Pojas za mršavljenje – efikasnost i iskustva

Kada su u pitanju razvijene zemlje sveta, smatra se da preko 50% njihove populacije ima povišenu telesnu masu. Naša zemlja preti da se nađe na listi ovih zemalja sa najvećim procentom gojaznih ljudi.

O problemu zvanom gojaznost govorimo onda kada telesna masa iznosi najmanje 20% više od očekivane telesne mase za određeni uzrast, pol i visinu. Za najbolje određivanje stepena gojaznosti koristi se BMI (Body Mass Index ili Indeks telesne mase). Masno tkivo je, pored toga što štiti od hladnoće i traume, veoma hormonski i metabolički aktivno, naročito ukoliko se nalazi u predelu struka, tj stomaka.

Pojas za mršavljenje - efikasnost i iskustva

Tipovi gojaznosti

Postoje dva osnovna tipa gojaznosti a to su ženski i muški tip gojaznosti.

Ženski tip gojaznosti naziva se i kruškastim tipom. Odnosi se shodno tome na glutealnu regiju i regiju bokova.

Muški tip gojaznosti ili takozvani jabučasti tip odnosi se na prisustvo masti u predelu trbuha i struka. Ovo masno tkivo je veoma hormonski aktivno i dovodi do brojnih problema u organizmu.

Pojas za mršavljenje

Svako ko je makar jednom u životu dozvolio sebi da „nabaci“ koji kilogram više upravo u predelu struka, video je koliko je teško taj višak ukloniti. Uglavnom potrebno je mnogo napora, puno odricanja od hrane koju volite, puno hodanja, trčanja, sklekova i trbušnjaka.

Mnogi naravno nisu spremni za takav kompromis, pa se odlučuju za neku lakšu varijantu u nadi da će skinuti kilograme, ali bez preteranog napora. Savremena tehnologija nudi nam i takve novitete, od raznih steznika do svakakvih pojaseva. Jedan od njih jeste i pojas za mršavljenje.

Ovaj proizvod plasira se od strane mnogih firmi, na raznim sajtovima, po cenama koje idu i do minimalnih 1500 dinara uz određene popuste. Ovaj pojas namenjen je kako onima koji veći deo dana provode radno i nisu u prilici da intenzivno treniraju, ali i za poboljšanje i ubrzanje skidanja kilograma i za brzo postizanje efekata kod onih koji treniraju, a kao dodatak svakodnevnim fizičkim aktivnostima.

Kako pojas za mršavljenje deluje?

Uz posebne materijale od kojih je napravljen, ovaj pojas koji se pravi i u više slojeva, deluje tako što podstiče znojenje upravo u onoj regiji u kojoj je potrebno skinuti kilograme. Zapravo ti slojevi imaju svaki svoju ulogu, te tako kod troslojnog pojasa, koji se smatra najboljim rešenjem, unutrašnji sloj je zadužen da podstiče znojenje, srednji je sastavljen od posebnih vlakana i ćelija koje taj znoj apsorbuju, a spoljni sloj služi za sušenje i održava vašu odeću suvom.

Dakle smatra se da ovi pojasevi deluju tako što proizvode toplotu u predelu stomaka i teraju vas da se znojite uz prenos toplote i na ostale delove tela. Napravljen je tako da se ne vidi ispod odeće i moguće ga je nositi tokom celog dana.

Pojasevi se danas izrađuju u više veličina, kako bi se što bolje prilagodili telu. Mogu biti sa raznim kopčama, šnirevima ili nitnama, ali ovi najnoviji i najmoderniji prave se bez ikakvih dodataka, već se jednostavno navlače.

Materijal od koga se pravi pojas jeste visoko kvalitetna guma (od koje se pravi i ronilačko odelo) koja daje efekat saune i tako povećava potrošnju kalorija posebno prilikom treninga.

Iskustva sa pojasom za mršavljenje

Pored toga što je dobar za skidanje masnih naslaga, ovaj pojas podupire leđa i popravlja vaše držanje a deluje i u izbacivanju toksina.

Iskustva sa ovim proizvodom su različita a mišljenja podeljena. Kako se zna da pojas zagreva zonu oko struka, on stoga podstiče i cirkulaciju i prokrvljenost, i na taj način, smatra se, lakše mobiliše masne kiseline do jetre gde se one dalje razgrađuju.

Ipak, ima i onih koji smatraju da pojas stimuliše samo znojenje i da to nema nikakve veze sa gubitkom telesne mase. Postoje i korisnici kojima izrazito znojenje koje nastaje upotrebom pojasa smeta.

Mišljenja lekara su i da tolika količina toplote smeta bubrezima i kičmenom stubu. Ipak pojedinci smatraju da ovaj pojas ne može naneti toliko štete ako ga koristite samo dok vežbate a ne celodnevno. Takođe smatra se i da su rezultati jedino vidljivi ukoliko pojas kombinujemo sa treninzima, jer se masno tkivo sa stomaka skida najteže. Kombinacija trake za trčanje i ovog pojasa idealna je za skidanje sala sa stomaka smatraju pripadnice lepšeg pola, a navode i da se salo „topi“ i sa drugih delova tela.

Ipak, kod upotrebe ovih pojaseva treba biti veoma oprezan ukoliko je vaš trening u spoljnoj sredini na visokim temperaturama ili velikoj vlažnosti vazduha, ili ukoliko intenzivno radite u teretani, jer je moguće da će doći do dehidratacije i pregrejavanja organizma usled povećanog znojenja. Stoga obavezno unosite puno vode kako biste izbegli neželjene posledice po svoj organizam.

Dodatni saveti za gubitak kilograma, a naročito u predelu struka gde se isti veoma teško eliminišu, idu u pravcu pravilne ishrane, izbacivanja prostih šećera, hleba i peciva od belog brašna, ali i presoljene i prezačinjene hrane. Unosite velike količine vode dnevno, ukoliko je to moguće i preko 2l, a ukoliko niste u prilici da obezbedite sebi treninge u teretani, aerobik, pilates ili neki drugi vid rekreacije, uštedite za sebe makar malo vremena dnevno za kakvu brzu šetnju ili lagano trčanje u prirodi.

Sponzorisano:

Loading...