Nekoliko činjenica koje niste znali o zubnim implantima

Poslednjih godina, zubni implanti su postali veoma popularan i efikasan način zamene prirodnih zuba koji su usled bolesti ili povrede morali biti izvađeni. Današnjim korisnicima ove usluge, neretko i samim lekarima, malo je poznata činjenica da prvi prapočeci ugradnje zubnih implanta datiraju čak hiljadu godina unazad.

Najstariji, poznat primer, pokušaja zamene zuba, zabeležen je šest stotina godina pre nove ere u Majanskoj civilizaciji. Arheolozi su u pronađenim lobanjama uočili materijale poput krečnjaka ili žada kojima su vršene zamene prirodnih zuba. Iako primitivni, mnogi od ovih implanta veoma uspešno su vezivani za kost vilice.

Danas, implanti su rutinski hirurški zahvat koji sasvim uspešno zamenjuje nedostatak prirodnog zuba. Zubni implanti se rade u različitim veličinama i različite završne obrade, neretko zamenjujući i čitav niz zuba, ponekad i sve zube. I pored toga što su implanti prisutni u našoj svakodnevici, u vezi sa njima i dalje postoje predrasude. Ovde ćemo navesti neke od zanimljivih činjenica, koje će kod mnogih možda promeniti sumnjičav stav o zubnim implantima.

Implanti stimulišu rast kostiju

Gubitkom zuba kost vilice nestaje. Zubni implanti su jedina zamena za prirodne zube koja stimuliše oporavak kostiju vilice i njihov dalji rast.

Impanti nisu podložni kvarenju

Zubni implanti nisu podložni kvarenju ili otpadanju. To svakako ne znači da o njima ne treba voditi brigu održavanjem redovne higijene zuba i vilice. Naročito je važno održavati higijenu desni koji su i pored zubnih implanta i dalje podložni kvarenju i bolestima.

Implanti su jaki kao čelik

Zubni implanti su načinjeni od titanijuma. Ovaj materijal se zbog male težine i visoke otpornosti koristi čak i u vojnoj industriji kao i za izradu aviona i letelica. Verujte, zubni implanti jesu snažni poput čelika. Ipak, ono što je najveća prednost titanijuma u zubnim implantima nije čelična snaga već sposobnost ovog materijala da prihvati ćelije vilične kosti koje se lako vezuju za sam implant i stvaraju prirodno okruženje.

Implanti olakšavaju žvakanje hrane

Obzirom na snagu koju imaju, zubni implanti omogućavaju lakše žvakanje hrane. Dok prirodnim zubima možemo da generišemo snagu za 22 kilograma težine, pomoću zubnih implanta snaga našeg zalogaja može biti i 90 kilograma.

Iako su zubni implanti, već dosta dugo, uobičajeni standard i praksa kod zamene zuba, veoma je važno da svoje poverenje date najproverenijim i najiskusnijim dentalnim klinikama na našem tržištu. Samo tako ćete izbeći neželjene efekte loše ugradnje implanta i imati punu satisfakciju za uloženi novac!

Sponzorisano:

Loading...