Kupine – zdravo voće i lekovita svojstva

Kupine su veoma korisne za zdravlje jer regulišu probavu, jačaju imuni sistem, omogućavaju zdravo funkcionisanje srca, sprečavaju rak i endotelnu disfunkciju.

Takođe, kupine pružaju kognitivne koristi i poboljšavaju pamćenje, kontrolišu težinu, jačaju kosti, doprinose zdravlju kože, poboljšavaju vid i očno zdravlje, omogućavaju normalno zgrušavanje krvi i takođe mogu da budu korisna hrana tokom trudnoće zbog visokog sadržaja zdravih nutrijenata.

Kupine su ukusno voće koje pripada rodu Rubus genus i porodici Rosaceae koja takođe uključuje i malinu i divlju kupinu. Poreklom iz severnih oblasti sa umerenom klimom, kupina se vrednuje kao zvanično voće države Alabama i nalazi se u velikim količinama u Severnoj Americi i na Pacifičkoj obali. Drevne kulture su kupinu smatrale korovom ili divljom biljkom, a njena medicinska istorija se proteže na više od 2000 godina unazad.

Istorija otkriva tradicionalnu upotrebu ploda, lista, kore i korena kupine od strane Rimljana i Grka za lečenje brojnih zdravstvenih stanja, od blagih infekcija do otrovnih ujeda. U stvari, tokom 18. veka Grci su koristili kupinu za uspešno lečenje gihta, pa je kupina u Evropi poznata kao ,,giht bobica”. Nedavni naučni dokazi su značajno doprineli razotkrivanju terapeutskog potencijala kupine i njenoj konzumaciji širom sveta.

Biljka kupine ima dvogodišnje uspravno ili delimično uspravno stablo sa oštrim šiljcima i sa tamno zelenim listovima sa ružičasto-belim cvetovima. Kupine imaju krhku i glatku površinu sa zelenkastim jezgrom koje se proteže skoro do osnove ove bobice. Nezrele kupine su uglavnom crvene ili zelene, a kasnije postaju crne, meke, sočne i sjajne.

Hranljiva vrednost kupina

Kupine su ukusno i hranljivo voće sa nizom hranljivih komponenti. Vitamini koje pružaju kupine su vitamin A, vitamin B1 (tijamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (nijacin), vitamin B6, folatna kiselina, vitamin C (askorbinska kiselina), vitamin E (alfa-tokoferol) i vitamin K (filokinon). Mineralno bogatstvo kupina uključuje kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum i cink. Kupine su takođe dobar izvor aminokiselina i esencijalnih dijetetskih vlakana bez ikakve opasnosti od štetnog holesterola.

kupine lekovita svojstva

Zdravstvene koristi kupina

U nastavku možete videti koristi kupine koje pomažu u lečenju raznih zdravstvenih problema:

Antioksidantski potencijal: Kupine sadrže veliku količinu moćnih antioksidanata koji štite telo na različite načine. Komponente kao što su fenolna kiselina, flavonoidi i flavonoli, naročito antocijanidi prisutni u kupinama, deluju protiv slobodnih radikala i sprečavaju njihovu aktivnost. Na taj način, telo se štiti od niza bolesti uzrokovanih oksidativnim oštećenjima.

Antikancerogena svojstva: Plod kupine je efikasan u sprečavanju razvoja raka uključujući rak pluća, rak debelog creva i jednjaka. Mikronutrijenti prisutni u kupini ispoljavaju hemopreventivne efekte i sprečavaju proliferaciju malignih ćelija. Različita naučna istraživanja sprovedena na kupinama potvrđuju ovu činjenicu i doprinose antikancerogenoj aktivnosti zbog obilja antocijanina i drugih fitohemikalija kao što su elaginska kiselina i cijanidin-3-glukozid koji sprečavaju rast tumora i metastazu.

Sprečavanje endotelne disfunkcije: Kupine pružaju zaštitu od endotelne disfunkcije koja se karakteriše nepravilnim funkcionisanjem u unutrašnjosti krvnih sudova. Kako tvrde naučne studije, kupine sadrže korisne komponente kao što je cijanidin-3-O-glukozid, koji se bori protiv oksidativne aktivnosti i pomaže u normalizaciji više kritičnih faktora koji se javljaju u takvim stanjima. To pomaže u smanjenju oštećenja DNK i čuva od vaskularnih bolesti.

Kognitivne koristi: Kupine takođe poboljšavaju kognitivne funkcije u telu. Istraživačke studije su potvrdile da polifenolna jedinjenja prisutna u kupinama pomažu da se u starosti uspori slabljenje motornih i kognitivnih aktivnosti zahvaljujući antioksidantskoj moći kupina. Redovna konzumacija kupine može da poboljša memoriju, ponašanje i neuronske funkcije.

Poboljšava probavu: Kupine su izvor nerastvorljivog i rastvorljivog vlakna koje je od suštinskog značaja za optimalno funkcionisanje digestivnog sistema. Nerastvorljivo vlakno u kupinama podstiče laku i bolju apsorpciju vode u debelom crevu i reguliše stolicu. Ovo pomaže u pražnjenju creva, reguliše zatvor i doprinosi digestivnom zdravlju.

Zdravo srce: Zbog bogatstva flavonola kao što su antocijanini, kupine su veoma zdrave za srce. Ostale korisne komponente, kao što su sadržaj magnezijuma i vlakna prisutnog u kupinama, sprečavaju začepljenje arterija i stimulišu blagi protok krvi. Na taj način se smanjuje rizik od različitih srčanih bolesti kao što su moždani udar, arteroskleroza i održava se kardiovaskularno zdravlje. Sadržaj magnezijuma u kupinama takođe pomaže u regulisanju krvnog pritiska i sprečava srčanu aritmiju i nepravilne kontrakcije srca.

Jača imunitet: Kupine pomažu u poboljšanju imunog sistema u organizmu zahvaljujući prisustvu fitoestrogena, vitamina i minerala. Redovno konzumiranje kupina pomaže u borbi protiv raznih patogena i štiti telo od infekcija i drugih fatalnih bolesti.

Pomaže u upravljanju težinom: Zahvaljujući malim količinama šećera, kupina pomaže u kontroli zdrave telesne težine. Zbog efikasnog čišćenja creva zahvaljujući sadržaju vlakana i zahvaljujući malom broju kalorija, kupine su idealna užina tokom dijete.

kupine recepti za mrsavljenje

Zdrave kosti: Kupina sadrži vitalne minerale kao što su magnezijum i kalcijum koji su neophodni za održavanje zdravih kostiju. Kalcijum jača kosti, a sadržaj magnezijuma olakšava apsorpciju kalcijuma i kalijuma u organizmu. Pored toga, fosfor prisutan u kupinama pomaže u regulisanju kalcijuma i građenju jakih kostiju i doprinosi pravilnom ćelijskom funkcionisanju.

Nega kože: Kupina može da vam posluži kao ukusna pomoć u održavanju lepe kože. Ona je prepuna raznih nutrijenata, kao što su vitamin C, vitamin E i drugi moćni antioksidanti. Vitamin E prisutan u kupinama pomaže u održavanju zdravog nivoa masti kože i sprečava pojavu bora na koži. Pored zaštite kože od oksidativnih oštećenja, vitamin C prisutan u kupinama je takođe odgovoran za stvaranje i jačanje strukture kolagena koji je osnova vezivnog tkiva i pomaže u održavanju zategnute i tonirane kože.

Zdravlje očiju: Kupine su veoma korisne za održavanje zdravlja očiju. Redovna upotreba kupina pomaže u zaštiti očiju od ultravioletnog zračenja zahvaljujući prisustvu luteina. Lutein formira zaštitni pigment u oblasti iza mrežnjače, poznate kao makula, i štiti je od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom i svetlosnim zračenjima visokih talasnih dužina. Osim toga, antocijanidi i vitamini koji se nalaze u kupini poboljšavaju vid i štite oči od različitih bolesti kao što su makularna degeneracija, katarakta i noćno slepilo.

Normalno zgrušavanje krvi: Kupine sadrže veliku količinu vitamina K koji pomaže u normalnom zgrušavanju krvi. One pomažu u sprečavanju prekomernog krvarenja iz čak lakših povreda i pomažu u zarastanju rana. Vitamin K prisutan u kupinama takođe je neophodan za proteinsku modifikaciju i igra važnu ulogu u zaštiti kostiju od osteoporoze.

Korisna u trudnoći: Kupine mogu biti veoma korisne za trudnice. Kao izvor prirodnog folata, kupine doprinose optimalnom rastu ćelija i tkiva i pomažu u smanjenju rizika od urođenih defekata kod beba. Folna kiselina je ionako kritična hranljiva materija koja je potrebna za bolje funkcionisanje ćelija za sve starosne grupe. Vitamin C i drugi antioksidanti pomažu u jačanju imunog sistema trudnice, a esencijalni minerali kao što su kalcijum, gvožđe, magnezijum i fosfor u kupinama jačaju kosti i doprinose održanju njihovog zdravlja. Osim toga, kupine imaju osvežavajući ukus, što ih čini idealnom opcijom za brzu užinu tokom trudnoće.

Kulinarska upotreba: Kupine se mogu dodati svežim voćnim salatama, tortama, kolačima i pitama ili se mogu koristiti za spremanje želea i slatkog. Takođe se mogu kombinovati sa drugim voćem za spremanje voćne salse koja se može služiti sa čipsom. Kupine služe kao ukusan nadev na raznim dezertima uključujući sladolede. Kupine se takođe koriste za spremanje vina i dostupne su u konzerviranom i sušenom obliku.

Korišćenje listova kupine: Listovi kupine su efikasni u lečenju dijareje i dizenterije još od davnina i veoma su interesantna tema u modernim istraživanjima. Ovo se pripisuje brojnim taninima u biljci koji pomažu u kontrolisanju digestivnog trakta. Još jedna korist tanina u listovima kupine je njihov zaceljujući efekat na ranama. Spoljna primena tinkture napravljene od listova kupine pomaže u suženju krvnih sudova i lečenju malih povreda. Kupina je takođe veoma korisna za ublažavanje bola u grlu i za lečenje hemoroida.

Sponzorisano:

Loading...