Kristali u urinu kod dece i odraslih – simptomi, nalaz i lečenje

Lekari tvrde da je urin jedan od pokazatelja vašeg zdravlja. Urin (mokraća) je tečna otpadna materija koju proizvode bubrezi kao rezultat filtracije krvi.

Urinarni sistem

Urinarni sistem ima ulogu da filtrira krv koja neprestano kruži našim telom kako bi se putem mokraće izbacio višak vode i soli kao i otrovni proizvodi i otpadni produkti metabolizma.

Njihovo zadržavanje u organizmu bilo bi veoma štetno i opasno po zdravlje.

Ovaj sistem se sastoji od:

 • Bubrezi su parni organi i predstavljaju centralni deo urinarnog sistema i imaju oblik pasulja. Što se tiče težine bubrega, kod muškaraca prosečne težine iznosi oko 320 g, dok je kod žena malo lakši – oko 293 g. Njihova dužina je oko 10-15 cm.
 • Mokraćovod (ureter) je cevasti paran organ koji ima ulogu da sprovede mokraću iz bubrega u mokraćnu bešiku. Dužina ovog organa kod odraslih osoba je 24-34 cm dok je prečnik 5 mm. Mokraćovodi ne utiču na sastav i izgled urina.
 • Mokraćna bešika (vesica urinaria) je neparan organ u obliku kese i predstavlja prošireni deo mokraćnih puteva. Bešika je mišićni i veoma elastični organ koji se nalazi u karlici. Zapremina bešike je individualne prirode ali u proseku ona iznosi oko 350 cm3.
 • Mokraćna cev (urethra) je mišićni kanal koji povezuje mokraćnu bešiku sa otvorom na telu. Pored urinarnog sistema ovaj organ spada i u reproduktivni sistem. Sa anatomske strane gledano mokraćna cev se razlikuje kod muškaraca i kod žena. Mokraćna cev kod muškaraca je dužine 18-20 cm dok je kod žena mnogo kraća – oko 4-5 cm. Baš zbog ove razlike žene su podložnije urinarnim infekcijama od muškaraca.

Kako nastaje mokraća?

Urin nastaje u bubregu kroz tri faze: filtracija, reapsorpcija i sekrecija. Prva faza se odvija u Malpigijevom telašcu gde dolazi do filtracije krvne plazme. U početnom delu nastaje ultrafiltrat krvi (primarna mokraća) koja za razliku od obične krvi nema sve elemente koje su prisutne u krvi i ima manju količinu proteina.

Za razliku od krvi ona ne sadži eritrocite i leukocite.  U roku od jednog dana u bubregu nastane oko 180 l primarne mokraće. Ona sadrži neke bitne sastojke za organizam (glukozu, vitamine, hormone, enzime, neorganske soli, proteine, aminokiseline) te se procesom reapsorpcije duž bubrežnog kanalića oni vraćaju u krv.

Nakon reapsorpcije odvija se proces sekrecije (transport jona u bubrežne tubule) gde se mokraća koncentruje i nastaje sekundarna ili definitivna mokraća, koja sadrži manje vode i soli. Za razliku od primarne mokraće, sekundarne mokraće je količinski mnogo manje- oko 1,5 l.

Urin se preko mokraćovoda transportuje u mokraćnu bešiku, odakle se uz pomoć mokraćne cevi izbacuje u spoljašnju sredinu.

Prisustvo kristala u urinu

Kristali se često mogu naći kako u urinu odrasle osobe tako i kod dece. Kristalurija je medicinski naziv za ovu pojavu.

Kristale u mokraći možemo podeliti u dve grupe –  kristali koji označavaju neku bubrežnu bolest i kristali koji se nalaze u urinu zdrave osobe.

Kristali koji su vezani za određenu bolest:

 • Bilirubinski kristali obično su praćeni prisustvom bilirubina u urinu. Što se izgleda i boje tiče, oni su smeđe ili smeđecrvenkaste iglice ili granule koje se grupišu u snopove, zvezdice, tamne romboidne pločice ili kocke. Ovakav nalaz se sreće kod osoba koje imaju teža oboljenja jetre (na primer ciroza jetre).
 • Holesterolski kristali se javljaju u urinu osoba koje imaju nefrotski sindrom, to jest postoji prisustvo proteina u mokraći dok je nivo proteina u krvi snižen kao i povišen nivo masti u krvi. Uglavnom su praćeni prisustvom ovalnih masnih korpuskula kao i prisustvom masnih kapljica u sedimentu urina.
 • Kristali sulfanomida u urinu su u obliku sitnih igala najčešće braon boje. Međutim, prisustvo ovog kristala ne mora da označava patološko stanje, ponekad može biti posledica korišćenja nekog leka. Kada je ipak patološko stanje ova vrsta kristala se viđa kod osoba koje imaju problema sa kamenom u bubregu.
 • Tirozinski kristali u urinu se javljaju kod osoba koje pate od tirozinemije (metabolička bolest jetre). Prisustvo ovih kristala obično je praćeno prisustvom bilirubina i kristala leucina u sedimentu urina.

Kristali u urinu zdravih osoba:

 • Kristali kalcijum-oksalata su bezbojni i obično se smatraju normalnim nalazom u kiselom urinu. Mogu se naći u dva oblika –monohidrat i dihidrat. Prvi oblik je vezan za unosom hrane koja sadrži vitamin C. Međutim, prisustvo ovog kristala može da označava i neka bubrežna oboljenja.
 • Kristali mokraćne kiseline se javljaju u raznim oblicima i najčešće su žuto-smeđe boje. Pojava ovih kristala je normalna pojava, ali se ponekad javlja kao propratna pojava nekih bolesti – giht, tokom lečenja leukemije i drugih malignih oboljenja.
 • Kristali amonijum-biurata uglavnom se mogu naći u normalnom urinu ali može i da označava da je urin previše stajao ili da je loše očuvan. Što se oblika tiče oni su loptastog i bockavog izgleda žuto-braon boje.
 • Kalcijum karbonatni kristali u urinu su male i bezbojne granule. Oni se lako mogu pomešati sa drugim elementima, te se mora obratiti velika pažnja pri identifikaciji kristala.
 • Kristali kalcijum fosfata u urinu se obično smatraju normalnim nalazom, međutim ponekad mogu biti povezani sa prisustvom kamena u bubregu.

Uzroci pojave kristala u urinu

Dalje u tekstu možete pročitate glavne uzroke pojave kristala u urinu kao i savete kako sprečiti ovu pojavu.

Dehidracija – ljudsko telo je 70 % sačinjeno od vode, te je potrebno da unosimo što više tečnosti u naš organizam kako bi naše telo pravilno funkcionisalo. Unos vode u organizam je najbolji način da smanjite mogućnost taloženje kristala u urinu.

Kamen u bubregu ili bešici – ako se određeni kristali ne isperu iz urina možete da dobijete kamen u bubregu ili bešici. Neki od simptoma kamena u bubregu su: osećaj boli sa strane u stomaku, prisustvo krvi u mokraći, urinarne infekcije, bol pri mokrenju, nagli nagon za mokrenjem… Jedan od najpoznatijih prirodnih lekova protiv kamena u bubregu ili bešici, kao i lek za rastvaranje kristala u urinu je jabukovo sirće. Drugi način da sprečite taloženje kristala u urinu je korišćenje sode bikarbone sa vodom .

Infekcija urinarnog trakta je još jedan od mogućih uzroka kristalizacije urina. Ako osećate bol ili peckanje prilikom mokrenja, čestu potrebu za mokrenjem kao i jak miris urina moguće je da imate neku vrstu infekcije. Ako je infekcija u početnom stadijumu možete pokušati sa ispijanjem čajeva od brusnice i borovnice i naravno konzumiranjem što više vode. Ako je infekcija uznapredovala najbolje je obratiti se lekaru kako bi vam odredio tačnu dijagnozu i lečenje.

Kristalizacija u urinu kao neželjeno dejstvo pojedinih lekova – antibiotici, antivirusni lekovi, diuretici i antiepileptici mogu da izazovu ovu pojavu. Ako u toku terapije sa nekim lekom iz gorenavedene grupe lekova primetite promenu mirisa mokraće ili nemogućnost mokrenja obratite se lakaru.

Simptomi kristala u urinu

U zavisnosti od uzroka pojave kristala u urinu simptomi se razlikuju. Ako primetiti da vam je mokraća mutna kao i prisustvo mehurića u mokraći morate povećati unos vode u organizam. Ovo su znaci dehidracije.

Ukoliko imate neku od urinaranih infekcija osećaćete bol i peckanje prilikom mokrenja, bol u lumbalnom delu i jak miris mokraće. Giht (upala zgloba i mekog tkiva) može takođe biti znak prisustva kristala u mokraći. Imaćete jak bol u zglobovima, a moguća je pojava crvenila.

Lečenje

Pravilnom ishranom možemo da sprečimo a i lečimo mnoge bolesti. Zdravlje urinaranog sistema se održava svakodnevnim unosom zdrave hrane i vode. Trebalo bi da ograničite unos proteina i šećera, a posebnu pažnju obratite na unos soli koja zadržava vodu u organizmu zbog čega se kasnije javljaju problemi sa bubrezima.

Umesto prerađene hrane koji su puni aditiva i konzervansa birajte sveže voće i povrće. Još jednom ćemo napomenuti da je voda možda najbitniji faktor pri sprečavanju i lečenju bolesti urinarnog trakta. Preporučuje se unos minimum 2 l vode, a ako se bavite sportom  onda bi trebalo da povećate unos.

Ako i posle primene gorenavedenih saveta osećate peckanje prilikom mokrenja, ako postoji prisustvo krvi u mokraći, visoka telesna temperatura, mučnina i povraćanje obavezno se javiti lekaru.

Kao što smo rekli na početku iz urina  se može mnogo saznati o zdravlju osobe, te ako primetitie bilo kakve promene u vezi sa bojom, mirisom ili izgledom urina delujte na vreme kako biste sprečili kasnije komplikacije.

Sponzorisano:

Loading...