Krvarenje izmedju ciklusa – uzroci i šta raditi

Sastavni deo života svake osobe ženskog pola jeste i menstruacija. Ona je tu da nagovesti kako je telo polno zrelo, te kako je spremno za stvaranje novih bića – beba.

Menarha, odnosno prva menstruacija, najčešće nastupa u doba adolescencije, odnosno puberteta, kada telo devojčice počinje da se razvija i sarzeva. Od trenutka kada prva menstruacija nastupi, ubuduće svakog meseca jajnici oslobadjaju po jednu jajnu ćeliju, koja je spremna za oplodnju.

Dakle, menstruacija bi trebalo da dolazi redovno, svakog meseca, i na taj način obaveštava da je sa telom, odnosno sa hormonima i reproduktivnim sistemom sve u redu.

Medjutim, menstruacija ponekada može da izostane ili da se javi onda kada joj nije vreme, a za to postoji više razloga, o kojima ćemo pričati nešto više u tekstu dalje.

Menstrualni ciklus

Hajde da na samom početku najpre pojasnimo kakav je to normalan menstrualni ciklus.

Dakle, menstrualni ciklus počinje u prvom danu jednog menstrualnog perioda, a završava se u prvom danu sledećeg menstrualnog perioda. To bi značilo da, ukoliko je prvi dan menstruacije 01.10, menstrualni ciklus se smatra od tog datuma, do dana kada sledeća menstruacija nastupi.

Kod velikog broja žena, menstrualni ciklus traje 28 dana. Ipak, regularan menstrualni ciklus može trajati od 21 do 35 dana. Ukoliko vaš menstrualni ciklus traje kraće od 21og dana, ili pak kasnije od 35og dana, smatra se da nije normalan, odnosno redovan.

Menstrualno krvaranje koje se javlja tokom menstruacije, takodje može trajati u različitim intervalima. Kod nekih žena traje 3 dana, kod nekih 7, pa čak i duže. Takodje, ukoliko krvarenje traje od 3 do 7 dana, smatra se da je regularno, sve manje ili više od toga smatra se neregularnim.

U odredjenim periodima života, menstrualni ciklus može da se poremeti, usled različitih faktora. Ponekada to može biti potpuno nepoznat razlog, ponekada to može biti izloženost stresu koji jako loše utiče na hormone.

Izostanak menstruacije, kao i pojava krvarenja izmedju ciklusa se ipak najčešće vezuje za začeće, odnosno trudnoću. Nažalost, i za pojedine bolesti, koje mogu biti potpuno bezopasne u vidu nekih blagih poremećaja, ali ponekada mogu biti i opasne te je veoma važno redovno se kontrolisati, i biti upućen u sve procese reproduktivnih organa.

U nastavku teksta saznajte šta sve može dovesti do pojave krvarenja izmedju ciklusa.

Zašto dolazi do iregularnog krvarenja?

Tačkasto krvarenje koje može da se javi u periodu izmedju dve menstruacije, često može da bude bezazlena pojava, naročito ukoliko je u pitanju mlada devojka, ili devojčica koja je tek na početku svog polnog sarzevanja. U tom periodu se neke stvari još uvek nisu posložite, te su neredovne menstruacije sasvim uobičajene.

Takodje, kako na početku reproduktivnog doba, tako i na kraju, žene u menopauzi takodje mogu da iskuse neredovne menstruacije. U tom slučaju se krvarenje izmedju ciklusa takodje ne smatra opasnim.

Ipak, tačkasto krvarenje izmedju menstruacija svakako nije normalna pojava, već do njega dolazi usled nekih poremećaja i nepravilnosti.

Kako ne biste nagadjali o čemu je tačno reč, najbolje bi bilo da se posavetujete sa ginekologom, koji će detaljnim pregledom ustanoviti šta je u pitanju. Ponekada to može biti nešto bezazleno, ali, ukoliko se ne ustanovi na vreme, može prerasti u nešto više.

Veoma je bitno da se probudi svest kod žena kada je u pitanju odlazak kod ginekologa – to je veoma važno, jer čitavo zdravlje žene uveliko zavisi od njenog reproduktivnog sistema.

Osim puberteta sa jedne strane, i menopauze sa druge strane, do krvarenje izmedju ciklusa može doći usled brojnih poremećaja, kao i usled trudnoće. Opet, poseta ginekologu je uvek poželjna, kada god primetite i najmanje promene.

Reproduktivno doba

Ukoliko se tačkasto krvarenje javi na samom početku reproduktivnog doba, ono se smatra normalnom pojavom. Sa pojavom prve menstruacije, mesecima kasnije, telo jedne devojke sada polako postaje zrelije, te počinje da se usaglašava.

To najčešće ne može da se dogodi sa prvom menstruacijom, već je potrebno da prodje odredjeno vreme kako bi se stvari stabilizovale i postavile na svoje mesto.

Zbog toga rano krvarenje, ili pak izostanak menstruacije, nisu nešto što bi trebalo da brine mlade devojke. Posebno ne one koje još uvek nisu seksualno aktivne.

Ipak, konsultacija sa ginekologom je važna, jer je od tog trenutka kada prva menstruacije dodje, bitno da stručno lice prati sve nastale promene.

Od trenutka kada ženska osoba postane seksualno aktivna, a krvarenje se javi izmedju menstruacija, onda se to ne smatra normalnim, te je kosultacija sa ginekologom u tom slučaju obavezna.

Sa početkom seksualnog života, mogućnost za pojedine bolesti se svakako uvećava. Takodje i za trudnoćom, posebno ukoliko odnos nije bio zaštićen.

Tačkasto krvarenje izmedju ciklusa, kod žena koje su sekualno aktivne, može se javiti usled:

  • polno prenosivih bolesti
  • trudnoće

Naime, ukoliko se krvarenje javi izmedju dve menstruacije, ono može ukazati da ste zaradili neku polno prenosivu bolest, poput gonoreje ili hlamidije. Usled njihove pojave dolazi do krvarenja, jer se cerviks oštećuje, ljušti te to izaziva krvarenje.

Neretko, krvarenje nakon seksualnog odnosa, odnosno krvarenje izmedju ciklusa, može ukazivati na promene na grliću materice, od kojih poneka može biti i maligna, te je s toga bitno javiti se ginekologu, posebno ukoliko je krvarenje obilnije.

Trudnoća je takodje mogući uzrok pojave tačkastog krvarenja izmedju ciklusa. Ukoliko imate još neke od simptoma pored krvarenja, kao što su mučnina, napetost, pospanost i osetljivost, moguće je da se radi o začeću. U tom slučaju se obavezno javite ginekologu kako biste potvrdili da li je reč o trudnoći. Ponekada iste simptome može izazvati poremećaj hormona, koje je takodje potrebno regulisati.

Vanmaterična trudnoća, ili pobočaj, takodje su praćeni krvarenjem. Te tako, ukoliko ste potvrdili vašu trudnoću a krvarenje se javilo, hitno se javite ginekologu.

Osim toga, do krvarenja može doći usled povrede vagine, nakon seksualnog odnosa ili nakon tretiranja irigatorom, vaginaletama i slično.

Srednje godine

Sve do 30te godine, krvarenje često nije znak za uzbunu i obično se javlja bez nekih ozbiljnih razloga. Nakon 30 godina života, promene u reproduktivnom sistemu mogu biti nešto opasnije.

Iako ne nužno, za krvarenje izmedju ciklusa u srednjim godinama krvci mogu biti:

  • polipi
  • fibroidi
  • endometrijalna hiperplazija
  • hormonski poremećaji
  • rak grlića materice

Polipi i fibroidi smatraju se benignim izraslinama koje se pojavljuju u uterusu, ili na zidu grlića materice. Obično izazivaju tačkasto krvarenje, i mora se intervenisati kako bi se otklonili i kako ne bi pravili dalje smetnje. Otklanjaju se hirurškim putem, i ne smatraju se naročito opasnim.

Endometrijalna hiperplazija nastaje kada tkiva koja oblažu unutrašnji deo materice počinju naglo da rastu i debljaju se, te tako stvaraju probleme i rano krvarenje. Generalno, ne smatra se opasnim stanje, ukoliko ostane na tome. Ipak, ukoliko ne reagujete na vreme, može doći do daljeg širenje kao i do izazivanja raka grlića materice.

Rak grlića materice, nažalost, danas je veoma česta pojava. Do njega najčešće dolazi upravo usled postepenog širenja nekih bezazlenih stvari, samo zbog toga što nije na vreme reagovano. Obraćanje ginekologu je od velike važnosti, kako za male tako i za velike promene. Zapravo, od male promene obično sve i počinje.

Menopauza

Menopauza se obično javlja u petoj deceniji života, a definitivno se potvrdjuje kada žena godinu dana za redom nema menstruaciju.

Kako vreme prolazi, a žena biva sve starija, zalihe jajnih ćelija se smanjuju te tako menstualni ciklusi postaju sve neredovniji. U tom periodu, pred menopauzu, može doći kako do čestih krvarenje, tako i do izostanka menstruacije, ali i do odliva koji mogu trajati dosta dana.

Do svega toga najčešće dolazi usled promene hormona, te se tokom menopauze krvarenje ne smatra opasnim, ali je svakako razlog da se javite ginekologu.

Znak za obavezno javljanje ginekologu jeste onda kada ste prošli menopauzu, a krvarenje se javilo. To je često znak opasnih oboljenja, i ovim putem skrećemo pažnju svim ženama starijim od 50 godina!

Da zaključimo…

U odnosu na to u kojem ste dobu, reproduktivnom ili onom kasnijem, pojava krvarenja izmedju ciklusa može i ne mora biti znak za uzbunu. Svakako, uvek je bitno da se javite ginekologu, jer bolest ne poznaje godine. Ponekada se neki ozbiljniji problemi mogu javiti i kod devojčica, dok neke žene ostanu zdrave tokom čitavog života.

Redovni pregledi i pomno praćenje i osluškivanje svog tela, svakako će biti od velike pomoći.

Kada se krvarenje izmedju ciklusa javi, ono najčešće bude upravo tačkasto, a primetićete ga tek u tragovima na tolet papiru ili gaćicama. Ponekada, ono može biti i tamno braon boje, dok sa druge strane može biti obilno.

Ponekada je ovulacija zaslužna za pojavu većeg sekreta, koji može biti tamnije boje, mada je obično bele. Obilnije krvarenje je najčešće izazvano odredjenim promenama, te zahteva malo više pažnje.

Da se podsetimo još jednom – koji su najčešći razlozi za pojavu krvarenja izmedju ciklusa:

Poremećaj hormona – odnosno, hormonski disbalans, često je uzrok pojave ranog krvarenja. Naime, na ženski menstrualni ciklus utiču dva hormona, estrogen i progesteron. Usled njihove promene, odnosno pada ili porasta, može doći do pojave tačkastog krvarenja.

Do disbalansa hormona može doći usled promene režima ishrane, dosta stresa, kao i usled poremećaja rada štitne žezde i jajnika. Da biste rešili problem sa hormonima, bitno je delovati na primarni uzrok, te njega otkloniti.

Ovulacija – onda kada folikul jajnika pukne, može doći do pojave blagog i jedva primetnog krvarenja, kao i do pojačanog sekreta. Ukoliko dodje do krvarenja, ono se obično javi izmedju 10og i 14og dana menstrualnog ciklusa. Ponekada to krvarenje može biti znak da je jajna ćelija oplodjena.

Trudnoća – dakle, to krvarenja može doći i usled začeća, i to obično u par meseci trudnoće. Ukoliko do krvarenja dodje nakon što je trudnoća potvrdjena, odnosno u kasnijim mesecima, veoma je bitno obratiti se ginekologu jer to može biti znak za vanmateričnu trudnoću.

Menopauza – utvrdili smo da jedan od razloga može biti menopauza, a sve to usled promene hormona.

Zapaljenja karlice – odnosno, ukoliko dodje do infekcija materice i drugih reproduktivnih organa. Najčešće se može javiti bol u donjem delu stomaka, i tačkasto krvarenje. Ako je infekcija nešto jača, može doći do obilnijeg krvarenja, a u svakom slučaju je potrebno obratiti se ginekologu.

Neretko, krvarenje izmedju ciklusa, posebno ako se češće javlja, može da uzrokuje neplodnost…

Kontracepcija – iako je pogodna svim ženama koje još uvek ne žele da ostanu u drugom stanju, kontraceptivne pilule mogu izazvati i dosta problema. Naime, usled unošenja stranih materija naše telo, odnosno reproduktivni sistem može da reaguje tako što krvari.

Veoma je bitno da se pre samog uzimanja pilula posavetujete sa ginekologom, jer će on odrediti koje pilule bi trebalo da uzimate. Ne odgovaraju svakome iste kontraceptivne pilule, te tako, ukoliko uzmete na svoju ruku, one mogu doneti više štete nego koristi.

…Dakle, krvarenje često može da bude bezazleno, ali, ipak, u većini slučajeva je ipak znak da nešto nije u redu. Normalan menstrualni ciklus ne podrazumeva krvarenje izmedju ciklusa, te se tako smatra neregularnim ukoliko dodje do krvarenja, i bitno je posetiti ginekologa, kako bi se utvrdio tačan uzrok pojave krvarenja.

Imajte na umu da su redovne kontrole kod ginekologa bitne, kako biste najpre sprečili bilo kakvu neželjenu pojavu. Ako ipak do nje dodje, opet je bitno da se posavetujete sa ginekologom, koji će detaljnim pregledom i razgovorom utrvditi o čemu je reč, te vam tako pomoći da problem rešite.

Sponzorisano:

Loading...