Nar zdravo voće za vas

Nar je postao vrlo popularan među poklonicima zdrave ishrane zahvaljujući istraživanjima prema kojima ovo voće poseduje antioksidativna svojstva i visoku hranljivu vrednost.

Bogat je vitaminom C koji je prirodni antioksidans, zatim magnezijumom, kalijumom i bakrom. Kako se otkriva sve više blagodeti ovog voća, nar će opravdati svoje stečeno mesto u zdravoj ishrani.

U nastavku sledi 5 činjenica o naru zbog kojih je ovo voće saveznik zdravlja.

1. Nar sadrži dva moćna antioksidansa

Nar sadrži antocijanine, supstance koje spadaju u grupu flavonoida koji naru daju intenzivno crvenu boju. Takođe sadrži i punikalagine, antioksidanse zahvaljujući kojima je nar vrlo zdravo voće. Pored antioksidativnih svojstava, antocijanini imaju analgetički efekat, a što se tiče punikalagina, istraživanja pokazuju njihova potencijalna citotoksična svojstva.

2. Poboljšava zdravlje ćelija

Studije su pokazale da osobe koje jedu nar ili uzimaju njegov ekstrakt imaju niži nivo 8-Okso-deoksiguanozina, supstance koja nastaje oksidacijom DNK. Osobe koje imaju visok nivo ove supstance često pate od mišićne slabosti, smanjene funkcije jetre, bržeg starenja kože i smanjene moždane funkcije. Što je niži nivo ove supstance, ćelije su zdravije.

3. Dobar za kardiovaskularni sistem

Punikalagini pozitivno deluju na srce i krvne sudove. U jednoj studiji 10 ispitanika je pilo 30g soka od nara svaki dan godinu dana. Na kraju te godine njihov krvni pritisak se snizio za 12%, a naslage na krvnim sudovima su se smanjile za 30%. Nar takođe smanjuje nivo LDL holesterola.

zdravstvene prednosti nara

4. Sprečava oštećenja nastala starenjem

Glikacije u telu (eng. Advanced glycation end-product, AGEs) utiču na pojavu dijabetesa tipa 2 i Alchajmerove bolesti. Ovi supstance takođe ubrzavaju starenje, kao što i sam akronim na engleskom kaže (AGEs (age-stariti)). Studije su pokazale da nar može sprečiti pojavu ovih bolesti zahvaljujući punikalaginima koji ne samo da se bore protiv slobodnih radikala, već i uništavaju pomenute štetne supstance.

5. Popravlja raspoloženje

Neke studije su pokazale da nar pozitivno utiče na mentalno zdravlje tako što podiže raspoloženje i smanjuje anksioznost.

Kako uvrstiti nar u ishranu?

Možete grickati semenke nara za užinu ili možete piti sok od nara koji je odličan izvor antioksidanata i hranljivih materija. Takođe možete uzimati ekstrakt nara u kombinaciji sa drugim biljkama koje unapređuju zdravlje.

Ovih 5 prednosti nara koje smo naveli u ovom tekstu naravno nisu i jedine njegove prednosti. Nar je jedna sjajna i zdrava, a opet još uvek neopravdano zapostavljena voćka koju bi trebalo da uvrstite u svoju ishranu kada budete bili u prilici, jer verujemo da ćete je zavoleti.

Sponzorisano:

Loading...