Putovanje kroz vreme. Kako pomeranje sata utiče na Vaš organizam?

Počinje zimsko računanje vremena. U nedelju 30. oktobra završava se letnje i počinje zimsko računanje vremena. Satnica se pomera 1h unazad u noći između subote i nedelje. Prelazak na letnje i zimsko računanje vremena zabeleženo je prvi put 1916. godine.

Pomeranje kazaljki u zapadnoj evropi uvedeno je 1970-ih godina, uz obrazloženje da se time „produžava“ dan. Na taj način se omogućava ušteda energije, povećava se produktivnost, poboljšava se prilagođavanje ljudi, a radni dan na ovaj način može biti efikasniji? A da li je to tako?

Već odavno se zna da promena vremenske zone prilikom putovanja ostavlja određene posledice na organizam. Putovanje Beograd – New York je veoma dugo i uključuje promenu vremenske zone. To ste verovatno znali i onog momenta kada ste otišli na šalter da kupite avio karte.

putovanje-kroz-vreme

Džetleg je specijalno stanje u kome se nalazi organizam osobe koja je doživela poremećaj biološkog dnevnog ritma i na taj način narušila sopstveni biološki časovnik. Sunčeva svetlost izaziva lučenje melanina, kao i ostale organske procese od kojih zavisi normalno funkcionisanje organizma. Kada dođe do promene vremenskih zona, organizam prestaje da bude u svom uobičajenom ritmu i data nastaju problemi.

Najveći problem su putovanja sa zapada na istok, jer se tada može izgubiti i ceo krug Sunca oko zemlje. To se dešava kada kupimo avio karte da bi smo putovali npr. iz Los Angeles-a u Istanbul. Usled promene vremenske zone postoje različiti simptomi od onih najlakših poput pospanosti, pa sve do poremećaja u radu srca, hormonskih poremećaja, promene u apetitu i metabolizmu, povišene temperature ili problema sa kožom.

Šta se dešava sa organizmom prilikom pomeranja sata ako nigde ne putujemo?

Stručnjaci kažu da pomeranje kazaljke na satu unapred negativno utiče na naše zdravlje. Tokom letnjeg računanja vremena, stanovnici čak 109 zemalja na svetu gube jedan sat sna. Prema izveštaju Ruske akademije medicinskih nauka, prelazak sa zimskog na letnje računanje vremena povećava broj srčanih udara za 1,5 put.

Učestalost samoubistva se povećava za 66 %, a čak je i broj poziva hitnoj pomoći znatno uvećan. I ako se dan produžava za jedan sat i samim tim tokom letnjih dana traje duže, prva nedelja nakon promene časovnika može da bude kobna.

Zimsko računanje vremena je zapravo pravo. Sunce je tokom zime u zenitu na najvišoj tački na nebu u 12h. Ovo pomeranje kazaljki odnosno vraćanje vremena na pravo računanje nema neke negativne posledice na ljudski organizam. Tokom noći u okviru koje se sat pomera unazad mi zapravo dobijamo jedan sat više sna.

Pored ovog dobrog uticaja, za zimsko računanje vremena se kaže da mu je jedina zameka to što je dan vidno kraći. Obzirom da priroda sve uredi sama, pokušajte da se odmorite i oporavite organizam do ponovnog pomeranja kazaljke unapred.

Sponzorisano:

Loading...