Lubenica za zdravlje i u ishrani

Lubenica je jedna od omiljenih i najslađih letnjih poslastica koju svi vole.

Lubenica ima nisku vrednost kalorija (svega 46 kalorija po šolji),a pregršt vitamina A i C (pruža 17% preporučene dnevne doze vitamina A i 20% preporučene dnevne doze vitamina C).

Lubenica je bogata i dijetetskim vlaknima i kalijumom. Dok vlada žestoka rasprava da li je lubenica voće ili povrće, neki od nas je stavljaju u obe kategorije.

Ako želite da saznate nekoliko zapanjujućij činjenica o lubenicama, nastavite sa čitanjem…

Lubenica stimuliše rad mozga

Da li ste znali da lubenica može stimulisati rad mozga? Stvar je u tome što je lubenica bogata vitaminom B6, koji je vitalan za normalno funkcionisanje mozga. Dalje, procenat vode sadržane u ovoj izvrsnoj poslastici sličan je procentu vode u mozgu.

Ima visok sadžaj vode

Lubenica ima izuzetno visok sadržaj vode. Čak 91,5% sadržaja lubenice otpada na vodu, što znači da je konzumiranje lubenice odličan način da se ostane hidriran tokom dana. Jedenje kriški lubenice i ispijanje njenog soka su među najprijatnijim načinima da čovek ostane hidriran tokom vrele letnje sezone, zar se ne biste složili?

Sadrži oko 40% više likopena od svežeg paradajza

Šolja lubenice sadrži gotovo 1,5 puta više likopena od povećeg svežeg paradajza. Likopen je moćan antioksidant koji pomaže u sprečavanju štetnog dejstva slobodnih radikala i jača imuni sistem. Uz to, pokazalo se da ovaj antioksidant smanjuje rizik oboljevanja od raka.

Žuta lubenica

Postoje razne vrste lubenice. Postoje i one koje nisu ružičaste iznutra. Ako želite da probate nešto novo, možete probati žuti grimiz. Ova vrsta lubenice ima sladak ukus sličan medu kojii ćete sigurno zavoleti. Samo je problem što je žutu lubenicu teško naći, a gotovo je i identična ostalim vrstama.

prednosti lubenice za zdravlje

Dobra je za oči

Lubenica je puna vitamina A, koji je jako dobar za oči. On poboljšava vid i štiti oči od raznih infekcija. Pojedite 100 grama lubenice svakog dana i oči će vam biti zdrave, a vid oštar.

Lubenica može ublažiti upalu mišića

Brojna istraživanja potvrdila su da sok lubenice može da ublaži upalu mišića, te je odličan napitak posle teškog treninga. Lubenica je jedan od najboljih izvora citrulina, supstance koja pomaže pravilnom funkcionisanju arterija i snižavanju visokog krvnog pritiska. Ako imate bolove u mišićima, možete probati sok od lubenice. Ipak, savet lekara nikad nije na odmet.

Pomaže pri skidanju viška kilograma

Lubenica je odličan saveznik ako želite da pročistite telo i oslabite par kilograma. Kao što je već pomenuto u tekstu iznad, lubenica ima malo kalorija, a mnogo vode, što mnogo pomaže kod smanjenja telesne težine. Lubenica je odlična baza za kućne varijante frapea, a i savršena užina između obroka, budući da telu pruža pregršt minerala i vode.

Štiti od UV zračenja

Lubenica ima visok sadržaj likopena, karotenoidnog pigmenta koji se može pohvaliti jakim antioksidantivnim sposobnostima. Likopen pruža dodatnu zaštitu od UV zraka i raka kože. To je dovoljno dobar razlog da se lubenica uvrsti u svakodnevnu ishranu.

Lubenica je sjajna poslastica koja pruža pregršt zdravstvenih pogodnosti. Dodajte kockice lubenice u voćnu salatu ili frape. Leto je savršeno vreme da uživate u ovom izvrsnom i zdravom osveženju.

Sponzorisano:

Loading...