Najbolja hrana za veću energiju

Svi smo se našli u sličnoj situaciji. Znate onaj deo dana kada se osećate kao da ste saterani uz zid… osećate se umorno, vreme prolazi usporeno, a sam napor da oči ostanu otvorene čini se nadljudskim. Možda se oslonite na kafu ili još gore, na energetska pića puna sastojaka koje ne možete ni da izgovorite i koja potencijalno imaju ozbiljna neželjena dejstva i posledice. Potrebno vam je da ostanete koncentrisani. Kako to postići? Kako održati visok nivo energije?

Zašto sledeći put kada se osećate usporeno i umorno ne biste probali neku od ovih ukusnih namirnica.

Računica vezana za kalorije

Pre nego što krenemo sa nabrajanjem, hajde da prvo nešto raščistimo. Sve vrste hrane daju energiju. Ta energija dolazi u vidu kalorija. Te kalorije potiču od sastojaka hrane: ugljenih hidrata, proteina i masti. Međutim, iako sve vrste hrane imaju vrednost kalorija, nisu sve iste.

U nastavku teksta sledi lista namirnica koje podižu energiju na najzdraviji način s obzirom na utrošen novac. Dobra je ideja imati ove namirnice pri ruci, jer ne samo da će vam pružiti potrebnu energiju, već će vam pomoći da razvijete zdravije navike kada je u pitanju ishrana! I ne samo to, ove namirnice će stimulisati vaš metabolizam, što je način na koji telo transformiše unete kalorije u energiju za održavanje funkcija tela i sve aktivnosti, od prostog disanja i sedenja za stolom do dizanja tegova. Zato se opskrbite ovim namirnicama i ne okolišajte da ih upotrebite kada vam je potrebno više energije!

Lista namirnica za povećanje energije

Orašasto voće

Orašasto voće je jedno od najboljih vidova hrane koje sa sobom možete nositi svuda, bez obzira na vreme i mesto. Dok su neke vrste bolje od drugih, svo orašasto voće je izuzetno zdravo i korisno. Ne samo da će ljudi koji konzumiraju orašasto voće osećati manju potrebu za unošenjem nezdrave hrane, već će sebi obezbediti proteine, omega-3 masne kiseline i vitamine B i E na pretek. Orašasto voće bogato je i vlaknima i brojnim mineralima, među kojima su magnezijum i kalcijum, kao i kalijum, koji je sam po sebi odličan izvor energije.

orasasto voce za energiju

Voda

Iako tehnički nije hrana, voda je odlična za borbu protiv usporenosti i umora. U mnogo slučajeva osećaj letargije se javlja upravo zbog simptoma dehidracije kao što su premor i iznemoglost. Unošenje dovoljno vode je bitno za pravilno funkcionisanje organizma. Od ključne je važnosti za regulisanje varenja i brojnih drugih funkcija u telu. Zapamtite, alkohol i brojna druga pića zapravo mogu izazvati dehidraciju, te je tada posebno važno piti dovoljno vode.

Riba

Riba (i morski plodovi) sadrži pregršt proteina i vitamina razloživih u masti, a ima i druge povoljnosti, kao što su minerali koji dižu nivo energije u telu. Neke vrste ribe su posebno dobre, kao što su losos i tuna, koje su bogate omega-3 masnim kiselinama i proteinima koji se koriste za oporavak i izgradnju mišićnog vlakna; ujedno predstavljaju namirnice sa niskim brojem kalorima, a velikom količinom pružene energije. Ovo je hrana bogata proteinima i esencijalnim mastima i možete o njoj misliti kao o visoko kvalitetnom gorivu za trkačke automobile.

Voće

Kao sladak izvor energije može vam poslužiti i neko voće. Suvo voće, južno voće, jabuke, kruške, bilo šta! Većina njih je puna hranljivih materija, minerala i vitamina C, kao i prirodnih šećera koji će vas brzo oporaviti i osnažiti.

Crna čokolada

Morali smo da uključimo i nešto za sve čitaoce koji su slabi na slatkiše. Ako već ne možete odoliti iskušenju, bar odaberite najbolje. Crna čokolada puna je antioksidanata, prirodnih šećera i masti koji potiču iz zrna kakaoa… što vam daje taman dovoljno dobar razlog da gricnete malo bilo kad u toku dana.

Dok su ove namirnice neke od najboljih kada je reč o brzom podizanju nivoa energije u telu, postoje i mnoge druge koje imaju slično dejstvo. Probajte da se sami obrazujete i otkrijete koje su to još namirnice koje dižu energiju kroz zdrave i prirodne sastojke poput vitamina B, antioksidanata, složenih ugljenih hidrata, minerala i drugih hranljivih materija. Sve namirnice koje potpadaju u ovu kategoriju pomoćiće vam da se otarasite osećaja usporenosti i iznemoglosti i daće vam energiju koju zaslužujete.

Sponzorisano:

Loading...