Pirinač (Kempnerova) dijeta – plan po danima i iskustva

Pirinač dijeta, svrstava se u kategoriju najstarijih dijeta na svetu i osmišljena je sada već davne 1939. godine od strane doktora Valtera Kempnera. Zbog toga, ova dijeta se naziva još i Kempnerova dijeta.

Osnovna zamisao prilikom osmišljanja ove dijete i njen prvi cilj, bio je da posluži kao režim ishrane koji će uticati na smanjenje krvnog pritiska, ali i na smanjenje simptoma koji su prisutni kod bubrežnih bolesti i na regulaciju nivoa šećera u krvi.

Šta je važno reći o pirinač dijeti?

Ono što je jako važno reći o pirinač dijeti, jeste da je ona od trenutka nastanka pa do danas, naišla na brojne izmene. Neke od tih izmena su blage i definisane tako da u bitnoj meri ne odstupaju od prvobitne forme dijete. Ipak, postoje i izmene koje su apsurdne, drastične i definitivno pogrešne i koje apsolutno odstupaju od prvobitne zamisli i celokupne forme pirinač dijete.

Zato, budite jako obazrivi na polju prikupljanja informacija koje se tiču saveta o pravilnom sprovođenju pirinač dijete.

Lako se može dogoditi da naiđete i na krajnje pogrešnu informaciju i savet da se pirinač dijeta sprovodi tako što se 200 dana za doručak jede samo pirinač i to tako što se prvog jutra pojede samo jedno zrno, drugog jutra dva i tako redom, sve dok se ne dođe do stotog jutra i sto zrna, a od sto prvog jutra počinje brojanje unazad i konzumiranje 99, pa 98, i tako redom sve manje i manje zrna.

Dakle, ako naiđete na takvu informaciju i takav savet, odmah to odbacite kao netačno i nemojte poslušati niti sprovoditi tako nešto.

To bi moglo kobno da se odrazi na vaše zdravlje i na gubitak hranljivih i važnih elemenata u organizmu jer 200 dana ne biste doručkovali.

Kako je koncipirana i šta podrazumeva prava pirinač dijeta?

Prava pirinač dijeta, koncipirana je tako da traje ukupno tri nedelje. Za to vreme, važno pravilo je da mora biti ograničen unos soli u organizam.

plocice od pirinca sa jagodama

Kako je sačinjen jelovnik za sprovođenje pirinač dijete?

Jelovnik za sprovođenje ove dijete, koncipiran je na sledeći način:

Prva nedelja:

Doručak:
Porcija pirinča (jedna šolja), kuvanog na vodi, bez dodatka soli ili šećera. Eventualno, zbog poboljšanja ukusa, možete u porciju dodati malo maslinovog ulja ili malo soka od limuna.
Važno je reći da je ovaj doručak potrebno savkodnevno ponavljati tokom celokupnog perioda sprovođenja dijete i da bi ga trebalo konzumirati u periodu od najkasnije sat vremena nakon buđenja.

Užina:
Voćka po želji.

Ručak:
Za ručak pojedite jednu porciju (jedna šolja) takođe barenog pirinča ili barenog graška ili barenog pasulja. Pritom, koristite što manje soli i dodajte malo začina po ukusu. Nemojte koristiti zapršku.
Uz ručak, pojedite i jedno parče integralnog hleba.

Večera:
Za večeru pojedite takođe jednu porciju barenog pirinča bez soli i porciju od 150 barenog ili pečenog mesa po želji (možete koristiti riblje, pileće, ćureće ili juneće meso). Pritom, meso nemojte soliti, već preko njega prelijte malo soka od limuna. Uz sve to, ukoliko želite možete pojesti i tanko parče integralnog hleba.

vecera za pirinac kempner dijetu

Druga nedelja:

Užina:
Voćka po želji.

Ručak:
Porcija barenog pirinča sa što manje soli i sa malo začina po ukusu i parče integralnog hleba.

Večera:
Porcija barenog pirinča sa što manje soli i sa malo začina po ukusu i parče integralnog hleba.

Treća nedelja:

Treće nedelje u toku sprovođenje pirinač dijete, ponovite jelovnik iz prve nedelje. Pritom, između ručka i večere, uvrstite užinu, koja će podrazimevati 200 mililitara mleka ili 200 mililitara jogurta.

Nakon tri nedelje sprovođenja pirinač dijete, ukoliko se pridržavate gore preporučenog jelovnika, trebalo bi da oslabite između 7 i 10 kilograma.

U toku trajanja dijete, trudite se da unosite dovoljne količine tečnosti u organizam. Pritom, pijte isključivo vodu, kafu ili čaj bez šećera ili sa što manje šećera i sokove od sveže isceđenog voća. Nemojte piti alkohol, gazirana pića i slatke napitke.

Pravilan izbor tečnosti, ima takođa važnu ulogu u procesu sprovođenja dijete, jer voda i zdravi, niskokalorični napici imaju osobinu da pospeše razgradnju masnoća u organizmu i njihovo izbacivanje.

Takođe, nemojte zapostavljati svakodnevnu umerenu fizičku aktivnost, ali nemojte se izlagati preteranom fizičkom naporu i zamaranju.

Nemojte produžavati trajanje dijete, a ukoliko je to potrebno ponovite je nakon mesec do dva meseca pauze. Između dva sprovođenja pirinač dijete, trudite se da se hranite uravnoteženo i zdravo.

Sponzorisano:

Loading...