Prirodni lek za mamurluk – najbolji domaći lekovi

Mamurluk se javlja ujutru nakon noći tokom koje ste u organizam uneli prekomernu količinu alkohola.

U zavisnosti od vrste alkoholnih pića koja ste u tom slučaju konzumirali, ali i u zavisnosti od količine njihovog unosa, simptomi mamurluka mogu biti manje ili više izraženi.

Koji su simptomi mamurluka?

Ovo su simptomi koji karakterišu i prate mamurluk:

Glavobolja,
Vrtoglavica,
– Osetljivost na zvukove,
– Razdražljivost i nervoza,
– Prisustvo dekoncentracije,
– Dehidratacija organizma,
– Prisustvo nagona za povraćanje,
– Dijareja.

najbolji prirodni lek za mamurluk

Koji su najbolji prirodni lekovi za mamurluk?

Najbolji i najefikasniji prirodni lek za mamurluk je preventivno delovanje na njegovu pojavu. Dakle, pri konzumiranju alkohola, budite odgovorni prema svom zdravlju i meru alkohola prilagodite stanju svog organizma.

Ukoliko taj savet zaobiđete i ipak dođete u situaciju da osetite simptome mamurluka, upotrebite neki od sledećih narodnih lekova za mamurluk:

– Voda:

Verovali ili ne, voda je jedan od veoma efikasnih lekova protiv mamurluka. Zato, čim se probudite nakon noći u toku koje ste popili veće količine alkohola, popijte jednu veću čašu vode. U ostatku dana, trudite se da popijete što veće količine vode.

Na taj način, smanjićete i otkloniti prisustvo dehidratacije organizma, a samim tim i ostali simptomi mamurluka će se smanjiti i nestaće.

– Mleko:

Mleko takođe efikasno neutrališe simptome mamurluka. Uz to, kada se konzumira pre ili neposredno nakon konzumiranja alkohola, mleko smanjuje resorpciju alkohola u organizmu. To znači, da mleko donekle štiti organizam od prekomernog “upijanja” alkohola.

– Đumbir:

Đumbir deluje na mamurluk tako što otklanja njegove glavne i najizraženije simptome, a to su glavobolja, vrtoglavica i dijareja.

Đumbir će ispoljiti isto delovanje na simptome mamurluka, bilo da od njega pripremite čaj ili da ga konzumirate u prahu ili kao dodatak obroku.

Ukoliko se opredelite za čaj od đumbira, pripremite ga na sledeći način:

Dve kafene kašičice rendanog đumbira, prelijte sa trista mililitara ključale vode. To poklopite i ostavite da odstoji oko 15 do 20 minuta. Zatim, čaj od đumbira procedite i popijte.

– Energetski doručak:

Usled prisustva simptoma mamurluka, organizam često ostaje bez energije, a takva činjenica pogoduje daljem prisustvu i razvoju simptoma mamurluka. Zato, čak i ako osećate nagon za povraćanjem i ako niste gladni, u prisustvu simptoma mamurluka, obavezno doručkujte.

Da bi doručak imao dovoljnu količinu energije, ali i da pritom ne bi bio težak za varenje, preporučujemo da se opredelite za kombinaciju žitarica i suvog voća. Unosom takvih namirnica, obnovićete nivo energije u organizmu i pobedićete mamurluk.

– Med:

Med ima osobinu da razlaže i neutrališe prisustvo alkohola u krvi. Upravo na taj način, med deluje protiv mamurluka. Zato, kada osetite simptome mamurluka, jednu kašičicu meda, rastvorite u čaši vode i to popijte.

– Raso:

Iako je u prolećnom i letnjem periodu nedostupan, raso predstavlja zaista delotvoran narodni lek protiv mamurluka. Da bi raso delovao protiv mamurluka, potrebno je da se popije u količini od oko 250 do 300 mililitara, ali i da ne sadrži konzervanse.

– Sok od sveže ceđene pomorandze:

Sok od sveže ceđene pomorandze bez šećera i sa malo vode, takođe deluje na smanjenje i eliminisanje simptoma mamurluka.

– Banane:

Pri uticaju velike količine alkohola na organizam, dolazi do smanjenja nivoa kalijuma u organizmu. Upravo ta činjenica, jedan je od razloga zašto dolazi do pojave simptoma mamurluka. Kako su banane izuzetno bogate kalijumom, njihovo konzumiranje leči mamurluk.

– Svež paradajz ili sok od svežeg paradajza:

Paradajz je namirnica koja je baš kao i banane bogata kalijumom. Zato, paradajz na isti način kao i banane deluje na lečenje mamurluka.

– Kafa:

Kafa je još jedan u nizu efikasnih narodnih lekova protiv mamurluka. Kafa otklanja simptome kao što su glavobolja, vrtoglavica, razdražljivost i smanjena koncentracija.

Sponzorisano:

Loading...