziva otečenost, otežava rad bubrega i slično).

Ono što možete zaključiti iz navedenih činjenica, jeste da je ukoliko želite da ste sigurni u broj kalorija svojih kokica, najbolje da ih pripremite sami.

Kokice koje možete kupiti na različitim prodajnim mestima (na ulici, u bioskopu…), sadrže ponekad čak i duplo više kalorija od kokica koje pripremate kod kuće. Osnovni razlog za to je što se za njihovu pripremu koristi velika količina ulja (veća od one koju bi ste sami odredili i koja je realno dovoljna).

Da li su kokice zdrave?

Ukoliko kao što smo rekli ne sadrže veliku količinu soli, kokice su izuzetno zdrave. Konkretno, one sadrže veliku količinu vlakana koja su korisna za ljudsko zdravlje. Pored vlakana, kokice sadrže i antioksidantne elemente, koji su inače sadržani u kukuruzu, a čija se sposobnost delovanja na organizam uvećava u procesu zagrevanja, odnosno u procesu pripreme kokica.

Kokice su jako zdrave za rad creva, kao i za zdravlje kože.

Ipak, kokice koje su namenjene za pripremu u mikrotalasnoj, često sadrže i veštačke materije koje pored toga što nisu zdrave, mogu imati i štetan uticaj na organizam (mogu sadržati alergene).

Sponzorisano:

Loading...