Konjska mast – upotreba za tetive, zglobove i bol, iskustva i cena

Konjski balzam ljudi nazivaju i konjska mast, a može se naći i pod imenom gel od divljeg kestena. Mnoge ljude interesuje poreklo ovog naziva i asocijacija na konje, ali o tome će biti nešto više reči u nastavku teksta. U svakom slučaju, fenomenalna konjska mast je jedno odlično, vrlo efikasno, lekovito i prirodno sredstvo koje pomaže ljudima tokom raznih zdravstvenih stanja i problema. Olakšava mnoge neugodnosti koje se tiču bolova, cirkulacije, istegnuća, išijasa, proširenih vena, itd.

Jedna od prvih originalnih receptura za pravljenje ove masti potiče iz Nemačke, mada je danas na ceni i originalna švajcarska receptura. Svako ko se pridržava uputstava i ko koristi ovaj balzam onako kako je propisano, neće imati nikakvih problema, već će biti obradovan odličnim rezultatima. Veoma važna činjenica u vezi sa sastavom konjskog balzama jeste da on ne sadrži paraben, za koji je poznato da šteti ljudskom organizmu.

Glavni sastojci konjske masti su obično čist alkohol, voda, ricinusovo ulje, a zatim i čitav niz prirodnih lekovitih trava i jedinjenja koja se u zavisnosti od recepture stavljaju u manjim ili većim razmerama. Pošto su na tržištu poznate zelena, crvena i crna receptura, u zavisnosti od tipa, razlikuju se i sastojci koji idu u sastav masti. Biljke koje se mogu naći u konjskoj masti su arnika, hajdučka trava, vinova loza, kamilica, divlja mirođija, imela, nana, valerijana, dok će u crnoj konjskoj masti biti kamfor. Najvažniji sastojak je divlji kesten, o čemu će biti još reči u tekstu koji sledi.

Ova mast, vrlo popularno prirodno lekovito sredstvo, može rešiti mnoge probleme: ublažavati bolove u mišićima, kostima i zglobovima, negovati kožu, olakšavati išijas, pa čak lečiti i opekotine. Konjski balzam će ubrzati cirkulaciju, eliminisaće otoke, spazme, modrice. Svi profesionalni i rekreativni sportisti vole da upotrebljavaju ovaj prirodni balzam, bilo u crvenoj ili zelenoj varijanti. Zeleni se posebno preporučuje tokom letnjih meseci jer daje efekte hlađenja, dok crveni ubrzava cirkulaciju.

Na primer, sastojci divljeg kestena povoljno deluju na kapilare, sprečavaju trombozu, jačaju arterije, ali i čiste krve sudove nakon apsorpcije. Negde se čak tvrdi da povoljno utiču na probleme se prostatom ili sa hemoroidima. U svakom slučaju, divlji kesten se povezuje sa vaskularnim bolestima, upalama, itd.

Kada je u pitanju kamilica, svi znamo za njen smirujući efekat. Kad god postoji neko inflamatorno stanje u organizmu ili na koži, kamilica prirodno opušta i ublažava probleme. Njeno dejstvo se primećuje kod artritisa, opekotina, pa čak i kod anksioznosti.

Manje poznata, divlja mirođija, ako se dobro apsorbuje, smanjiće bolove koji su posledica reumatoznih stanja i zaustaviće grčeve. Treba samo pogledati da li pakovanje konjske masti koje ste kupili sadrži i ovaj sastojak.

Ricinusovo ulje, koje se obično nalazi u konjskoj masti je odlično sredstvo i u kozmetici, ali i u medicini. Zna se da ricinusovo ulje može ubijati bakterije, gljivice, parazite, ali utiče i na išijas, reumu, cirkulaciju.

Još jedan prirodni lekoviti sastojak konjskog balzama je čudesna, magična biljka, ruzmarin. Njegova biljna jedinjenja će lečiti istegnute ligamente, modrice, bolove.

Regenerativan biljni preparat je dobro poznata hajdučka trava. U nekim recepturama konjskog balzama možemo naći i ovaj sastojak. Hajdučka trava obnavlja oštećenu kožu, leči posekotine, promrzline, bori se protiv ekcema, akni, itd. Ako je koža iritirana na bilo koji način, hajdučka trava će delovati blagotvorno.

Za valerijanu smo znali da smiruje i opušta napete živce. Ona to u stvari čini zahvaljujući svom delovanju na napregnute mišiće. Zbog toga će njen sastojak u konjskom balzamu dobro uticati na sve ljude koji imaju bolove u kičmi, ramenima, zglobovima, vratu. Zahvaljujući valerijani oslobodićete se grčeva.

Vinova loza poslednjih nekoliko godina ulazi na velika vrata u kozmetičku medicinu, ali je ona od davnina poznata kao odlično sredstvo za čišćenje limfnih žlezda i za širenje krvnih sudova. Zbog toga je ušla i u sastav konjske masti jer poboljšava cirkulaciju i pomaže u oslobađanju od oticanja nogu.

Konjski balzam i divlji kesten – kakva je veza između ova dva naziva?

Vratimo se sad na početak priče o nazivu ove masti. Zašto ovu mast ili balzam povezujemo sa konjima i ima li ona ikakve veze sa ovim plemenitim životinjama? Mogli bismo odgovoriti i potvrdno i odrično. Jedan od glavnih sastojaka originalnog konjskog balzama je biljka divlji kesten, a njen naziv na engleskom jeziku glasi ovako – Horse chestnut (horse-konj).

Biljka divlji kesten, tačnije drvo divlji kesten je drvo koje je domaće na Balkanskom poluostrvu, ali se može naći u mnogim delovima Evrope, sve do Švedske. Danas ga imaju mnogi parkovi po gradovima Kanade i SAD-a. Latinski naziv ove biljke je Aesculus hippocastanum, a pripada porodici Sapindaceae, rodu Aesculus.

Naime, ovo drvo pripada tzv. ekoregiji mešovitih šuma Pindus planina. To je ekološka regija koja pripada biomu mediteranskih šuma. Ove šume su smeštene u delovima južnog Balkana na širokoj nadmorskoj visini iznad 300-500 m. Pokrivaju Tajgetus na Peloponezu na jugu, pojavljuju se u planinskim područjima centralne Grčke (uključujući Pindus), istočne Albanije i jugozapadnog dela Makedonije, proširuju se na dolinu reke Drine na severu i zauzimaju 39.500 km2 u tri zemlje. Ovaj ekoregion je nepovratan i okružen sklerofilnim i mešovitim šumama Egeja i zapadne Turske, ilirskim listopadnim šumama (u Grčkoj i Albaniji), mešovitim šumama u Dinarskim planinama i balkanskim mešovitim šumama (na Kosovu, u Makedoniji i Grčkoj).

To je listopadna biljna vrsta koja cveta. Naziv je sličan pitomom kestenu, ali nisu u srodstvu. Može da naraste i do 30 m i ima veoma gustu krunu, koja je lepo zaobljena. Listovi su elipsasti, a na ivicama reckasti.

Plod ovog drveta je bodljikava, kožasta, zelena i okrugla čaura, a u njoj se nalaze uglavnom dve krupne semenke. Te semenke imaju divnu braonkasto-crvenkastu boju, koja po drvetu nosi naziv kestenjasta boja. Čak imaju i neobičan sjaj, kao da ih je neko prelakirao. Međutim, ukus ovih plodova je vrlo neprijatan i gorak.

Sada dolazimo do jedne veze između konja i ovog drveta. Naime, semenke su se koristile za prehranu životinja. Na latinskom jeziku aescare ili escare znači jesti, a hippos znači konj (aesculus hippocastanum). Ove semenke su nekada lečile konje od emfizema.

Ovo drvo je još u vizantijskom periodu preneto u Carigrad, a na Britansko poluostrvo je dospelo tek u 17. veku. Neki primerci su stari i po 200 godina.

U narodnoj medicini se koriste i plodovi i cvetovi i kora ovog drveta.

U listovima se nalazi tanin, glikozidi i smola, a u semenu skrob, saponin, ulja, belančevine, tanini, vitamini i neke gorke supstance. Upravo zbog ovih sastojaka dobro deluje na vene i kapilare, ima protivupalna i diuretička dejstva, prikladan je za lečenje crevnih bolesti, proliva, pa čak i katara respiratornih organa.

Cvet može biti upotrebljen protiv pegica na licu, ali i protiv proliva.

U Nemačkoj je zvanično odobren za lečenje venske insuficijencije nogu.

U Britaniji i Irskoj, divlje kestenje se koristi za popularnu dečiju igru, a tokom Prvog svetskog rata postojala je kampanja koja je zahtevala da svi (uključujući i decu) sakupljaju divlje kestenove i doniraju ih vladi. Kestenovi su korišćeni kao izvor skroba za fermentaciju koristeći Clostridium acetobutylicum metod koji je izmislio Chaim Weizmann da bi proizveo aceton, koji je kasnije korišćen u vojnoj industriji.

Koristi koje imamo od divljeg kestena

Ovo poznato, veliko, listopadno drvo se nalazi u mnogim parkovima i zelenim površinama, a većina nas ima uspomene iz detinjstva kada smo izlazili da sakupljamo plodove divljeg kestena. Otvarali smo velike zelene ljuske i otkrivali sjajne plodove u njima. Pravili smo životinjske figure koristeći čačkalice, a baka je pravila melem od komovice i divljih kestenova kako bi se rešila išijasa i bolova u leđima i nogama.

Divlji kesten za zdravlje vena i za lečenje varikoznih vena

Divlji kesten je tradicionalni lek za zdravlje vena. Tonira i štiti krvne sudove i može biti od pomoći kod edema gležnja koji je povezan sa slabim venskim povratkom. Koristi se širom Evrope kao antiinflamatorno sredstvo za različita stanja, pored toga što se koristi za vaskularne probleme. Biljka se uzima u malim dozama interno za tretman širokog spektra venskih bolesti, uključujući očvršćivanje arterija, varikozne vene, flebitis, čireve na nogama, hemoroide i promrzline.

Divlji kesten je astringentna, antiinflamatorna biljka koja pomaže da se toniraju zidovi vena koji, kada su opušteni ili rastegljivi, mogu postati varikozni, hemoroidni ili na neki drugi način problematični. Divlji kesten smanjuje zadržavanje tečnosti povećavajući propusnost kapilara i omogućava ponovnu apsorpciju viška tečnosti u cirkulatorni sistem.

Divlji kesten potpomaže cirkulaciju

Plodovi divljeg kestena ili semenke su izvor saponina poznatog kao aksin, što je jedinjenje za koje se pokazalo da promoviše normalan tonus u zidovima vena, čime se poboljšava cirkulacija kroz vene i promoviše povratak krvi u srce.

Divlji kesten sprečava simptome hronične venske insuficijencije

Plodovi divljeg kestena vam mogu pomoći da sprečite rizik od hronične venske insuficijencije, kao i od drugih bolesti koje su uzrokovane lošom prokrvljenošću i zdravljem vena.

Pauk vene i divlji kesten

Neverovatne zdravstvene prednosti divljeg kestena uključuju ne samo lečenje varikoznih vena, već i tzv. pauk vena. Pauk vene su mali, ljubičasti, crveni i plavi krvni sudovi koji se pojavljuju na površini kože, obično na nogama. Da bi se tretirale pauk vene, jednostavno promešajte 1 kašiku tinkture divljeg kestena sa 10 kašičica destilovane tinkture pitomog kestena i aplicirajte ovu mešavinu na pogođeno područje.

Divlji kesten protiv upaljenih nerava

Aescin, prisutan u divljem kestenu, ima sposobnost da tretira upaljene nerve oko zglobova i da stimuliše cirkulaciju krvi. Stoga, lečenje sindroma karpalnog tunela, zahvaljujući ovom daru prirode, postaje moguće. Ukoliko bolujete od sindroma karpalnog tunela, možete ga primenjivati topikalno ili oralno.

Divlji kesten ublažava bolove u zglobovima

Sastojci koji se nalaze u divljem kestenu su blagotvorni i kada je u pitanju ublažavanje bolova i tretiranje grčeva u nogama. Ublažavanje bola je jedna od neverovatnih zdravstvenih prednosti divljeg kestena!

Flebitis i divlji kesten

Flebitis je vensko zapaljenje. Kada patite od flebitisa, vaše vene otiču, a to izaziva bolove. Ako koristite divlji kesten možete doći do značajnog olakšanja od bolova i oticanja.

Grčevi u nogama izazvani slabom cirkulacijom

Divlji kesten se može iskoristiti za ublažavanje grčeva nogu naročito kada su uzrokovani slabom cirkulacijom i nedostatkom elastičnosti vena.

Leči reumatodni artritis

Divlji kesten sadrži antiinflamatorna svojstva koja doprinose mnogim zdravstvenim prednostima biljke. Divlji kesten je odličan biljni lek za reumatske i bolove izazvane artritisom. To je razlog zašto se ekstrakt divljeg kestena dodaje mnogim proizvodima za masažu koji se koriste kod sportista kako bi se ublažili bolovi u mišićima i zglobovima. Ovo možete isprobati i kod kuće, tako što ćete pomešati 1/2 kašike maslinovog ulja sa 1 kašikom tinkture ulja divljeg kestena i umasiravati na pogođeno područje.

Leči teške i umorne noge

Divlji kesten je efikasan u lečenju teških i umornih nogu. Možete koristiti malo ulja divljeg kestena da biste masirali umorne noge. Za još efikasnije rezultate, možete pomešati ulje grožđanih koštica sa uljem divljeg kestena.

Tretira čireve na nogama i promrzline

Lečenje čireva na nogama i promrzlina je jedna od neverovatnih prednosti divljeg kestena jer ova biljka sadrži antiinflamatorna svojstva.

Posle čitanja ovih sjajnih prednosti za zdravlje koje nudi divlji kesten pitate se kakve to veze ima sa konjskom mašću. Odgovor je jednostavan. Svaka konjska mast sadrži u sebi ekstrakt divljeg kestena. Kada kupujete konjsku mast, u zavisnosti od problema koji želite da tretirate, biraćete proizvod na kome stoji procentualna zastupljenost ekstrakta divljeg kestena. Na primer, ako želite da kupite konjski balzam za lečenje varikoznih vena i pauk vena, onda procenat zastupljenosti divljeg kestena treba da bude od 10 do 20% ili više.

Zelena konjska mast

Originalna zelena konjska mast sa rashlađujućim efektima bi trebalo da sadrži 25 biljaka. Pravi se prema originalnom, zaštićenom nemačkom receptu, a sadrži plodove i cvetove divljeg kestena, koji su dokazano efikasni protiv varikoznih vena. Konjska mast kombinuje opuštajuće efekte eteričnih ulja sa povoljnim efektima biljnih ekstrakata. Balansiran sadržaj aktivnih supstanci pruža širok i snažan efekat. Konjski balzam sa efektima hlađenja daje olakšanje i osveženje napregnutim mišićima i tegobama koje izazivaju “teške” noge. Pogodan je za sve uzraste.

Ovih 25 biljnih ekstrakata su poznati po tome što pomažu kod bolova u zglobovima, mišićima i kičmi, olakšavaju reumatozna stanja i pružaju pomoć kod lumbaga. Kao što je rečeno, veliki učinak ima i kod osoba koje imaju problem sa varikoznim venama. Zelena konjska mast generalno pruža mogućnost regeneracije čitavog lokomorotnog aparata i cirkulacije. Redovna upotreba pojačava dejstvo.

Originalna receptura podrazumeva sledeće sastojke: gavez, kleku, kesten, planinsku arniku, beli bor (Pynus sylvestris), jelu, borovnice, bor, vres (erica), eukaliptus, kamfor, neven, kamilicu, majčinu dušicu, pepermint, lavandu, ehinaceu, ekstrakt limuna, turiku, ruzmarin, ginko biloba, crne ribizle, ekstrakt grejpfruta.

Zeleni konjski balzam koji možemo naći u našim apotekama i prodavnicama je onaj iz nemačke kolekcije Kräuterhof (Pferdebalsam) u pakovanju od 100 ml po ceni od 230 dinara. Sadrži ricinusovo ulje, mentu, divlji kesten, ruzmarin, arniku i preporučuje se za sve bolove povezane sa zglobnim i koštanim sistemom, slabom cirkulacijom, venama, uganućima, modricama, grčevima. Njime se može masirati celo telo. Potrebno je samo namazati tanak sloj i blago utrljati.

Zelena konjska mast je pogodna za nanošenje posle fizičkih napora, tj. sportskih aktivnosti.

Crvena konjska mast

Crvena konjska mast ima sličan sastav kao i zelena samo što sadrži još neke elemente koji je čine takvom da ona poboljšava perifernu cirkulaciju i ima efekat zagrevanja. Ako imate slabu cirkulaciju i uvek su vam hladna stopala ili šake ili ste promrzli, nanošenje ove masti i utrljavanje će pomoći da se ovi delovi tela zagreju. Takođe, ova mast se može mazati na mesta pogođena reumom, na mesta koja su otečena ili tamo gde je uganuće.

Crvena konjska mast je fortifikovana zelena mast napravljena od 25 biljaka. Da bi se postigao maksimalni efekat, visoka koncentracija sledećih lekovitih biljaka je korišćena u originalnom receptu:

  • divlji kesten koji sadrži aktivne supstance kao što su aescin, tanini i flavonoidi; ove komponente pomažu da povećate elastičnost vaskularnih zidova, krvnu perfuziju, vaskularni protok i limitirate formaciju edema;
  • gavez ima kao glavnu komponentu alantoin koji podržava regeneraciju, efektivno ubrzava obnovu ćelija i eliminiše osećaj umora; značajno pomaže u post-traumatskim stanjima;
  • kleka aktivira limfni sistem, koji pomaže da se eliminišu toksične supstance iz organizma, pa na taj način ubrzava regeneraciju.

Crvena konjska mast se može koristiti i preventivno, jer ako se aplicira pre sportskih aktivnosti, ona zagreva mišiće i priprema ih za vežbanje.

Naravno, koristi se samo spolja i izaziva trenutno lokalno zagrevanje i crvenilo, što su normalni efekti.

Crna konjska mast

Ovo je prvenstveno veterinarski preparat, ali ga koriste i ljudi zbog toga što se pokazala efikasnom u lečenju mišića pod upalom, ekcema, celulita i bolova u zglobovima. Ova mast sadrži kamfor, ihtiol, kantarionovo ulje, riblje ulje i vitamin E (acetat).

Poznato je da kamfor podstiče cirkulaciju, ali deluje i anestetički, pa može ublažavati bolove koji nastaju kao posledica neuralgija i mialgija. Kamfor može da otkloni višak tečnosti, pa će zbog toga pomoći u smanjivanju otoka.

Ihtiol u sebi sadrži sumpor koji ima antigljivično i antibakterijsko dejstvo. Pored toga, ihtiol deluje i antiinflamatorno.

Kantarion je izuzetno lekovita biljka, čije ulje leči ranice, posekotine, opekotine i promrzline.

Konjska mast se pokazala kao odlična u borbi protiv celulita. Maže se i utrljava uz blagu masažu, pre spavanja, na čistu kožu.

Sponzorisano:

Loading...