Marakuja voće – kako se jede i za šta je dobro

Marakuja (lat. Passiflora edulis) ili ,,voće strasti” je tropsko voće specifičnog ukusa i izgleda. Ono je veličine kivija, ali ima jajoliki oblik i naboranu koru. Prema boji svoje kore, marakuja može biti crvena, ljubičasta, zelena i žuta, odnosno zlatna, kako je još nazivaju. Žuta marakuja je najpoznatija i ona može narasti do veličine grejpfruta, dok je ljubičasta marakuja manja od limuna. Marakuja je poznata po svom specifičnom aromatičnom mirisu koji nije nalik nijednom drugom voću.

Ovo voće vodi poreklo iz Južne Amerike, ali danas se uzgaja u gotovo svim egzotičnim krajevima u kojima nema hladnoće i mrazeva. Kolumbija, Brazil, Indija, Karibi, Indonezija, Florida, Kalifornija, Australija i Meksiko samo su neki od delova sveta u kojima uspeva ovo dragoceno tropsko voće. Ono što je karakteristično jeste da u svakoj zemlji marakuja ima drugačiji naziv. Danas neke sorte marakuje mogu da uspevaju i kod nas.

Marakuja voće – kako se jede i za šta je dobro

U nastavku možete saznati nešto više o ovom voću, o tome kako se marakuja jede i koja lekovita svojstva poseduje.

Kako se jede?

Marakuja se jede sveža, tako što se najpre preseče na pola, a onda se kašičicom vadi i jede. Ceo unutrašni deo marakuje je jestiv. Zreo plod marakuje može da se čuva nekoliko dana u frižideru. Ipak, najčešće se marakuja konzumira u vidu soka. Sok od marakuje možete veoma lako sami napraviti. Samo uzmite 5-6 zrelih plodova marakuje i presecite ih na dva dela, a zatim izdubite unutrašnjost plodova i stavite ih u blender. Zatim, u blender naspite 1/3 vode i miksajte sve dok se crne semenke ne odvoje od mesa, ali vodite računa da se semenke ne samelju.

Zatim, procedite sok kroz gazu kako bi se semenke odvojile jedne od drugih. Obično se ovako dobijeni sok od marakuje meša sa sokom od limuna i sa kiselom vodom. Po želji možete dodati još vode ili šećera, pa stavite sok u frižider. Sok od marakuje je izuzetno osvežavajući i predstavlja idealan izbor tokom vrelih letnjh dana. Zbog svog slatkastog ukusa, marakuja se često stavlja i u voćne salate, sladolede, pite i kolače, kojima daje neodoljivi egzotični ukus. Postoji i ulje od marakuje, kao i neka alkoholna pića.

Lekovita svojstva marakuje

Plod marakuje je veoma sočan i u njemu se nalaze semenke. Marakuja ima mnoga lekovita svojstva i zato se od davnina koristi kao lek za mnoge bolesti. Naime, u plodu marakuje se nalazi vitamin C, koji je je od suštinskog značaja kada je u pitanju zdravlje čoveka. Takođe, marakuja sadrži i vitamin A, vlakna i minerale poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i fosfora. Listovi marakuje su takođe lekoviti i od njih se najčešće pravi čaj, koji pomaže u lečenju epilepsije i nesanice. Osim toga, marakuja poseduje svojstva koja ublažavaju nervozu, stres, anksioznost i depresiju, pa ima umirujuće dejstvo na čitav organizam. Zatim, marakuja snižava visok krvni pritisak i nivo lošeg holesterola u krvi, a pospešuje i probavu. Redovnom upotrebom soka od marakuje rešićete probleme sa zatvorom i sa nadimanjem.

Takođe, istraživanja su pokazala da ova voćka štiti sluzokožu debelog creva od raznih kancerogenih materija. Sok od marakuje je dobar i za lečenje čira na želucu i drugih gastrointestinalnih problema. U tom slučaju se preporučuje da pijete 1 dl ovog soka na svaka dva sata. Zatim, marakuja može da bude od velike koristi i za vašu kožu i kosu. Zahvaljujući beta karotenu koji se nalazi u ovoj voćki, podstiče se regeneracija kože i stvaranje novih zdravih ćelija. Vitamin C je poznat po tome što se bori protiv slobodnih radikala i sprečava prevremeno starenje kože. Zahvaljujući brjnim vitaminima i mineralima, marakuja blagotvorno deluje i na kosu i čini je sjajnom, jakom i svilenkastom. Od ove voćke možete napraviti kvalitetnu masku za kosu.

Sponzorisano:

Loading...