Lešnik za zdravlje i lekovita svojstva

Brojne poslastice danas se prave sa lešnikom, bilo prženim, seckanim ili mlevenim, pa je njegov ukus poznat i retko ko mu odoleva. U tom slučaju za sve ljubitelje lešnika koji smatraju da se njegov ukus ne može porediti ni sa čim stiže dobra vest:

Sve veći broj istraživanja ukazuje na to da bi trebali grickati orašaste polodove poput lešnika, badema, indijskog oraha, pistaća itd.

Kao glavni razlog za konzumiranje orašastih polodova navodi se to da su odlični u prevenciji srčanih bolesti, al i istraživanja koja su pokazala da često konzumiranje navedenih namirnica može pomoći više od lekovitog maslinovog ulja.

Svemu ovome ide u prilog i činjenica da ovi orašasti plodovi medju kojima je svakako i lešnik, imaju u sebi zdrave masti koje zapravo mnogo više toga dobrog mogu uraditi za naše zdravlje nego lošeg pa ih sve više i razni domaći i strani stručnjaci preporučuju u svakodnevnoj konzumaciji.

Dakle, lešnik je i ukusan i zdrav! Pa, navalite bez griže savesti ili straha da ćete se ugojiti! Budite umereni u njegovom konzumiranju i nemate razloga za brigu.

Specifičan ukus ova namirnicima ima zahvaljujući visokom sadržaju ulja. Čak oko 60 odsto lešnika jesu ulja, Za razliku od njih belančevina ima oko 15 odsto, ugljenih hidrata oko 14 i mineralnih materija oko 2,4 odsto.

U lešniku je od minerala najviše zastupljen kalijum, zatim fosfor, magnezijum i kalcijum. Ipak, pored njih ova namirnica sadrži, ali ne baš u velikoj meri i malo mangana, gvožđa, cinka, bakra, kao i četiri mikrograma selena.

lekovita svojstva lesnika

Ako vam organizam traži da unosite vitamin E, onda je lešnik odličan izbor za vas. Lešnici obiluju ovim vitaminom, ali i drugim antioksidantima koji pospešuju opšte stanje organizma, jačaju imunitet i usporavaju starenje. Pre svega u lešniku ima vitamnina C, zatim vitamina iz grupe B i vitamina A, kao i masnih kiselina i aminokiselina.

Lešnik je inače samoniklo voće, ali se isto tako i gaji bilo kao žbun ili kao drvo. Lešnik je zbirni plod koji je pokriven kovrdžavom spoljnom ljuskom sa žlezdastim dlakama, Kada sazre oslobaša se ljuske i otkriva glatku školjku u kojoj se nalazi jestivi deo. Ipak, i oni su obavijeni opnom, gorkom pa je najbolje staviti lešnike u rernu, zagrejati 15 minuta, a potom se umotaju kuhinjskom krpom da se potpare i onda energično protrljaju.

Mere predostrožnosti

Ipak, iako su dobri ne preporučuju se kod dijeta, jer obiluju mastima, kao ni, kod žučnih oboljenja i povišenog nivoa triglicerida i holesterola u krvi. Odlični su kod terapija za neuhranjene.

Ukoliko pak niste na dijete ili nemate odredjenih zdravstvenih problema, možete nesmetano konzumirati ovo sjajno koštunjavo voće, a takodje možete isprobati i mnogobrojne torte i kolače, pošto ih ima jako puno koje se prave od lešnika.

Sponzorisano:

Loading...