Mesna dijeta – jelovnik, iskustva, recepti i saveti

Mesna dijeta, može predstavljati pravi izbor dijete za vas, onda kada poželite da se za kratak vremenski period rešite većeg broja kilograma.

O tome o koliko dugom vremenskom periodu i o kolikom broju kilograma se tačno radi, kao i o svim ostalim detaljima vezanim za ovu dijetu, moći ćete da pročitate u ostatku ovog teksta.

Šta konkretno podrazumeva mesna dijeta?

Kao što se već po samom nazivu ove dijete može zaključiti, mesna dijeta podrazumeva režim ishrane koji se zasniva na obrocima od mesa. Mogu se pripremati obroci od svih vrsta mesa, pa čak i od svinjskog mesa, ali samo pod uslovom da ne izaberete komad mesa na kome su uočljivi masni delovi. Dakle sve ostale vrste mesa osim masnog svinjskog mesa možete da koristite.

mesna dijeta jelovnik iskustva i recepti

Što se tiče preporučenog načina pripreme mesa, možete bariti ili peći meso, ali ga i pržiti na veoma maloj količini ulja.

Ono što je takođe važno reći, jeste da je najbolje pripremati jela od svežeg mesa. Za razliku od takvih jela, treba izbegavati obroke u koje su uključene namirnice kao što su industrijski prerađeni ili domaći masni mesni proizvodi.

Konkretno, na proizvode kao što su paštete, viršle, kobasice, čajne kobasice, salame i slični proizvodi, u periodu sprovođenja ove dijete, potpuno treba da zaboravite.

U protivnom, ukoliko budete konzumirali nešto od navedenih nedozvoljenih proizvoda, uzalud ćete utrošiti vreme i svoj trud jer će rezultati dijete izostati. Razlog tome je što proizvodi iz pomenutih grupa proizvoda, nemaju visoku proteinsku vrednost, već utiču na formiranje masnih naslaga u organizmu.

Koje još namirnice osim mesa možete konzumirati?

U okviru mesne dijete, osim mesa postoje i druge namirnice koje takođe možete konzumirati. Evo koje su to namirnice:

– Kuvana jaja,
– Mladi sir,
– Pečurke,
– Sve vrste povrća.

Što se tiče tečnosti koje je dozvoljeno piti u okviru sprovođenja mesne dijete, treba se ograničiti isključivo na vodi i na kafi bez šećera.

Koje još namirnice osim industrijski prerađenih i domaćih masnih mesnih proizvoda ne treba jesti?

Pored industrijski prerađenih i domaćih masnih mesnih proizvoda, postoji još čitav niz drugih namirnica koje u okviru sprovođenja mesne dijete ne treba jesti. Tom spisku namirnica, pripadaju sledeće namirnice:

– Hleb,
– Testenine,
– Peciva,
– Kroasani,
– Pite,
– Slane grickalice,
– Slatkiši,
– Čokolada,
– Kajmak,
– Mlečni proizvodi sa visokim procentom mlečnih masti u svom sastavu,
– Dodaci i prelivi za jela, kao što su majonez, kečap i sve vrste soseva koji sadrže visok procenat ugljenih hidrata,
– Voće,
– Sve ostale namirnice koje sadrže visok procenat ugljenih hidrata.

Što se tiče napitaka koje ne smete konzumirati u toku sprovođenja ove dijete, ne smete konzumirati nijedan zaslađen napitak, kao ni mleko, čokoladno mleko, voćne sokove, alkoholna pića.

Koliko mesna dijeta treba da traje?

Mesna dijeta, ne sme da traje duže od dve nedelje, odnosno duže od četrnaest dana. Ukoliko osetite potrebu ili u međuvremenu budete zadovoljni rezultatima njenog sprovođenja, ovu dijetu možete prekinuti i ranije.

Koliko kilograma je moguće izgubiti u okviru sprovođenja mesne dijete?

U okviru sprovođenja mesne dijete, moguće je izgubiti i do neverovatnih četrnaest kilograma, što je složićete se zaista zaprepašćujuće delotvoran rezultat ako uzmete u obzir da se ova dijeta sprovodi najduže četrnaest dana.

Ipak, ovakvi rezultati ne moraju da vam predstavljaju zacrtani cilj, niti su oni uvek prisutni na kraju pridržavanja dijete.

Naprotiv, u znatno češćem broju slučajeva, dešava se da dođe do manje drastičnog gubitka kilograma.

Mera u kojoj će doći do gubitka kilograma, zavisi od toga koliko rigorozno pristupate pridržavanju pravila dijete, kao i od toga kolika je početna količina masnih naslaga na vašem telu ili od toga koliko ste u toku sprovođenja ove dijete fizički aktivni. Recimo, osobe koje u periodu sprovođenja mesne dijete svakodnevno rade i vežbe, izgubiće veći broj kilograma nego što će to biti slučaj sa osobama koje nisu fizički aktivne.

Šta je još jako važno što treba da znate u vezi sa mesnom dijetom?

– Jako je važno da u periodu sprovođenja mesne dijete budete zdravi. Ukoliko je vaše zdravlje narušeno, ne preporučujemo vam da pre rešavanja zdravstvenih problema započinjete dijetu. To bi dodatno moglo loše da se odrazi na vaše zdravlje.

– Što se tiče konkretne količine namirnica koje je dozvoljeno da unosite u toku dijete, ta količina nije jasno određena. Konkretno, sve što je potrebno jeste da se pridržavate pravila koja se odnose na spisak dozvoljenih i spisak nedozvoljenih namirnica. namirnice koje je dozvoljeno da konzumirate, možete da konzumirate u količinama po želji, ali raspoređene u tri dnevna obroka. – Nemojte uzimati više od tri obroka dnevno.

– Između obroka, u periodu sprovođenja mesne dijete, obavezno pijte dovoljno vode (ne manje od dva litra dnevno). Unos dovoljne količine vode u organizam, ima ulogu u pospešivanju gubitka masnih naslaga.

– Ono što je karakteristično za rezultate ove dijete, jeste da ona neće uticati na razgradnju i eliminisanje vaše mišićne mase. Uz pomoć ove dijete, rešićete se isključivo masnih naslaga iz organizma. Razlog tome je to što namirnice na kojima se baziraju obroci u okviru ove dijete, sadrže najveći procenat proteina u svom sastavu i kao takve direktno utiču na izgradnju i ulaze u sastav mišićne mase. U nedostatku ugljenih hidrata koje u okviru sprovođenja mesne dijete svodite na minimum (samim tim što iz ishrane izbacujete gotovo sve namirnice koje ih sadrže), vaše telo počinje da koristi rezerve energije, odnosno da topi masne naslage u organizmu, koje uostalom i predstavljaju zalihe energije. Samim tim vi gubite kilograme, ali kvalitetno.

– Ono što još treba da znate, jeste da se može dogoditi da u prvih nekoliko dana sprovođenja mesne dijete izostanu rezultati, odnosno da ne primetite da gubite kilograme. To ne treba da vas obeshrabri ili da vam posluži kao razlog da obustavite ovu dijetu. Naprotiv, nastavite sa dijetom i znajte da ćete prve rezultate zapaziti tek nakon nekoliko dana, odnosno tek onda kada organizam počne da troši energetske rezerve i da sagoreva masne naslage.

Sponzorisano:

Loading...