Kumkvat voće – odlično za zdravlje i mršavljenje

Neke od najznačajnijih zdravstvenih koristi kumkvata uključuju njihovu sposobnost da ojačaju imuni sistem, da regulišu probavni sistem, da smanje šanse od razvoja dijabetesa, da smanje nivo holesterola, da poboljšaju zdravlje kože, zuba, očiju i kose, da ojačaju kosti i da poboljšaju zdravlje nervnog sistema.

Kumkvati (kumquats) možda imaju čudan naziv, ali izgled im nije tako čudan. Zapravo, ovi mali agrumi donekle liče na pomorandže i spolja i iznutra, iako su manji od većine sorti pomorandži. Kumkvati su plodovi malih stabala u porodici Rutaceae, a naučni naziv ovog voća je Citrus japonica. Ovaj grm ili malo drvo potiče iz Azijsko-Pacifičke regije, gde je gajeno hiljadama godina. Od 19. veka ovo voće je stiglo i u Evropu i Ameriku i od tada je veoma rasprostranjeno.

Postoje različite vrste kumkvata, ali najčešća vrsta koja se nalazi u većini prodavnica je okrugli kumkvat, koji liči na malu pomorandžu. Zbog svog slatkog ukusa, kumkvati su omiljeno voće za garniranje, koktele, džemove, slatko, bombone i dezerte. Razne vrste likera se prave od kumkvata. Mnoge turšije koje su napravljene, kao i ekstrakti, godinama su korišćeni u različite medicinske svrhe, uključujući bol u grlu i disajne probleme. Različita eterična ulja, organska jedinjenja i hranljive materije doveli su do različitih primena kumkvata u tradicionalnim lekovima širom sveta.

Hranljiva vrednost kumkvata

Kumkvati se sastoje od raznih eteričnih ulja, uključujući limonen, alfa-pinen, monoterpene i mnoge druge sastojke koji imaju određene korisne uticaje na organizam, kao što su vlakna, kalijum, kalcijum, vitamin C, korisne masti i vitamin A.

Zdravstvene koristi kumkvata

Digestivno zdravlje: Jedna od glavnih funkcija kumkvata je njihova uloga u regulisanju varenja. 8 kumkvata je ekvivalentno 10 g vlakana, a nije teško pojesti ih! Ta količina vlakana značajno reguliše varenje. Može pomoći da se oslobodite zatvora, viška gasova, nadimanja i grčeva, dok se istovremeno povećava efikasnost uzimanja nutrijenata.

Dijabetes: Pored korisnog uticaja na varenje, kumkvati takođe mogu da spreče pojavu dijabetesa zahvaljujući vlaknima koja sadrže. Dijetalno vlakno može da reguliše nivo insulina i glukoze u telu i da na taj način spreči razvoj ove užasne, neizlečive bolesti.

lekovita svojstva kumkvat vitamini

Imuni sistem: Kumkvati utiču na imuni sistem na različite načine jer su bogati vitaminom C, baš kao i njihovi veći rođaci, pomorandže! Vitamin C je veoma važan nutrijent u našoj ishrani, pre svega zato što utiče na sve u organizmu. On stimuliše rast novih ćelija i povećava aktivnost imunog sistema i tako štiti organizam od stranih tela, infekcija, bakterija i gljivica. Bez vitamina C, ne bismo bili sposobni da se zaštitimo ni izlečimo od bilo kakve bolesti.

Zdravlje kože: Kombinacija antioksidanata i vitamina koji se nalaze u kumkvatima čini ih idealnim za zaštitu kože, ne samo od kancerogenih efekata sunca, već i od negativnih efekata slobodnih radikala, koji mogu izazvati bore, staračke pege i grubu kožu. Kumkvati, kao i mnogi drugi agrumi, mogu imati važan uticaj na izgled i osećaj za ovaj najveći organ vašeg tela.

Podstiče vid: Kumkvati su bogat izvor vitamina A i beta karotena, koji su blisko povezani sa zdravljem i sposobnošću očiju. Beta karoten deluje kao antioksidant za smanjenje oksidativnog stresa u makularnim ćelijama, čime se ograničava makularna degeneracija i smanjuje se razvoj katarakte.

Gradi jake kosti: Značajan sadržaj kalcijuma u kumkvatima može dugoročno zaštititi vaše kosti. Konzumiranjem kumkvata imaćete veće zalihe kalcijuma u telu, čime povećavate stopu izlečenja i obezbeđujete zdravlje i jačinu svojih kostiju i u starosti.

Daje energiju: Ne biste nikada rekli da ima toliko ugljenih hidrata u ovom malom voću, ali ima ih! Ugljeni hidrati, uprkos tome što su na lošem glasu i uprkos brojnim dijetama koje se zasnivaju na izbacivanju ugljenih hidrata, ipak su od suštinskog značaja za naše telo, naročito ako smo veoma aktivni jer oni su potrebni da pokriju naše energetske potrebe na jednostavan način. Kumkvati mogu da obezbede tu dodatnu energiju, istovremeno pružajući i mnoge druge koristi! Visok nivo riboflavina, ključnog vitamina za proizvodnju energije, još više olakšava ovaj proces.

Podstiče mršavljenje: Visok sadržaj vlakana, malo kalorija i značajan sadržaj ugljenih hidrata čine kumkvate idealnim za ljude koji pokušavaju da smršaju. Kumkvati će vas zasititi i sačuvaće vaše zdravlje, što će smanjiti potrebe za prejedanjem.

Kosa i zubi: Iako većina ljudi možda ne razmišlja o povezanosti između agruma i kose, vitamin C, prirodna organska jedinjenja, antioksidanati i minerali imaju veliki uticaj na kvalitet, teksturu, vlažnost i snagu kose. Isto važi i za zube, a na sreću kumkvati su prepuni najboljih hranljivih materija za kosu i zube, kao što su kalcijum, kalijum i vitamin C.

Sponzorisano:

Loading...