Menopauza kod žena – kada počinje, simptomi, lečenje i ublažavanje tegoba

Menopauza ili klimaks je period u kom dolazi do potpunog prekida menstrualnog ciklusa, odnosno to je kraj reproduktivne dobi žene.

Menopauza nije bolest, već prirodni proces starenja, koji nastaje godinu dana nakon poslednje menstruacije i traje do kraja života.

Simptomi menopauze

U toku menopauze funkcije jajnika postepeno odumiru i dolazi do nedostatka estrogena, zbog čega je menstrualno krvarenje neredovno i oskudno, a onda i potpuno izostaje. Glavni simptomi menopauze su nesanica, loše pamćenje, loša koncentracija, razdražljivost, napadi vrućine i preznojavanje u toku noći, odnosno takozvani valunzi. Na samom početku menopauze dolazi do naglih promena u raspoloženju, pa čak i do depresije. Simptomi menopauze su takođe i suva koža i sluzokoža, kiselost vagine, razne vaginalne infekcije, kao i smanjena želja za seksom. Žena se u menopauzi brže zamara, dolazi do problema sa kardiovaskularnim sistemom i do visokog krvnog pritiska. Jedan od simptoma je i osteoporoza, odnosno smanjenje gustine koštanog tkiva. Kosti postaju lomljive i krhke, a često dolazi i do pojačane maljavosti u predelu lica.

Menopauza kod zena - kada pocinje, simptomi, lecenje i ublazavanje tegoba

Kada počinje menopauza?

Ne postoji određena starosna dob u kojoj se mogu javiti simptomi menopauze. Sve zavisi od žene do žene, pri čemu važnu ulogu igraju genetski faktori ali i izloženost stresu. Ipak, u većini slučajeva menopauza nastaje između 48. i 51. godine života, a nekada se čak javlja i u šezdesetim godinama. Sa druge strane, može se desiti da menopauza nastane dosta ranije, usled bolesti, operacija, dejstva nekih lekova ili stresnih situacija. Ona se u nekim slučajevima može javiti i pre 40. godine i to je takozvana rana menopauza, u kojoj može doći do brojnih komplikacija. Smatra se da žene koje u menopauzu uđu pre 46. godine imaju dvostruko veći rizik od moždanog i srčanog udara. Takođe, usled hormonalne terapije kod njih često dolazi do pojave malignih oboljenja, poremećaja rada jetre i bubrega, do zapaljenja vena i obilnog krvarenja iz vagine.

Čim se jave prvi simptomi menopauze, odnosno čim primetite da vam je menstrualni ciklus postao neredovan ili potpuno izostao, što pre se obratite lekaru. To je potrebno da bi se na vreme započela odgovarajuća terapija i poboljšao način života.

Lečenje menopauze i ublažavanje tegoba

Većina žena je u menopauzi sklona gojenju, naročito u predelu oko struka i stomaka, pa je zato veoma važno da se reguliše ishrana. Gojaznost može dovesti do ozbiljnih kardiovaskularnih oboljenja i što pre je potrebno regulisati telesnu težinu. Ishrana treba da se zasniva što više na voću i povrću, žitaricama, živinskom mesu i mlečnim prizvodima sa niskim procentom mlečne masti. Žene koje su u menopauzi treba da izbace iz ishrane šećere, masne i slane grickalice, punomasne sireve, majonez i druge visokokalorične namaze, beli hleb i ostale proizvode od belog brašna.

Takođe je važno ostaviti pušenje i prestati sa konzumiranjem alkohola. Od napitaka se preporučuju sokovi od sveže ceđenog voća i biljni čajevi, a izbegavajte gazirane i slatke sokove, kao i napitke koji sadrže velike količine kofeina.  Važno je piti dovoljne količine vode, a preporučuje se oko 2 litra u toku dana. Pored korigovane ishrane, u menopauzi se preporučuje i uzimanje suplemenata kalcijuma i vitamina D, koji poboljšava apsorpciju kalcijuma u organizmu.

Često lekari ženama u menopauzi prepisuju razne hormonske terapije, koje mogu ublažiti tegobe. Ipak, hormoni se ne smeju uzimati na svoju ruku, već je uvek potrebno pre toga otići na pregled i konsultovati se sa lekarom. Činjenica je da mnoge žene ne žele da koriste hormonsku terapiju plašeći se neželjenih efekata. Postoji verovanje da će se uzimanjem hormona pojačati maljavost ili da će doći do gojenja. U menopauzi žene često izbegavaju seks jer može biti vrlo bolan. Na sreću, postoje preparati koji vagini mogu vratiti prirodnu vlažnost i tako povećati seksualnu želju kod žena.

Za vreme menopauze preporučuje se i umerena fizička aktivnost, naročito duge šetnje, lagano trčanje, aerobik, brzo hodanje, vožnja bicikla ili plivanje. Potrebno je vežbati najmanje 2-3 puta nedeljno da bi organizam mogao pravilno da funkcioniše.

Pored hormonske terapije i adekvatne ishrane, postoje biljni preparati koji u velikoj meri mogu da ublaže tegobe kod žena u menopauzi. Žene same kod kuće mogu napraviti čajeve i preparate od lekovitog bilja koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma menopauze.

Žalfija. Čaj od žalfije je jedan od najefikasnijih lekova protiv noćnog znojenja. Žalfija sadrži tanine, koji umanjuju intenzitet lučenja telesnih tečnosti, a poznata je i kao prirodni lek za ublažavanje napada vrućine. Da biste napravili čaj od žalfije potrebno je da 4 kašike sušenog lišća žalfije prelijete jednom šoljom ključale vode. Pustite da odstoji poklopljeno oko 4 h, a zatim procedite. Po želji možete dodati med ili malo limunovog soka. Čaj od žalfije treba piti 3 puta dnevno i problemi sa noćnim znojenjem u menopauzi će postati prošlost. Za ublažavanje ovog simptoma menopauze koriste se još i crvena detelina, ženski koren i ulje žutog noćurka.

Kantarion. Kantarion ima antidepresivno dejstvo i često se koristi za ublažavanje simptoma menopauze. Hormonska terapija u menopauzi često dovodi do  anksioznosti i depresije, a čaj od kantariona će efikasno izlečiti vaše promene raspoloženja i ublažiti napade panike. Potrebno je piti ovaj čaj 4-8 nedelja, da bi se videli rezultati. Osim u vidu čaja, kantarion možete koristiti i u obliku tinkture ili ulja. U slučaju rane menopauze za ublažavanje depresije se koriste i čaj od majčine dušice i matičnjaka.

Crvena detelina. Cvet crvene deteline sadrži fitoestrogene, odnosno prirodne materije koje u organizmu deluju slično kao estrogeni i predstavljaju prirodnu zamenu za hormonalnu terapiju. Dokazano je da se upotrebom crvene deteline smanjuju valunzi, odnosno noćno znojenje, čak za 40%.

Bela imela. Bela imela je biljka koja se od davnina koristi u narodnoj medicini. Ona uspostavlja hormonalnu ravnotežu u organizmu i može da pomogne u ublažavanju simptoma menopauze, kao što su glavobolja, umor, nesanica, razdražljivost, bezvoljnost itd.

Ženšen. Ženšen je biljka bogata fitoestrogenima, koja usporava proces starenja i predstavlja jedan od najboljih prirodnih lekova u menopauzi.  Čaj od ženšena se koristi za ublažavanje raznih tegoba u menopauzi. On poboljšava koncentraciju i pamćenje, otklanja napetost i reguliše krvni pritisak. Osim ženšena, za poboljšanje pamćenja možete koristiti i čaj od matičnjaka, ruzmarina ili zeleni čaj.

Macina trava. Da biste napravili još jedan prirodni lek protiv depresije u menopauzi dodajte 50 g isitnjenog korena macine trave u 1 litar četrdesetoprocentnog alkohola. Neka ova mešavina odstoji 10 dana, a zatim je procedite i čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Potrebno je da jednom u toku dana uzmete 50 kapi ove mešavine na jednoj kocki šećera. Ovaj lek koristite najduže 3 meseca.

Arnika. Da biste ublažili bolove u mišićima koji se javljaju u ranoj menopauzi, napravite sledeći lek. Stavite cvetove arnike u staklenu flašu i prelijte ih četrdesetoprocentnim alkoholom. Neka ova mešavina stoji mesec dana na suncu, a nakon toga je procedite i sipajte u bočice. Ovu smesu možete malo razrediti vodom i praviti od nje obloge. Stavljajte obloge na bolne mišiće i uskoro ćete se ponovo osećati puni snage, a bol i umor će postepeno nestati.

Čajna mešavina. Pomešajte 50 g jagorčevine, 10 g kantariona i 25 g cvetova lavande i prelijte ovu mešavinu sa ½ litra ključale vode. Pustite da odstoji nekoliko minuta, a zatim procedite i ako želite dodajte malo meda. Potrebno je piti po jednu šolju ovog čaja svako veče i više nećete imati problema sa nesanicom u menopauzi.

Sponzorisano:

Loading...