Nera dijeta – uputstvo, recept i iskustva

Nera dijeta, ili kako se još naziva “limunada dijeta” ili “dijeta sa sirupom javora”, jedna je od brojnih vrsta dijeta koje se primenjuju u svetu i kod nas.

Ova dijeta, nastala je sada već davne 1970. godine i osmišljena je prvobitno u svrhu lečenja čira na želucu i detoksikacije organizma, od strane doktora alternativne medicine Stenlia Barouza.

Kako se upražnjavanje ove dijete efikasno odrazilo i na gubitak kilograma, njena primena je zauzela važno mesto i postala je popularna i kod ljudi koji nemaju problema sa čirem na želucu, već čija je primarna potreba i želja gubitak kilograma.

Šta konkretno predstavlja nera dijeta?

Nera dijeta, konkretno podrazumeva apsolutno isključivanje čvrste hrane iz jelovnika i to u trajanju od pet ili manje, do najviše petnaest dana.

Kao zamena za čvrstu hranu, u ovom periodu, koristi se napitak koji se pravi na poseban način, odnosno po posebnoj recepturi.

Kako se pravi napitak za nera dijetu?

Napitak koji je potrebno piti kao zamenu čvrstoj hrani u toku trajanja nera dijete, pravi se po sledećoj recepturi:

Pomeša se pola litra sveže vode, sa sokom od jednog sveže isceđenog limuna. Ta mešavina, zasladi se sa jednom ravnom supenom kašikom javorovog sirupa, ili jednom ravnom supenom kašikom meda, ili jednom ravnom supenom kašikom malteksa i u sve to se doda jedan prstohvat ljute aleve paprike.

Sve to se dobro promeša i popije.

napitak za nera dijetu

Ponavljanje postupka ispijanja ovog napitka, ponavlja se svaki put kada osetite da ste gladni.

Kakvu hranljivu vrednost ima ovaj napitak?

Hranljiva vrednost napitka koji koristite u procesu sprovođenja nera dijete, razlikuje se u zavisnosti od toga koji od preporučenih zalađivača koristite.

Konkretno, ukoliko koristite sirup od javorovog drveta, to znači da svaka količina tečnosti koju popijete, sadrži veoma niske hranljive vrednosti. Recimo, u sadržaju javorovog sirupa, sadržano je čak šezdeset i četiri procenata ugljenih hidrata, nešto više od pola procenta minerala i manje od pola procenta belančevina i masti.

Ukoliko kao zaslađivač koristite malteks, onda je hranljiva vrednost nešto veća, jer malteks sadrži brojne vrste minerala, kao i vitamina. Konkretno, malteks sadrži magnezijum, kalcijum, natrijum, gvožđe, kalijum i fosfor, ali i vitamin A, vitamin B i vitamin E. Osim nabrojanih minerala i vitamina, malteks sadrži i određenu količinu ugljenih hidrata, prostih i složenih šećera i proteina.

Veoma sličnu hranljivu vrednost napitak ima i ukoliko umesto malteksa kao zaslađivač upotrebite med.

Obzirom da je jedan od glavnih sastojaka napitka i limunov sok, jasno je da je ovaj napitak izuzetno bogat vitaminom C, koji inače i omogućava detoksikaciju.

Kada je reč o razlogu zašto se u napitak stavlja i ljuta aleva paprika, potrebno je reći da je razlog tome to što ljuta aleva paprika predstavlja izvor energije koja je neophodna organizmu.

Da li je tokom trajanja nera dijete dozvoljeno unositi u organizam još nešto osom ovog napitka?

Tokom trajanja nera dijete, tačnije tokom prvih pet dana njenog trajanja, u organizam je dozvoljeno unositi još jedino biljne čajeve, ali nezaslađene. Dakle, kada god poželite, u toku prvih pet dana sprovođenja nera dijete, možete popiti po šolju svog omiljenog biljnog čaja.

Nakon pet dana, jednom dnevno možete popiti i čašu soka od sveže isceđenih pomorandzi.

Koliko kilograma je moguće izgubiti u toku sprovođenja nera dijete?

Nejefikasniji rezultati koje je nera dijeta dala, jesu jedan do dva izgubljena kilograma dnevno. Ipak, to ne znači da će svaka osoba svaki dan tokom trajanja dijete izgubiti baš po toliko kilograma. To zavisi i od faktora kao što su usporenost ili ubrzanost metabolizma i slično.

Da li nera dijeta zahteva neku posebnu meru opreznosti?

Odgovor na ovo pitanje je potvrdan. Dakle, da nera dijeta zahteva posebnu meru opreznosti. Razlog tome je to što je ova dijeta jako rigorozna i ima intezivno iscrpljujuć uticaj na organizam.

detoxikacija uz pomoc nera dijete

Zbog toga, nera dijeti nikako ne smete pristupati ukoliko ste trudni ili neposredno nakon trudnoće, kada traje period dojenja. Takođe, nera dijeti nikako ne smete pristupiti ni ukoliko imate hroničnih problema sa radom bubrega ili radom srca.

Nera dijeti, ne bi trebalo da pribegavate čak ni ukoliko ste u datom periodu intezivno izloženi fizičkom naporu koji od vas zahteva veliko ulaganje fizičke energije.

Zbog navedenih razloga, ukoliko odlučite da započnete nera dijetu, preporučljivo je da predhodno obavite par važnih specijalističkih pregleda ili da se konsultujete sa svojim lekarom.

Da li su moguće neželjene i negativne reakcije organizma u procesu sprovođenja nera dijete?

Neželjene i negativne reakcije organizma koje se mogu javiti u procesu sprovođenja nera dijete su intezivan osećaj umora i iscrpljenosti organizma, gubitak snage, smanjenje koncentracije, nervoza, intezivna potreba za mokrenjem i uznemirenost creva.

Ukoliko se navedeni simptomi kod vas jave tokom sprovođenja ove dijete i ukoliko primetite da su iz dana u dan sve intezivniji, svedite trajanje dijete na minimalni preporučeni broj dana ili jednostavno prekinite dijetu.

Nakon prekidanja dijete, lagano i postepeno se vratite u normalan režim ishrane. Jedite najpre lake čvrste namirnice, ako što su bareno povrće i salate od svežeg povrća.

Na taj način oblikovana ishrana, takođe će vam olakšati nameru da izgubite višak kilograma.

Koliko često je dozvoljeno sprovoditi nera dijetu?

Nera dijetu, u punom trajanju, dozvoljeno je sprovoditi najviše dva do tri puta godišnje.

Ipak, u manje drastičnom obliku, odnosno u kraćem trajanju, nera dijetu možete sprovoditi i češće. Recimo, ukoliko se opredelite da samo jedan dan u nedelji sprovodite ovu dijetu, onda to možete ponavljati redovno i tačno odrediti koji je dan u nedelji određen za “nera dan”. Mi vam preporučujemo da to bude neki od dana vikenda, kada nemate obaveze i kada možete da se opustite i odmarate.

Gde kupiti i koja je cena napitka za nera dijetu?

Napitak koji se primenjuje u ovoj dijeti ćete uskoro moći nabavite preko našeg sajta. Prijavite se na našu email listu ispod ovog teksta i mi ćemo vas obavestiti čim se nadje u prodaji da dobijete sjajan popust!

Sponzorisano:

Loading...