Pšenične mekinje – lekovita svojstva i priprema

Pšenične mekinje, samo su jedan od brojnih proizvoda koji se dobijaju od pšenice.

Bez obzira što uglavnom nisu preterano često zastupljene u ishrani, pšenične mekinje imaju čitav niz osobina zbog kojih bi to trebalo da budu.

U nastavku ovog teksta, govorićemo detaljnije o tome šta sve u svom sastavu sadrže pšenične mekinje, zbog čega ih je dobro jesti i kako ih najjednostavnije možete pripremiti?

Šta sve sadrže pšenične mekinje?

Nutritivna vrednost pšeničnih mekinja je izuzetno visoka. Konkretno, u samo sto grama pšeničnih mekinja, sadržano je 216 kalorija. U pomenutoj količini kalorija, sadržano je oko 4,3 procenata masti, 15,5 procenata proteina i 64,5 procenata ugljenih hidrata.

Osim masti, proteina i ugljenih hidrata, pšenične mekinje sadrže i izobilje minerala, kao i vitamina.

Kada je reč o mineralima, u sto grama pšeničnih mekinja, sadržan je 1 miligram bakra, 7,3 miligrama cinka, 10,5 miligrama gvožđa, zatim 11,5 miligrama mangana, 77 miligrama selena, 611 miligrama magnezijuma i čak 1013 miligrama fosfora.

Od vitamina, pšenične mekinje sadrže: 0,5 miligrama tiamina, poznatijeg kao vitamin B1, 0,6 miligrama riboflavina, poznatijeg kao vitamin B2, 1,3 miligrama piridoksina, poznatijeg kao vitamin B6, 1,5 miligrama alfa-tokoferolniacin, poznatijeg kao vitamin E, 2,2 miligrama pantotenske kiseline, poznatije kao vitamin B5, 13,5 miligrama niacina, poznatijeg kao vitamin B3 i čak 74 miligrama konina, poznatijeg kao vitamin B8.

Pored nabrojanih elemenata, pšenične mekinje sadrže i značajne količine folne kiseline, odnosno vitamina B9, koji je od posebne važnosti za regeneraciju i očuvanje gena.

Konkretno, u samo 100 grama pšeničnih mekinja, sadržano je oko 46,8 miligrama folne kiseline, što zadovoljava oko trideset procenata dnevne potrebe organizma za ovim elementom.

Zašto je dobro jesti pšenične mekinje?

Pšenične mekinje, dobro je jesti najpre zbog očuvanja ravnoteže u crevnoj i želudačnoj flori.

Preciznije, ukoliko redovno konzumirate ovu vrstu namirnica, sprečićete osećaj nadutosti, olakšaćete proces varenja i sprečićete ili prekinuti opstipaciju, odnosno zatvor. Samim tim, izbeći ćete i neprijatne posledice opstipacije, kao što je pojava šuljeva ili čak prodiranje toksičnih materija kroz zidove creva u organizam.

priprema psenicnih mekinja recept

Uz to, zbog izuzetno visokog procenta vitamina B grupe koje sadrže, pšenične mekinje će izvanredno uticati i na zdravlje vaše kože, kose i noktiju.

Poznato je da vitamin B6, ima pozitivan uticaj na mozak i nervne ćelije, pa ćete redovnim konzumiranjem pšeničnih mekinja pospešiti koncentraciju, umirićete nerve i sprečiti nastanak brojnih zdravstvenih problema koji se manifestuju gubitkom racionalnog razmišljanja i gubitkom orjentacije.

Iz pomenutog razloga, pšenične mekinje se preporučuju osobama koje imaju predispozicije za oboljevanje od alchajmerove bolesti i drugih sličnih bolesti.

Pored svega ovoga, pšeničke mekinje važe za jedan od najboljih prirodnih lekova protiv kiseline u želucu i generalno se smatra za lek za želudac.

Kako pripremiti pšenične mekinje?

Tri supene kašike pšeničnih mekinja, potopite u šoljici mleka, jogurta ili sveže ceđenog voćnog soka. Ostavite ih da odstoje oko petnaest minuta, a zatim ih pojedite. Ukoliko ih kombinujete sa voćnim sokom, u to možete dodati i rendano ili sitno seckano voće po želji.

Takođe, bez obzira da li ih pripremate sa mlekom, jogurtom ili voćnim sokom, možete ih po želji kombinovati i sa drugim vrstama proizvoda od žitarica ili sa semenkama, recimo sa ovsenim pahuljicama ili lanenim semenkama.

Pšenične mekinje možete tokom pripreme dodavati i u kuvana jela. One svojim ukusom neće poremetiti ukus jela, ali zato će izuzetno korisno delovati na vaše i na zdravlje vaših ukućana.

Sponzorisano:

Loading...