Povraćanje krvi – zašto se dešava, simptomi i lečenje

Na svu sreću, povraćanje krvi nije tako česta pojava. Međutim, kada se ovaj problem javi, on bi trebalo da posluži kao dobar razlog da se što hitnije obratite lekaru.

U najčešćem broju slučajeva, povraćanje krvi, zapravo predstavlja jedan od simptoma prisustva određenih bolesti u organizmu.

Zašto dolazi do povraćanja krvi i koji su simptomi koji prate povraćanje krvi?

Kao što smo već napomenuli u uvodnom delu teksta, povraćanje krvi gotovo nikada ne nastaje samo od sebe, već gotovo uvek postoji određeni uzrok koji utiče na pojavu takvog problema.

U zavisnosti od uzroka zbog kojeg povraćate krv, zavisi i kakve ćete simptome imati. Najčešće, ti uzroci odnose se na određene vrste bolesti.

povracanje krvi lecenje i simptomi

Ovo su bolesti, usled čijeg prisustva u organizmu se može dogoditi da povraćate krv:

– Peptički čir (to je ustvari čir koji se javlja na dvanaestopalačnom crevu):

U slučaju da je ovaj zdravstveni problem uzrok povraćanja krvi, pobrinite se da nakon obraćanja lekaru, koristite prepisanu terapiju i da ne koristite alkoholna pića, kafu i druge jake napitke koji bi dodatno mogli da pogoršaju vaše stanje.
Simptomi koji se javljaju uz povraćanje krvi usled prisustva peptičkog čira su najčešće bol u stomaku i osećaj “vatre” u stomaku.

– Nadraženost i povrede na jednjaku ili zidovima želuca:

U prisustvu nekog od pomenutih zdravstvenih problema, takođe je potrebno da se obratite svom lekaru koji će vam prepisati odgovarajuću terapiju, ali i da izbegavate jake namirnice i jake napitke.

Simptomi koji prate povraćanje krvi u ovom slučaju su peckanje i osećaj nadraženosti u jednjaku, pojava jake želudačne kiseline i osećaj napetosti u želucu.

– Prisustvo bolesti jetre (najčešće ciroze jetre):

Ciroza jetre, je još jedno u nizu oboljenja koja mogu uzrokovati povraćanje krvi. Za pristup lečenju ovog oboljenja, neophodno je što hitnije se obratiti lekaru.

Kao prateći simptomi mogu se javiti osećaj napetosti u predelu jetre, bol u predelu jetre.

– Karcinom želuca:

Karcinom želuca je ujedno i na svu sreću najređi, ali i najkomplikovaniji oblik oboljenja koje može uzrokovati povraćanje krvi. Ovaj oblik karcinoma, najčešće se sanira operacijom.

Simptomi zavise od stepena razvijenosti bolesti.

– Unutrašnje krvarenje:

Unutrašnje krvarenje ili krvarenje usled povrede unutrašnjih organa, takođe može uzrokovati povraćanje krvi. U slučaju da je u organizmu prisutan proces unutrašnjeg krvarenja, uz povraćanje krvi u 99 % slučaja javljaju se i drugi simptomi kao što su: vrtoglavica u stanju mirovanja i u stanju kretanja, glavobolja, jako izražen osećaj žeđi, znojenje, drhtavica, gubitak energije.

Ovakva pojava, zahteva da se odmah uputite prema bolnici i zatražite pomoć lekara.

Unutrašnja krvarenja mogu biti jako opasna i ukoliko se ne saniraju na vreme, mogu čak i ugroziti život.

Ono što treba znati kada je u pitanju povraćanje krvi usled prisustva unutrašnjeg krvarenja, jeste da u tom slučaju količina ispovraćane krvi, najčešće nije jednaka stvarnoj količini krvi koja je oslobođena u procesu unutrašnjeg krvarenja. Često, ta količina je znatno veća i upravo to je znak da stvar može biti jako ozbiljna.

Takođe, kada povraćate krv usled prisustva unutrašnjeg krvarenja u organizmu, može se dogoditi da boja krvi bude tamno crvena do čak crna. To je znak, da se krv već neko vreme nalazila u želucu i da je usled kontakta sa hlorovodoničnom kiselinom (želudačnom kiselinom), promenila boju.

Na koji način pravilno pristupiti lečenju?

Najpravilniji oblik i način pristupanja lečenju ovog problema jeste obraćanje lekaru. Sve ono što vam lekar bude prepisao kao terapiju i vid lečenja, zapravo je jedini pravi oblik lečenja kome možete pristupiti.

Zato, ukoliko vam se dogodi da povraćate krv, nemojte čekati, već se što hitnije obratite lekaru i ispričajte mu što detaljnije u kakvoj situaciji se nalazite.

Ono što dodatno možete učiniti u cilju bržeg i lakšeg saniranja ovog problema, jeste da jedete isključivo blagu hranu i da izbegavate jake i teško svarljive namirnice i napitke.

Sponzorisano:

Loading...