Prospan sirup za decu protiv kašlja – upotreba, iskustva i cena

Prospan sirup protiv kašlja za decu od 2 do 12 godina je biljni sirup sa dodatkom pomoćnih supstanci. Sirup obično dolazi u staklenoj bočici od 100 ml, blago je zamućen i ima miris i ukus višnje ili trešnje. Nakon otvaranja bočice, ne bi trebalo da koristite lek duže od tri meseca. Bočicu čuvajte na temperaturi do 25ºC.

Glavno aktivno delovanje ovog leka kreće se u polju hroničnih i akutnih inflamatornih oboljenja respiratornih puteva koja su praćena takozvanim produktivnim kašljem.

Prospan sirup je jedinstven spoj fitoterapije i farmaceutske tehnologije koji donosi vrlo jednostavno rešenje protiv svih tegoba koje kašalj izaziva. Kašalj, a naročito onaj dubok, zreo kašalj, dovodi do strašnog napora celog tela, do slabog imuniteta i osećaja težine u plućima, tj. u grudima. Uz pomoć Prospan sirupa, sav nakupljeni sekret se razređuje, pa se osećaj pritiska u grudima smanjuje, jer se bronhijalni mišići opuštaju i proširuju.

Ovaj sirup je namenjen svoj onoj deci koja imaju problem da iskašlju nakupljeni sekret, kao i onoj deci koja već imaju produktivan kašalj koji treba što pre umiriti i zaustaviti.

Prospan sirup je lek proizveden jedinstvenim procesom proizvodnje

Po rečima proizvođača, ovaj lek je proizveden jedinstvenim procesom proizvodnje, tj. postupkom iz kog se dobija vrlo karakterističan oblik ekstrakta bršljana EA 575. Uz pomoć ekstrakta se efikasno leče svi kompleksni mehanizmi samog nastanka kašlja, ali  i stanja koja prate kašalj. Ekstrakt bršljana uspeva da razredi gust sekret nakupljen u bronhijama, da omogući lakše iskašljavanje ovog sekreta, tj. da ga izbaci iz organizma. Bršljan deluje na opuštanje bronhija, na relaksaciju disajnih puteva i njihovo širenje, a samim tim i na olakšano disanje.

Pored toga, ova biljka ima antiinflamatorno dejstvo, pa ubrzava oporavak. Ako bi se Prospan sirup uporedio sa drugim sličnim sirupima, onda se može reći da je njegovo dejstvo kompleksnije, jer pored akutnih oblika kašlja, Prospan može lečiti i hronične upale bronhija koje kao simptom imaju kašalj.

Uz Prospan sirup obično dolazi specijalno osmišljeni dozer koji služi da uzimanje sirupa. Ovaj dozer je prilagođen dečijem uzrastu.

Bolesti i stanja koja se leče uz pomoć Prospan sirupa

U ljudske respiratorne organe spadaju nos, usta, dušnik, bronhije i pluća. Kada dišemo, vazduh prolazi ovim putevima. U nosu se vazduh navlaži i zagreje i biva grubo očišćen uz pomoć sitnih trepljica sa nosne sluzokože. Zbog toga se uvek preporučuje disanje kroz nos, a ne kroz usta. Kada dišemo na usta, tada vazduh ne uspeva da se zagreje niti grubo pročisti, već dopire direktno do dušnika.

Nakon dušnika, odlazi u bronhije. I dušnik i bronhije poseduju cilije koje su u stalnom pokretu ka grlu. Kretanje cilija omogućava izbacivanje sluzi i sitnih stranih čestica.

Bronhije povezuju dušnik sa plućima. Bronhijalne grane se odvajaju od dušnika ka plućnim krilima i tamo se dele na fine sistema cevčica. Taj splet sitnih kanala se završava alveolama. U našim plućima se nalazi preko 300 miliona alveolarnih kesica okruženih mrežom majušnih krvnih sudova. U tim krvnim sudovima se događa razmena kiseonika i ugljen-dioksida.

Do kašlja uglavnom dolazi zbog neke virusne infekcije, tj. akutnog bronhitisa ili prehlade. Ako je imunološki sistem čoveka zdrav, onda je organizam zaštićen od bakterija i virusa. Kada imunološki sistem oslabi, onda je svaki susret sa prehlađenom osobom i virusima opasan. Zahvaljujući respiratornim putevima, virusi i bakterije ulaze u bronhije, te napadaju zdrave ćelije i kreću da se razmnožavaju.

Osoba može da razvije suvi kašalj koji nastaje kad je sluzokoža u ždrelu nadražena i onda najmanji nadražaj izazove suv kašalj. Tada ne postoji funkcija pročišćavanja sluzokože u disajnim putevima i kašalj koji se dešava ne dovodi do iskašljavanja. Ova vrsta kašlja ometa spavanje, budi u toku noći i prilično je nelagodna.

Osoba može razviti i takozvani produktivni kašalj. Kod ove vrste kašlja se proizvodnja sekreta uvećava. Na taj način osoba može da izbaci prekomerne količine sekreta, tj. da iskašlje sekret. Ukoliko se sekret ne izbaci, on će postati odlično tlo za razvoj patogenih mikroorganizama. Zbog toga je veoma važno izbaciti sekret (šlajm).

Postoje dve vrste kašlja i dve vrste oboljenja respiratornog sistema. To su akutni i hronični kašalj. Akutni kašalj ne bi trebalo da traje više od osam nedelja, dok hroničan kašalj može da traje tri meseca pa i više.

Ukoliko ovakvo stanje ne prati povišena telesna temperatura, onda se može lečiti bez lekova na recept, tj. uz pomoć preparata koji se kupuju u apotekama bez lekarskog recepta. Ako ipak postoji temperatura, groznica, bol u grudima, itd. onda se osoba mora obratiti lekaru koji će prepisati antibiotike.

Kada je reč o deci, onda je vrlo važno izabrati prilagođen lek koji će dete dobro podnositi.

Prospan sirup je idealan lek zbog toga što će bršljan delovati umirujuće, a aktivno dejstvo ekstrakta ove biljke će razrediti sekret, opustiti bronhijalne mišiće i smanjiti nadražaj za kašalj.

Najuobičajenija dijagnoza kod koje se preporučuje Prospan sirup jeste akutni bronhitis ili obična prehlada. Sluznica respiratornog trakta se upali jer na taj način odgovara na neku virusnu infekciju. Infekcija nosne i ždreone sluznice se vrlo lako spušta na bronhije. Kada se bronhije upale, onda one kao odgovor luče supstance koje imaju dejstvo hemijskih stimulansa na okolne ćelije. Na taj način dolazi do pojačanog formiranaj sekreta. Mikroskopske cilije ne mogu da izbacuju sekret, pa izuzetno senzibilni receptori na sluzokoži izvrše detekciju stimulansa i pošalju signale mozgu u kome se nalaze centri za kašalj. To izazove refleks koji je poznat kao kašalj, a bronhijalna muskulatura počinje da se grči. Zahvaljujući tom grčenju i kašljanju, naše telo nastoji da izbaci šlajm. Osoba otežano diše, ima poteškoće dok guta, curi joj iz nosa, boli je glava.

Kod obične prehlade se u početku dešava suv i neproduktivan kašalj koji traje dva-tri dana. Zatim u naredne dve nedelje se pojačano luči sekret i to dovodi do produktivnog kašlja. U poslednjoj fazi ozdravljenja, pacijent opet može da ima suv kašalj i on ga može pratiti i narednih osam nedelja.

Ako je u pitanju hronični bronhitis, onda to predstavlja dugotrajnu bolest respiratornog sistema. Kada se prehladi, osoba kašlje, ali se taj kašalj produžava i u narednim nedeljama. Kod hroničnog bronhitisa se javlja lepljiv sekret, bele boje, koji se uglavnom ujutru izbacuje iz organizma i to u većim količinama. Primarnim uzrokom hroničnog bronhitisa se može smatrati pušenje ili alergija.

Ovaj bronhitis mogu izazivati i bakterije kao što su Streptococcus pneumonia i Haemophilus influenzae. Klinička slika osoba obolelih od hroničnog bronhitisa podrazumeva zadebljanje sluznica bronhija i nagomilavanje veće količine sekreta. Organizam se bori protiv zagađenja koje sekret pravi, pa kašljem pokušava da izbaci sve strane čestice. Pošto je iritiranost ovde hronično prisutna, cilije ne mogu više da funkcionišu pravilno i polako postaju nemoćne, a to dovodi do trajne inflamacije bronhija. Kod svakog velikog napora, disajni putevi bivaju opstruisani i osoba ne može da dođe do daha.

Astma, kao alergijski bronhitis dovodi do preterane reakcije bronhija na stimuluse iz spoljašnje sredine koji se unose disanjem. Kada pacijent ima astmatični napad, onda se respiratorni putevi sužavaju, a napad često bude praćen iskašljavanjem, bolom u grudima, curenjem iz nosa, itd.

Kod dece uzrasta od godinu dana pa sve do pet godina često dolazi do laringitisa. Laringitis je zapravo upala grkljana ili larinksa kao posledica virusne infekcije. Obično ova bolest pogađa u zimskim mesecima, a deca su podložna zbog toga što je njihov grkljan mali i sluznica je sklona upalama. Kada se sluznica upali, onda dolazi do sužavanja respiratornih puteva, pa deca kašlju i to obično noću.

Kako je najbolje lečiti kašalj kod dece?

Da bi se detetu olakšale tegobe zbog velike količine sekreta moraju se koristiti sekretolotici. Oni razređuju sekret i samim tim potpomažu iskašljavanje. Tada se preporučuje i uzimanje dosta tečnosti.

Kada dete ima suv kašalj, koji samo nadražuje, onda se to ne može lečiti lekovima, već se organizam sam bori. Međutim, ova vrsta kašlja veoma brzo, kroz samo nekoliko dana, pređe u produktivni kašalj.

Pravi lek za kašalj, posebno kada su deca u pitanju, treba pažljivo birati. Postoje lekovi koji imaju hemijsko poreklo, kao i oni čije je poreklo biljno. Između hemijskih i biljnih lekova je uvek pametnije birati ove druge, jer su proizvedeni neželjeni efekti znatno manji.

Idealan biljni lek protiv kašlja bi trebalo da razredi sekret, da proširi disajne puteve i da olakša iskašljavanje. Uz to on ne bi trebalo da sadrži šećer, niti alkohol, niti da ima interakcije sa drugim lekovima.

Prospan – biljni sirup

Prospan sirup protiv kašlja za decu je upravo takav biljni lek. On sadrži suvi ekstrakt lista biljke bršljan. Bršljan se u narodu prepoznaje kao otrovna biljka, ali kada se posebnim metodama iz lista izdvoje sastojci koji su lekoviti, onda nema opasnosti od otrovnih delova.

Suvi ekstrakt lista bršljana je naučno poznat kao Hederae Folii extractum siccum. Njegove terapijske indikacije obuhvataju ublažavanje simptoma hroničnih i akutnih inflamatornih oboljenja disajnih puteva koja su praćena produktivnim kašljem.

Prospan sirup sadrži 0.7 mg ekstrakta lista bršljena na 100 ml sirupa. Pored toga u sirupu se nalaze i etanol 30% kao rastvarač za ekstrakciju, potom limunska kiselina, prečišćena voda i tečni sorbitol 70%.

Šta je neophodno znati pre upotrebe ovog sirupa?

Sirup Prospan ne bi trebalo da se uzima ako se zna da je osoba preosetljiva na bršljan ili na neki drugi sastojak leka. Deca mlađa od 2 godine takođe ne smeju koristiti ovaj sirup. Pre nego što se deci od dve do četiri godine da sirup, mora se konsultivati lekar, naročito ako je u pitanju uporan kašalj.

Ukoliko se dogodi da dete ima otežano disanje ili povišenje temperature, obavezno se mora obavestiti lekar.

Kako se dozira Prospan sirup?

Deca uzrasta od 2 do 6 godina uzimaju dva puta po 2.5 ml sirupa (ujutru i uveče za vreme jela).

Deca uzrasta od 6 do 12 godina uzimaju 2 puta po 5 ml sirupa.

Deca starija od 12 godina i odrasli uzimaju 3 puta po 5 ml sirupa na dan.

Cena bočice Prospan sirupa od 100 ml iznosi oko 550 dinara.

Sponzorisano:

Loading...