Pojas za trudnice – upotreba, iskustva i cena

Usled vidljivih fizičkih promena i dodavanja kilograma trudnicama se preporučuje nošenje pojasa kako bi se osećale stabilnije i sigurnije dok su u drugom stanju.

Pojas za trudnice je proizvod koje nose trudnice iz medicinskih i estetskih razloga.  Trudnicama koje ,,nose nisko,, je veoma preporučljivo nošenje ovog pojasa. Da li žena nosi visoko ili nisko zavisi prvenstveno od tonusa mišića kao i fizionomije žene, nezavisno od toga da li je buduća mama mlada žena ili pak žena u godinama. Malo odmora, često sedenje, dizanje teških predmeta može biti razlog ,,niže,, trudnoće.

Zanimljivo je to da se u našoj tradiciji ovakva vrsta trudnoće vezuje sa polom deteta, to jest da ako je niska trudnoća beba će biti muškog pola. Naravno, to su samo priče. Pol deteta može otkriti isključivo ginekolog odgovarajućim analizama. Pojas može pomoći da se stomak ,,podigne,,.

Pojas takođe nose i trudnice koje imaju blizanačku trudnoću, kada se ustanovi da je plod veliki kao i kada postoji poprečni položaj ploda. Pojas za trudnice veoma efikasno sprečava deformitete kičmenog stuba kao i pojavu bolova. Bol u trudnoći može biti veoma neprijatan i samim tim zabrinuti buduće mame. Od trenutka kada sazna za trudnoću buduća mama postaje posebno oprezna.

Abdominalni bol se javlja kod većinu trudnica i to na samom početku trudnoće, međutim kada pored bola postoje i drugi simptomi (krvarenje, groznica, jeza, bol i peckanje pri mokrenju…) hitno se obratiti ginekologu.

Što se tiče estetskog razloga pojas može služiti da prekrije otvor između pantalona/suknje i majice, i samim tim drži odeću na mestu. Pojas može biti upotrebljen i posle trudnoće, gde će igrati ulogu steznika. Treba napomenuti da je potrebno konsultovati se sa lakarom u vezi sa nošenjem pojasa.

Danas se na tržištu može naći veliki izbor modela, ali je važno obratiti pažnju na sledeće karakteristike: da pojas bude napravljen od materijala koji se neće spuštati, da materijal bude prijatan za kožu, to jest da omogući koži (koja je sama po sebi u trudnoći posebno osetljiva i sklona alergijama)da diše, dok sa druge strane zimi zaštiti odeređene delove tela od hladnoće. Poželjno je da pojas bude diskretan kako se ne bi video ispod uske odeće.

Praksa je potvrdila da su pojasevi sa čičak trakama najprodavaniji, pošto omogućavaju trudnici pa podešava obim u skladu sa svojom trudnoćom. Postoje i modeli bez čičak traka, i oni se mogu naći u sledećim veličinama- S, M, L i XL u zavisnosti od proizvođača. Pojas ima uži i širi deo, uži deo podupire stomak, dok širi deo podupire leđa. Obično se pravi u klasičnim bojama (crna, bež, bela).

Kako bismo sačuvali kvalitet i dugotrajnost  mahom svi proizvođači preporučuju održavanje pojasa ručnim pranjem, eventualno u veš mašini na temperaturi od 30 stepeni. Prilikom pranja potrebno je zatvoriti čičak trake i koristit blaga sredstva za pranje. Deterdženti i izbeljivači mogu oštetiti tkaninu i tako skratiti rok trajanja pojasa.

Postoji i model sa integrisanim gaćicama(pojas i gaćice su sastavljeni), koje su praktičnije za nošenje, tako da je bas ovaj model izbor velikog broja trudnica.

Što se tiče iskustva trudnica u vezi sa nošenjem pojasa, ona su različita. Kao glavni razlog za nenošenje pojasa, trudnice navode da im ne prija osećaj da ih nešto steže, dok tokom leta se znoje i ne prija im osećaj na koži. Razlog za osećaj žuljanja i stezanja može biti manji broj pojasa nego što im je zaista potreban, tako da je veoma bitno pronaći idelan model i broj koji odgovara ženi. Mnoge žene pozajmljuju pojas od drugarice, sestara, što je takođe pogrešno. Sve žene su različite građa, tako da je bitno pronaći onaj koji Vama odgovara.

Takođe je bitno postaviti pojas na pravilan način, kako biste izbegle osećaj stezanja.

Kao pozitivnu stranu nošenja pojasa trudnice uglavnom navode da im pojas pomaže pri umanjenju bolova u leđima. Bol u leđima tokom trudnoće je veoma česta pojava, koja može stvoriti neprijatnosti u svakodnevnim aktivnostima. Tokom trudnoće zglobovi omekšavaju, kako bi tokom porođaja beba lakše došla na svet. Kako beba raste, tako raste i stomak, i samim tim se organi kod majke pomeraju.

Pomera se takođe i centar za ravnotežu, zbog čega se trudnica blago izvija unazad, kako bi povratila stabilnost, što izaziva bol jačeg ili slabijeg intenziteta. Trudnicama se savetuje da pripaze na držanje, da ne nose teško,  da često menjaju položaj tokom sedenja ili ležanja, a između ostalog i nošenje trudničkog pojasa, koji im može pomoći da se ublaži bol. Jedao deo žena naglašava da im je trudnički pojas dosta pomogao pri ojačanju i održanju mišića, dok je jedan broj žena tvrdi da nošenje pojasa ima suprotan efekat, to jest da je dodatno uljenjio mišiće.

U pojedinim slučajevima trudnica može da primeti da se pojas ,,ne svidja,, bebi, to jest da prmeti da je beba aktivnija nego obično, dok druge buduće mame kažu da pojas utiče na to da se njihove bebe smire u stomaku. Kao jednu od pozitivnih strana navode i to da, da se osećaju sigurnije, čvršće i lakše.

Pojas se može nositi i posle trudnoće. Većina žena se ugoji u toku trudnoće i nakon porođaja želi da vrati prvobitnu kilažu. Trudnoća pogađa kožu (koja se širi, pojavljuju se strije), kukove, matericu i mišiće. Vremenom se sve vrati na svoje mesto. Da bi se to desilo potrebna je potpora, to jest kompresija. Pojas će pomoći da se mišići i koža vrate u prvobitno stanje. Kompresija takođe pomaže pri umanjenju hematoma, bržem zarastanju rana, pospešuje mikrocirkulaciju, čini kožu glatkom…

Pojas se može pronaći u bolje opremljenim apotekama, a cena varira u zavisnosti od proizvođača. Najjeftiniji se mogu naći po ceni od 1 000 dinara, dok pojasevi poznatih brendova mogu koštati i do 4 000 dinara.

Neki od popularnijih pojaseva kod nas na tržištu su sledeći:

  1. Farlin podesivi pojas – cena je pristupačna i kreće se od 2000-3000 dinara, može se poručiti on line, i pronaći u boljesnabdevenim apotekama. Napravljen je od vrlo kvalitetnog materijala koji je prijatan za kožu, omogućavajući koži da ,,diše,,. Korisnice ovog pojasa svedoče o tome da su bolovi u leđima manjeg intenziteta, ili da nestaju u potpunosti, a kod žena koje nose ,,nisko,, ili je plod veći ovaj pojas doprinosi podizanje stomaka, što im samim tim daje veću sigurnost i stabilnost.
  2. Pored Farlinovog podesivog pojasa, na tržištu postoji i Farlin BF-600 koji može biti u tri veličine- S, M, i L. Ovaj pojas se može koristiti i nakon trudnoće, kako bi se mišići koji su se opustili tokom trudnoće vrate u prvobitno stanje. Zanimljivo je to, da ovaj pojas mogu nositi i muškarci. Napravljen je od laganog materijala koji prija koži. Cena ovog proizvoda zavisi od veličine. (S- oko 2300 dinara, M- oko 2600 dinara, L- oko 2900 dinara).
  3. Chicco pojas za trudnice – cena modela sa integrisanim gaćicama ovog proizvođača je oko 3500 dinara. Napravljen je od kvalitetnih materijala (elastin, poliamid i pamuk), dok prednji deo u sastavu sadrži 100% pamuk i veoma je prijatan za nošenje. Pruža podršku leđima, bokovima i donjem delu leđa i omogućava bolju cirkulaciju.
  4. Još jedan od pojaseva koje možemo naći kod nas na tržištu je Carriwell pojas. Njegova cena je oko 1200 dinara, i može se naći u boljeopremljenim apotekama. Može se naći u četiri veličine – S, M, L i XL. Što se tiče materijala od kojeg je napravljen, to su elastin i poliamid. Preporučljivo je ručno pranje, kako bi pojas duže trajao. Pojas je dizajniran tako da pruža savršenu podršku leđima i stomaku. Vrlo je diskretan, tako da se neće primetiti ispod uže odeće. Veoma je udoban za kožu pošto je napravljen od veoma mekanog materijala, te omogućava koži da diše, dok sa druge strane zimi odlično greje stomak i leđa.
  5. Protect Maternity belt je pojas koji je veoma dobro ocenjen od strane trudnica. Proizvođač je firma iz Nemačke i može se naći po ceni od 3700-4000 dinara. Postoje žene koje imaju problema sa leđima i pre trudnoće, a sama trudnoća može pogoršati stanje. Pojas predstavlja vrstu ortopedskog pomagala. Kako biste izabrale odgovarajuću veličinu potrebno je izmeriti obim struka, preko stomaka. Pojas ima ugrađene takozvane šipke za stabilizaciju, koje imaju dve funkcije: da spreči da se pojas izvrne ili sklizne pri nekim fizičkim aktivnostima i što je još bitnije da fiksira kičmu i olakša bolove.

Nikako nije preporučljivo nošenje pojasa noću ili tokom celog dana. Tokom noći telo žene treba da bude slobodno, kako bi se odmorila i buduća mama i beba. Tokom dana pojas nosite kada ste najaktivnije. Poželjno je da trudnica bude fizički aktivna to jest da šeta i povremeno se bavi jogom.

Kao što je gore navedeno, posavetujte se sa svojim lekarom o nošenju pojasa, pronađite model koji baš Vama odgovara i uživajte u trudničkim danima.

Sponzorisano:

Loading...