Mušmula – zdravo voće

Mušmula, voće interesantnog naziva, mnogima je nepoznato. Nejasno je kako se dogodilo da ova voćka, prepuna vitamina, bude zaboravljena. Egzotični naziv preuzet je iz turskog jezika, dok sama mušmula potiče iz jugozapadne Azije i jugoistočne Evrope.

Mušmula pripada porodici ruža, pa je samim tim u slična jabukama i kruškama. Ono što je posebno zanimljivo kod mušmula je to što je spremna za jelo tek kada počne malo da truli, za razliku od svog drugog voća. Meso mušmule je slatko i jestivo tek kada postane kašasto i braon boje. Meso je sočno, meko i kremasto, a mnogi smatraju da ukus podseća na jabukovaču ili aromatično vino.

Mušmule izgledaju neobično, a posebno donji deo, na kome je proširena čašica kroz koju se može videti unutranjost, pa samim tim i proceniti zrelost. Kada nije dovoljno zrela, mušmula ima meso zelene ili sivkaste boje. Ako se uberu prerano, potrebno je pustiti ih neko vreme da sazreju do kraja.

Mušmula - zdravo voće

Najbolje vreme za branje mušmula je jesen, tačnije novembar, kada lišće počne da opada ili čak kada padne prvi mraz. Mogu da ostanu na drvetu dok ne sazreju, ali ako su prerano ubrane, mogu se staviti na gomilu i zamotati u novine ili slamu kako bi brže sazrele. Kako bi duže trajale, treba ih čuvati u frižideru.

Upotreba mušmule i zdravstvene prednosti

Mušmule su izuzetno zdrave. Sadrže veliku količinu minerala, kao što su kalijum, kalcijum, natrijum i fosfor, vlakana i vitamina B kompleksa. Mušmule su od davnina cenenje kao lek za jačanje organa za varenje, protiv dijareje, poboljšanje vida, čišćenje jetre i bubrega. Kasnije su otkrivene i druge prednosti ove voćke. Plod mušmule pomaže kod želučanih tegoba, anemije, vrtoglavice. Štiti od kardiovaskularnih i malignih bolesti.

Mušmule su korisne za krvnu sliku kao i probleme koji se mogu javiti u menopauzi. Ne leče samo ženske probleme. Izuzetno su korisne muškarcima pošto leče probleme s prostatom i impotencijom. Takođe smanjuju holesterol i masnoću sa krvnih sudova. S obzirom na veliku količinu antioksidansa, jačaju imunitet i usporavaju starenje, a leče i slabost u kolenima i leđima. Ipak, sa mušmulama ne treba preterivati, pošto se teško vare, pa veća količina može izazvati dijareju.

Mušmule su idealna dijetalna namirnica. U 100 grama imaju samo 30 kalorija. Nutricionisti smatraju da su mušmule najkorisnije kada se konzumiraju sveže, ali se od ove sočne voćke mogu napraviti razne poslastice, kao što su marmelada, liker, rakija pa čak i sir. Zanimljivi ukus mušmula odlično se slaže sa cimetom, karanfilićem, limunom, suvim grožđem, maslacem, slatkom pavlakom i vinom, a poznati kuvari koriste je za veliki broj kulinarskih specijaliteta.

Mušmule je najjednostavnije jesti tako što operete plod operete, presečete na pola i kašičicom izvadite meso. Ipak, svaki plod mušmule sadrži pet krupnih semenki koje treba ispljunti, pa se ne mogu jesti brzo. Od nedavno, interes za mušmulu se svuda u svetu ponovo povećao, s obzirom na popularnost organske ishrane. Razlog je to što ova otporna voćka ne traži nikakva hemijska sredstva niti đubriva za brži rast.

Marmelada od mušmula

Ogulite 2 kilograma mušmula, stavite u lonac zajedno sa košpicama, dodajte 1 kg šećera i 3 dl vode. Prokuvajte. Kada se sve skuvalo, dodajte 10 kapi esencije vanile ili ruma. Propasirajte kroz sito za supu. Iako je komplikovano, daje najbolje rezultate. Vruć pekmez stavite u staklene tegle i dobro zatvorite. Kada se smeša ohladi i zgusne, marmelada je spremna za jelo.

Sponzorisano:

Loading...