Ovo je namirnica u kojoj leži tajna mršavljenja

Neki ljudi tvrde da sirće ima sposobnost sagorevanja masti. Nekoliko istraživanja otkrilo je da konzumiranje jabukovog sirćeta dovodi do gubitka kilograma, smanjenja količine masti u predelu abdomena i do smanjenja nivoa triglicerida.

Dalja istraživanja otkrila su da konzumiranje jabukovog sirćeta pre obroka ublažava nagle promene nivoa šećera u krvi. Međutim, još uvek nije sprovedeno dovoljno istraživanja kako bi se sa sigurnošću moglo tvrditi kakav efekat sirće ima na čoveka kada je reč o mršavljenju.

Jedna od stvari vezanih za sirće za koju definitivno ne treba više dokaza  je da sirće znatno poboljšava ukus brojnih jela, a da ne izaziva preveliku promenu unetih kalorija. Supena kašika sirća sadrži samo tri kalorije. Saveti navedeni u tekstu ispod pokazaće Vam kako da koristite sirće da biste smanjili unos kalorija i povećali količinu konzumiranog povrća.

Menjajte sirća

Postoji ogroman izbor različitih sirća, počev od najobičnijih sirća kakvo je jabukovo, pa do egzotičnih sirća sa dodatkom bilja i voća. Zapravo, postoje čak i prodavnice koje su specijalizovane za sirća i ulja i proizvode koji se na njima baziraju. Sirća sa dodatkom ukusa borovnice, kokosa, kruške, ananasa, šipurka, kupine i mnogih drugih voćki osiguraće da uvek imate nov i uzbudljiv sastojak za svoja jela.

Napravite svoj niskokalorični preliv za salatu

Najbolja stvar kod sopstvenih preliva za salatu je to što sami kontrolišete svaku sitnicu koja ih čini. Koristeći više sirćeta, a manje ulja, možete napraviti sopstveni „lagani“ preliv za salatu. Uz to, možete promeniti i sam ukus menjajući sirće koje koristite.

Jednostavno izmešajte sirće, ulje, biljke, začine i so i tu mešavinu držite u tegli. Malo je promešajte pre posipanja po salati ili kuvanom povrću. Možete je koristiti i da začinite povrće pre grilovanja.

Začinite ribu

Umesto da koristite tartar sos koji sadrži ogroman broj kalorija, pospite malo sirćeta da začinite ribu. Sirće i riba su klasična kombinacija. Dodatno možete smanjiti broj kalorija ovog jela ako ribu spremite na roštilju umesto što je pržite u ulju.

sirce za mrsavljenje

Dodajte kiselkastu notu povrću

Svi znamo da je povrće izuzetno zdrava hrana, ali povrće samo nije uvek baš primamljiv izbor. Kako biste poboljšali njihov prirodan ukus, jednostavno pospite malo sirćeta.

Dodatak sendvičima

Umesto da se oslonite na punomasan majonez ili neki drugi visoko kaloričan namaz, pospite par kapi sirćeta (najbolje ide uz zelenu salatu i povrće). Učiniće sendvič jednako ukusnim i prijatnim.

Poboljšajte ukus zrnastog povrća

Umesto dodavanja gomile soli, nakon kuvanja pospite samo malo sirćeta. To će znatno pojačati ukus pasulja, graška i drugog zrnevlja, te nećete morati previše da ga solite. Zrnevlje je bogato vlaknima, gvožđem, proteinima i fitohemikalijama, a kiselost sirćeta pomaže apsorpciji gvožđa.

Omekšajte meso

Marinirajte parčadi mesa (ukoliko ima manje masti, meso može biti žilavije) u sirćetu kako biste pojačali ukus i ovlažili meso.

Začin za prženu hranu

Pirinčano sirće u kombinaciji sa sojinim sosom odličan je dodatak prženim jelima i smeđem pirinču kuvanom na pari, kao i drugim žitaricama.

Sirće i slatkiši?

Da, tako je! Balzamiko sirće posuto preko voća ili sladoleda dodaje dubinu u ukusu koja će zaintrigirati vaše čulo ukusa.

Sponzorisano:

Loading...